Нотатки доктора Магди. Судоми коаліції

Нотатки доктора Магди. Судоми коаліції

Фото: facebook.com/Богдан Бортаков

Україна стрімко рухається назустріч достроковій парламентській кампанії.

Парламентська коаліція переживає неприємні дні. Її хапають судоми відповідальності та популізму. Є відчуття, що вилікуватися від цього можна буде виключно на дострокових парламентських виборах.

Величезний кредит довіри, отриманий парламентаріями восьмого скликання, був розтриньканий швидко. Віктор Ющенко міг би позаздрити. Коаліція "Європейська Україна", яка формально об'єднує в своїх лавах конституційну більшість народних депутатів, не спроможна похвалитися ефективною роботою. Вона працює в темпоритмі мирного часу, наче в Україні не триває вже більше року неоголошена війна з Росією.

Оголошення і подальше оперативне скасування дострокового парламентського засідання засвідчило наявність серйозних проблем всередині коаліції. Мабуть, навіть більших, ніж засвідчення Володимиром Гройсманом його можливості проголосувати за законопроект, не читаючи. Парламентська більшість виявилася неспроможною до ефективної, можливо, рутинної роботи.

Наразі коаліціанти перетворилися на торговців, зацікавлених у дрібних політичних дивідендах. Парламентські політичні сили переймаються законом про місцеві вибори для створення преференцій своїм "молодшим братам" у місцевих радах.

Ще один напрям докладання зусиль – ініціювання дострокових парламентських виборів. Коли мова про них заходить, українські політики стають просто фанатами парламентаризму.

Чи є ліки від судом коаліції? Політична відповідальність, на жаль, для українських слуг народу виглядає справжнім плацебо. Дочасні вибори – тимчасовим полегшенням. Україна стрімко рухається назустріч достроковій парламентській кампанії, яка буде побудована на популізмі у промислових масштабах. На жаль, значна частина народних депутатів не розуміє масштабу проблем, що стоять перед країною, і іншого виходу, окрім як спробувати обрати кращих, у демократичному суспільстві немає.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook та стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація