Пам’ятайте про нас, поки святкуєте перемогу

Пам’ятайте про нас, поки святкуєте перемогу

Фото: ТСН.ua

Боротьба з "ІД" завершена, починається боротьба за єдність Іраку та пам’ять, яку ця війна викарбувала у свідомості людей.   

Тепер це — офіційно. Ірак повністю звільнений від терористів "Ісламської держави". Їхній останній пустельний анклав вздовж кордону з Сирією був зачищений урядовими військами ввечері 9 грудня. Наступний день, 10 грудня,  прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді оголосив Днем перемоги — національним святом, та Днем скорботи за загиблими у цій страшній війні.

Це — великий день для іракського народу. Люди святкували  на вулицях і згадували загиблих у війні. На стінах будинків у Багдаді, Фаллуджі, Мосулі та Рамаді розклеїли аматорський колаж з фотографій військових, добровольців, цивільних, які героїчно загинули, ставши символом боротьби з терористами "Ісламської держави". З колажу на людей дивиться, посміхаючись, генерал Мухаммед Аль-Кірві. Колишній командувач 7-ї дивізії ЗС Іраку, він загинув у лютому 2013 року, коли лишився з групою бійців захищати західну частину провінції Анбар і місто Рамаді від навали терористів. Один із небагатьох офіцерів, які не втекли назад до столиці на тлі повної деморалізації армії у той час.

Поки в одній частині Багдада святкували, за кілька кілометрів звідти — у північному передмісті — люди плакали. Вони ховали молодого офіцера — капітана Ахмада Джараха. Він пройшов усю війну з терористами, починаючи з 2013 року. Брав участь у битвах за Рамаді, Хіт, Фаллуджу, Тікрит і Аш-Ширкат. Обороняв місто Кіркук у 2014 році, де піднімав іракський прапор. Вдруге він підняв цей прапор над тим же Кіркуком вже у 2017 році, коли іракські війська витіснили курдів з цього нафтового містечка. Кадри з Ахмадом і прапором в місті Кіркук облетіли Ірак, і цим він запам’ятався людям. У суботу ввечері невідомі застрелили його біля будинку в Багдаді. Він не дожив до історичної промови прем’єр-міністра лише кілька годин.

Війна в Іраку тривала протягом чотирьох довгих років. Вона розпочалася як повстання сунітських антиурядових угруповань у 2013 році та завершилася перемогою об’єднаних сил іракських народів над самопроголошеним псевдо-халіфатом "Ісламською державою" у 2017 році.

За найскромнішими оцінками, жертвами страшної іракської бійні стали понад 60 тисяч людей, ще 4,5 мільйони — стали біженцями. У пік свого розвитку терористи "ІД" контролювали понад 50% території Іраку та була на підступах до Багдада. Лише героїчні зусилля іракської армії у столиці та сили шиїтських, сунітських і християнських добровольців, а також сили курдів, змогли стримати бойовиків та відкинути їх назад у грудні 2014 року. Десятки тисяч добровольців сформували відомий сьогодні блок "Сили народної мобілізації" у тому ж році на заклик проповідника, аятоли Ас-Сістані, та допомогли іракським військам протягом наступного року.

Вперше курди, араби (суніти та шиїти разом), єзиди та ассирійці відклали у бік власні протиріччя — щоб виступити єдиним фронтом проти терористів "Ісламської держави" та їхньої ідеології.

Вперше курди, араби (суніти та шиїти разом), єзиди та ассирійці відклали у бік власні протиріччя — щоб виступити єдиним фронтом проти терористів "Ісламської держави" та їхньої ідеології

Попереду в Іраку — надскладний період післявоєнної відбудови, національного примирення, психологічної реабілітації, повернення біженців, міжконфесійного та міжрелігійного діалогу. Союзники об’єдналися проти спільного ворога, але коли він зник, їхні розбіжності знову вилізли на поверхню. Зараз для іракського уряду головне — не дати цим протиріччям знову запалити бочку з порохом і повторити події 2013-2014 років, коли саме подібні розбіжності й призвели до повстання сунітів і піднесенню на цьому тлі терористичної мережі "Ісламська держава".

Бойовики розгромлені, населені пункти визволені, люди повертаються. Але разом із тим рани все ще свіжі, ненависть лишилася, недовіра процвітає. І завдання влади — зробити все, щоб не поринути у внутрішньополітичні чвари та не допустити міжусобні сутички на тлі кровної помсти, коли племена почнуть розбиратися між собою, хто та коли підтримав "Ісламську державу" у 2013 році.

Попереду також — складні та довготривалі судові процеси над злочинцями. По-перше, розслідування найстрашніших епізодів іракської війни — масових вбивств туркменів, єзидів, ассирійців і курдів. По-друге, бюрократична боротьба між Іраком і ООН. Остання вважає, що Ірак не може судити злочинців-терористів, адже їхні суди — упереджені та не мають такого досвіду. Своєю чергою офіційний Багдад заявляє, що має повне моральне право це зробити, особливо на тлі недовіри населення до міжнародних судових інстанцій. Іракці хочуть особисто бути присутніми на судових процесах, а також вимагають смертної кари для більшості учасників угруповання.

По-третє, і це найбільш болюче, розслідування злочинів військовослужбовців та офіцерів, які допустили захоплення терористами чималих територій у 2013-2014 роках. Одна з найбільш скандальних справ — судовий процес над генералом Магді Аль-Гарауї, якого звинувачують у дезертирстві та порушенні присяги. На думку слідства, він та його офіцери втекли з Мосула у червні 2014 року і у такий спосіб дали терористам змогу захопити це 2,5-мільйонне місто протягом лише двох днів. Аль-Гарауї нещодавно засудили до смерті. Це викликало неоднозначну реакцію суспільства. Одні скандували "перемога", оскільки вважали, що судити треба не лише терористів, які наступали, але й офіцерів, які провалили оборону населених пунктів. Інші скандували "зрада", бо вважали, що деяких генералів просто зробили крайніми, а інші — більш високопоставлені офіцери — все ще гуляють на волі.

По-четверте, почнеться складний і провокаційний процес пошуку винних серед політиків. Ні для кого не секрет, що частина вини за піднесення тероризму в Іраку лежить на попередньому іракському уряді прем’єр-міністра Нурі Аль-Малікі. Але протягом 2014-2017 років ніхто його за це не чіпав, і це викликає обурення у населення, надто — у сунітів. Саме вони наполягають на тому, що шиїтський прем’єр проводив дискримінаційну політику щодо сунітської меншості і тим самим допоміг пропаганді "ІД" зібрати прихильників.

Вперше курди, араби (суніти та шиїти разом), єзиди та ассирійці відклали у бік власні протиріччя — щоб виступити єдиним фронтом проти терористів "Ісламської держави" та їхньої ідеології

У цьому питанні буде випробувано політичну волю чинного керівництва Іраку до притягнення до відповідальності своїх союзників, адже Аль-Малікі входить в урядову коаліцію та є лідером значної фракції у парламенті, без підтримки якої прем’єр-міністр Аль-Абаді не зможе просувати жодних політичних рішень. Чи буде ця справа "зам’ята" та забута, чи уряд все-таки почне масштабну боротьбу зі "зрадниками" - питання на мільйон, адже від нього залежить, як у подальшому населення сприйматиме результати перемоги над терористами. До речі, те саме стосується й інших політиків — протурецьких братів Аль-Нуджайфі, які керували Мосулом у 2014 році, Алі Хатема Ад-Дуляймі, який є головою сунітського племені Ад-Дуляйм і підтримав "ІД" у 2013 році, Ісмаїла Аль-Джубурі, одного з лідерів племені Аль-Джубурі в Багдаді тощо.

По-п’яте, іракській владі необхідно буде вирішити, як відбудовувати країну. За останніми оцінками уряду, війна завдала шкоди інфраструктурі країни на суму в понад 100 млрд. доларів. Влада цих коштів не має. Постане питання про залучення інвестицій або кредитів та хто ці гроші надаватиме. І за це буде жорстка дипломатична боротьба між саудівським і іранським блоками, які обидва хочуть монополізувати право на відновлення Іраку та зробити його залежним від своїх фінансів. Крім того, іншим питанням буде запобігання розкрадання цих грошей і тим самим погіршення ситуації в країні, як це вже було після війни в Іраку 2003 року, коли США надали країні 12 млрд доларів, і більшість із них зникла.

Боротьба з тероризмом завершена, починається боротьба за єдність Іраку та пам’ять, яку ця війна викарбувала у свідомості людей. Як було написано на тому колажі: "Пам’ятайте про нас, поки святкуєте перемогу".

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація