Проти себе і проти України

Проти себе і проти України

Фото: Reuters

Опубліковані Надією Савченко списки полонених українців і затриманих сепаратистів можуть лише нашкодити.

Чисто по-людськи я сподіваюся, що коли Надія Савченко публікувала списки полонених українців і затриманих сепаратистів, нею керували добрі наміри. І десь в глибині душі, можливо, я їй вірю, коли вона в цьому запевняє. Адже оприлюднення цієї інформації здатне завдати великої шкоди – і справі визволення наших полонених, і Україні в цілому. Тут є два виміри: зовнішній і внутрішній. Внутрішній розкладається на декілька частин. Перша – ці списки як оцінка дій влади. Проблем тут справді чимало, бо багато хто критикує владу, багато хто висловлює до неї претензії. Друга – це колосальний удар, проблема для самого суспільства. Поясню чому.

Уже давним-давно відомо, що списки загиблих в зоні АТО, зниклих безвісти і тих, які перебувають у статусі незаконно утримуваних осіб, тобто полонених, часто з "доброго бажання" тієї сторони змінюються у прізвищах, і водночас прізвища "бігають" із одного статусу в інший. Оце зараз найбільше турбує, тому що певне прізвище в певному списку може спричинити ефект вибуху атомної бомби для українського суспільства. У мене таке відчуття, що на це і був головний розрахунок. Перебуваючи в складі Мінської групи, мені не раз доводилося стикатися з тим, що людина вважалася загиблою, в той час як вона перебувала в полоні у незрозумілому місці. І навпаки – було таке, що людина значилася у списку незаконно утримуваних осіб, а насправді вона загинула. Оце ось той динаміт, який може рвонути. Тому з такими речами треба бути дуже обережними.

І ще одне. Ці цифри, які вказуються у списках Савченко – 50, 150, 500 і так далі – також несуть велику небезпеку, тому що під видом "доброго бажання" у цей список знову могли потрапити люди, щодо яких питання вже давно було вирішено, а тепер вони знову з'являються.

У мене таке враження, що отак, як ми будуємо державу, точно так ми і воюємо. Треба зрозуміти, що на війні є тактика і стратегія. І якщо подивитися на цей переговорний процес щодо обміну незаконно утримуваних, то там навіть наперед можна було сказати, хто на кого і як буде обмінюватися, тому що це бій, як у шахах. Там є пішаки і є королі, є офіцери і є королеви. За такої ситуації, коли на цей процес намагаються вплинути навіть такі особи, як Савченко, а тим більше такі особи, як Савченко, це означає, що завтра на ранок весь розклад сил буде змінено.

Тепер щодо зовнішнього виміру проблеми публікації Савченко списків. Неважко здогадатися, звідки вони у неї взялися – і списки наших полонених, і списки сепаратистів. Вони з Кремля, навіть немає про що думати. Тому що українські списки набагато детальніші, набагато скрупульозніші. Українська сторона ж оперує списками не тільки тих, хто був узятий в полон, а й тих, хто був причетний до захоплення, тих, хто були затримані як диверсанти, тих, які значилися інформаторами.

Навіть прізвища, які можна побачити у списках тих, кого хочуть звільнити ватажки "ЛДНР", зокрема, колишнього мера Слов'янська Нелі Штепи та беркутовців, які були на Майдані, вказують на їхнє джерело. Це коли ви вагами користуєтесь, на одну сторону кладете гирьку таку-то, на другу таку-то. Якщо ви подивитеся списки з того боку, то там прізвища ставили оптом, просто через кому, очевидно, розраховуючи, що вони "проскочать". Тому невипадково туди потрапили не тільки такі, як Штепа, туди потрапили особи, які були засуджені за кримінальні злочини задовго до цих подій. Це та армія, як в разі звільнення поверне свою зброю проти України.

Оприлюднення таких списків зараз лише нанесе удар по усій тій роботі, яка провадиться зі звільнення наших полонених.

Згадайте одну з найулюбленіших фраз адептів Кремля про "державу, яка не відбулася". Завдяки Савченко дуже скоро нам про неї можуть знову нагадати. Адже такі ситуації, як із цими списками, породжують наступну фразу: "Отак вони воюють, у них безлад і там, і сям, і тут". А за цим іде кампанія з дискредитації держави, дискредитації суспільства, розпалювання конфлікту між суспільством і державою як такою. І це може бути розкручене Москвою лише через одне прізвище, яке "залетіло" до списку. Нагадаю, чомусь ми півтора роки займалися лише одним прізвищем – Савченко. Хоча ми знали, що в Росії утримуються більше 10 українців, на Донбасі на той момент – понад 150. Але ми займалися одним прізвищем. Я пишу це як людина, яка чула ці переговори в Берліні, в Парижі, я вже не кажу про Мінськ, Київ і так далі. І тому не треба легковажити такими речами.

Очевидно, що оприлюднення таких списків зараз лише нанесе удар по усій тій роботі, яка провадиться зі звільнення наших полонених. Я про це казав після першої появи інформації про участь пані Савченко у цьому процесі, і кажу це зараз. Вона і проти себе зараз працює, і працює проти України як держави.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook  і слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація