Нотатки доктора Магди. Виклики Дуди

Нотатки доктора Магди. Виклики Дуди

Фото: Reuters

Новий президент Польщі почав велику гру - і Україні не варто у ній пасти задніх. 

Запропонувавши ідею створення партнерського блоку держав від Балтійського до Чорного й Адріатичного морів – Балтійсько-Чорноморського союзу, – новий президент Польщі кинув одразу кілька викликів. Від спроможності отримати на них відповідь залежатиме не лише майбутнє альянсу, але і політична кар'єра молодого лідера держави.

Населення Польщі. Повноваження польського президента не дозволяють йому реалізувати у повному обсязі проголошені Дудою завдання. Схоже, що його пропозиція – частина передвиборчої кампанії партії "Право та справедливість", якій у останню неділю жовтня прогнозують перемогу на парламентських виборах у Польщі. В такому разі шансів на утворення альянсу постсоціалістичних країн суттєво побільшає.

Німеччина. Хоча у Берліні звично називають Варшаву партнером, ініціатива Дуди навряд чи припаде до душі Ангелі Меркель та іншим німецьким політикам. Річ у тому, що після приєднання Польщі до ЄС її політики наче розпочали надолужувати згаяні за час перебування у соціалістичному таборі можливості. До того ж Польща не відчуває на собі протягом останніх років наслідків економічної кризи, навіть навпаки – демонструє послідовне економічне зростання. Чи потрібна Німеччині амбітна конкурентка за лідерство у Європі – питання риторичне.

Постсоціалістичні країни. На Балтійсько-Чорноморській дузі, яка повинна стати місцем реалізації геополітичних планів Анджея Дуди, також не все гладенько. Відносини Польщі та Литви лишаються історично непростими, у багатьох країнах Центральної Європи є потужне проросійське лобі, та й поняття національні інтереси у Міжмор'ї ще ніхто не скасовував. Звісно, Варшава може сподіватися на допомогу Вашингтону, але той на сьогодні не страждає від браку зовнішньополітичних проблем, які потребують його втручання.

Росія. Дуду, як і більшість польських політиків, у Росії сприймають достатньо вороже, за що польська еліта платить тією ж монетою. Підстави відомі – загибель навесні 2010 року літака з президентом Лехом Качинським та низкою державних діячів Польщі під Смоленськом, куди ті летіли вшанувати пам'ять розстріляних у Катині польських офіцерів. Дуда виглядає ідеологічним спадкоємцем Качинського, тому навряд чи піде з Росією на будь-які компроміси.

Україна. І для нашої держави ініціативи Анджея Дуди є важливими. Не варто вважати, що без України не обійтися – хоча формально це так, але у подібному проекті країні з українським потенціалом не хочеться грати другим номером. Саме тому ті, хто називає себе вітчизняною елітою, повинні якнайшвидше сформулювати ставлення до ініціатив польського президента та втілити підхід у практичних рішеннях у царині безпеки та зовнішньої політики.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook и стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація