Макрон – президент. Що далі?

Макрон – президент. Що далі?

Фото: ТСН.ua

Чи зможе новий лідер Франції виконати свої передвиборчі обіцянки і чому це так важливо для України і ЄС.

Ейфорія від перемоги Еммануеля Макрона потроху починає спадати. На зміну бурхливим обговоренням віку французького лідера і його екстравагантної історії кохання приходять конкретні запитання, зокрема, чи дійсно зможе новообраний президент виконати свої обіцянки?

НАЗИВАТИ РЕЧІ СВОЇМИ ІМЕНАМИ

Для цього спочатку потрібно пригадати, що ж саме він обіцяв. Україна у програмі Макрона згадується двічі: у контексті кризи, яку переживає Європа як регіон, і у контексті санкцій проти Росії, які будуть потрібні "доти, доки Мінські домовленності не будуть виконуватися". Здавалося б, стандартні і вже сто разів почуті порожні слова, які виголошували чимало європейських політиків. Якби ж лише не один нюанс.

У програмі Макрона фігурує словосполучення "війна в Україні" – вираз, якого з усіх сил намагався уникати Франсуа Олланд і його міністр закордонних справ Жан-Марк Еро. Останні чотири роки з Єлисейського палацу було чутно заяви про "ситуацію на сході України", "конфлікт в Україні", "бойові дії на Донбасі", однак слово війна досі французьку владу лякало.

Звичайно, одного лише факту того, що Макрон почав називати речі своїми іменами, недостатньо для впевненості у твердішій позиції Франції за нового президента. Тому читаємо програму далі. У ній Макрон нарікає на те, що його країна втратила свою центральну роль на світовій політичній арені, і не бере достатньо активної участі у розв'язанні глобальних міжнародних проблем. Через кілька абзаців він обіцяє "вимогливий діалог" з Росією, яка провадить "небезпечну зовнішню політику". Цю саму ідею він озвучив і на розгромних для лідера "Народного фронту" Марін Ле Пен дебатах 3-го травня, пообіцявши не "прогнутися під путінським диктатом".

"ОЗНАКА ПОВАГИ ПРОТИ "ЗВИЧНОЇ ГРИ"

Серед причин обережно ставитися до Путіна у Макрона є й особиста – під час кампанії виборчий штаб його партії "Вперед!" неодноразово звинувачував російських хакерів у кібер-атаках на свій сайт, а за добу до дня тиші у мережу потрапили гігабайти конфіденційних документів партії, перемішаних, за словами речників Макрона, з низкою сфабрикованих даних.

І навіть якщо у питанні Росії Макрон-президент не зійде із наміченого Макроном-кандидатом шляху, незрозуміло, як далеко він захоче зайти. На наступний ранок після оголошення результатів голосування з Кремля вже почали доноситися нотки задобрювання – Путін привітав Макрона з перемогою і закликав "подолати взаємну недовіру". Ось тут молодий вік і відсутність тривалого політичного досвіду нового французького президента можуть загнати його у пастку "ілюзії впливу".

І навіть якщо у питанні Росії Макрон-президент не зійде із наміченого Макроном-кандидатом шляху, незрозуміло, як далеко він захоче зайти.

Питання у тому, як Макрон протлумачив перші слова російського президента, - як "ознаку поваги", або ж як "звичну гру". Як би там не було, відповіді доведеться зачекати. Перед тим, як взятися за прояснення відносин з Росією, Макрону потрібно владнати справи вдома. У самій Франції і в Євросоюзі.

СИЛЬНА ФРАНЦІЯ У СИЛЬНІЙ ЄВРОПІ

Впродовж передвиборчої кампанії і у вечір очікування результатів натовп прихильників Макрона можна було відрізнити від натовпу прихильників Ле Пен за однією ознакою – євросоюзівськими прапорцями. Звичайно, на "повільність" і "неефективність" політики ЄС у Франції не нарікає хіба що лінивий, однак перемога Макрона стала синонімом перемоги віри в європейський проект. Проект, за який потрібно триматися, але який потрібно реформувати.

 

У "євросоюзівській" частині програми новообраного президента фігурує вираз "ми з Німеччиною". Це водночас і реверанс у бік Ангели Меркель, і щире зізнання у тому, що самотужки Франція жодні загальноєвропейські реформи не витягне. Не дивно, що після "дуже теплої" телефонної розмови з німецькою канцлером у неділю ввечері для першого закордонного візиту Макрон символічно обрав Берлін. Однак, якими б амбітними не були регіональні і міжнародні проекти Макрона, до того, як почати їх втілювати, йому потрібно завоювати довіру французів.

БЮЛЕТЕНЬ "В ОРЕНДУ"

Здавалося б, дивне формулювання. Навіщо Макрону завойовувати довіру французів, якщо вони щойно проголосували за нього і цим показали, що цілком йому довіряють? Насправді ситуація складніша. Поміж тих, хто у неділю віддав свій голос за Макрона, далеко не всіх можна назвати переконаними "макроністами". Для великої кількості французів цей вибір став необхідністю, протестним голосом, який дозволив уникнути приходу до влади крайньоправої Марін Ле Пен.

Однак для багатьох навіть страх перед Ле Пен не пересилив недовіри до Макрона – другий тур голосування став рекордним за останні півстоліття за кількістю голосів "проти всіх" і зіпсованих бюлетенів – понад 11%.

Для великої кількості французів цей вибір став необхідністю, протестним голосом, який дозволив уникнути приходу до влади крайньоправої Марін Ле Пен.

Інший цікавий феномен, який гуляв соцмережами між двома турами голосування – "бюлетень в оренду". Таким чином французька молодь заявила про свій намір голосувати за Макрона, аби дати йому шанс на "випробувальний термін", який триватиме до червня, коли у Франції відбудуться парламентські вибори, і на яких, у разі розчарування Макроном, та сама молодь готова мобілізуватися, аби не дати пройти його партії "Вперед!".

Парламентські перегони у Франції обіцяють бути не менш цікавими, ніж президентські. Дві основні партії, соціалісти і республіканці, обіцяють взяти реванш за травневий провал, Ле Пен готує контратаку і вже називає себе "основною опозиційною силою" країни, а Макрону дійсно ще належить довести, що його політична сила тримається не лише на його харизмі.

Для святкування перемоги Макрон зібрав своїх виборців на площі перед Лувром. Перед тим як зійти на сцену, він абсолютно один кілька хвилин повільною впевненою ходою йшов еспланадою колишньої резиденції французьких королів під музику гімну Євросоюзу. Споглядаючи ці кадри на великому екрані у "промакронівській" кав'ярні, за сусіднім від мене столиком зітхнули ті, що ще кілька годин тому віддали за Макрона свій голос: "Власне его його і погубить".

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація