Коли війна з Росією - не найгірший варіант

Коли війна з Росією - не найгірший варіант

Якщо Україна поверне Донбас, не вирівши кілька ключових питань, війна з Росією видаватиметься не найгіршим варіантом.

Питають журналісти, як я уявляю вибори на Донбасі.

Та в тім-то і річ, що не уявляю. Без системи влади, правоохоронних органів , ЗМІ, і т.д., і т.п.

Але найгірше, що насправді виборів там не уявляє і влада. Закон, який би врегулював вибори без влади і контролю над територією, просто неможливий. Функцію подання кандидатів на посади членів дільничих комісій ОБСЄ надамо? Списки виборців надаватиме ОБСЄ, чи місцева влада, яку "ДНР"/"ЛНР" в минулому році собі обрала? Громадський порядок і виборчу документацію перший чи другий армійський корпус "ДНР"/"ЛНР" забезпечуватиме?

От з амністією теж українська влада не уявляє. Подивіться, яка цікава логіка - зміни в Конституцію треба вносити, бо цього вимагають Мінські домовленості. Але амністія стосуватиметься лише тих, хто не вчинив тяжкі злочини. А що ж робити з тим, що Мінські домовленості, які настільки обов'язкові, свідчать зовсім про протилежне - амністія і помилування повинні стосуватися усіх учасників подій "в окремих районах Донецької та Луганської областей"?

До речі, я би на місці українських адвокатів тих українських військовослужбовців та добровольців, які були за цей час за щось там покарані чи засуджені, дуже би активізувався - якщо амністія і помилування стосується "учасників подій", то чому лише з одного боку?

Але і це не найбільша проблема. Схоже, що фантазії нашого президента і влади не вистачає зазирнути далі за гала-фуршет з приводу виконання Мінських домовленостей і "реінтеграцію Донбасу".

Цікавий зразок логіки запропонував Порошенко - без повернення Донбасу не повернемо Крим.

А хто сказав, що з поверненням Донбасу ми повернемо Крим? А звідкіля він взяв, що повернувши Донбас, ми його втримаємо, або хоча би забезпечимо?

От у нас же цілком пристойний чоловік призначений головою Луганської ОДА. Запитав би у нього хтось - а йому уже поставили завдання формувати районні адміністрації у тих злощасних "окремих районах" Донбасу? Адже після реалізації Мінських домовленостей там в ради будуть обрані терористи, але ж адмінстрації буде формувати президент і українська влада. Звідки візьмуться ці люди? Хто їх охоронятиме? Народна міліція, яка буде створена відповідно до Мінських домовленостей?

А за які гроші функціонуватиме українська влада на Донбасі? У нас в бюджет на наступний рік закладене фінансування функціонування української влади на реінтегрованих територіях? А соціальні виплати? А фінансування шкіл, дитячих садочків?

А хто буде в тих школах викладати? Тьоті і дяді, які зараз дітей на лінійки водять під якимось смугастеньким правором? І просто портрет Захарченка та Плотнікова на Порошенка змінимо? А де взяти вчителів, які би не засмічували голови українським школярам сепаратистським і русофільським сміттям? Може привезти з іншої території України? А за які гроші, і хто забезпечить їм умови життя та безпеку?

А ось інформаційну війну на "визволеному" Донбасі ми як і з ким виграватимемо? От зараз там сидять погані ЗМІ і погані журналісти? А хороші прийдуть звідки? Ну, і знову ж таки, за які гроші та хто їх там охоронятиме?

Головне, що ці питання, хоч червоними літерами на білбордах навпроти Кабміну, АПУ, СБУ, МВС і Генштабу напиши і повісь - все рівно не прочитають і нічого з цим не зроблять.

А тепер уявімо собі повернення Донбасу без відповідей на усі ці питання.

Мені, приміром, стає страшно, коли я це уявляю. Краще війна з Росією, ніж громадянська війна в стилі усі проти всіх.

Оригінал

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація