Що означає нинішній візит Волкера до України

Що означає нинішній візит Волкера до України

Фото: ТСН.ua

США зацікавлені у вирішенні питання Донбасу і працюють над цим — це факт, з яким важко не погодитися.

Нинішній візит спецпредставника Державного департаменту США у справах України Курта Волкера є надзвичайно важливим. І якщо сьогодні для багатьох ще не зовсім зрозуміле значення цього візиту, для тих, хто безпосередньо займається політикою та вивчає і аналізує цей процес, це дійсно знакова подія.

Перш за все привертає увагу розширення повноважень Волкера в Україні, про що з посиланням на власні джерела повідомила Мирослава Гонгадзе. За її словами, американський високопосадовець буде мати повноваження не тільки щодо Донбасу, але й щодо України як такої. І хоча у Держдепі США офіційно спростували цю інформацію, не можна виключати, що врешті вона підтвердиться. І тоді це означатиме, що Сполучені Штати, які слідкують за перебігом основних процесів в Україні, мають наміри безпосередньо впливати на перебіг президентської та парламентської кампаній в Україні. 

Крім того, є ймовірність того, що саме Курт Волкер буде основним гравцем Вашингтону на полі України протягом найближчих декількох років. Також розширення повноважень (якщо таке буде реалізовано) дає підстави говорити про те, що від думки Волкера багато в чому залежатиме рішення Білого дому щодо підтримки того чи іншого кандидата на президентських виборах.

Що стосується Донбасу, тут є декілька важливих моментів.

Своїм візитом до України та заявами Курт Волкер демонструє Росії, що Захід готовий й надалі співпрацювати у питанні деокупації Донбасу. Справа залишається за Кремлем, який свідомо затягує час, не дає відповіді щодо запропонованої США, Німеччиною та Францією резолюції ООН стосовно миротворчої місії на Донбасі, продовжує тактику конфлікту низької інтенсивності, намагаючись заморозити ситуацію та утвердити на окупованих територіях зону контрольованого хаосу.

Щодо розмов про заміну Владислава Суркова у переговорному процесі іншою кандидатурою, то це не матиме вирішального впливу на сам процес переговорів та ухвалення остаточних рішень. Так чи інакше, усі рішення щодо України особисто приймає Володимир Путін, і питання закінчення війни на Донбасі — виключно прерогатива президента РФ, про що сказав і сам Волкер.

Своїм візитом до України та заявами Курт Волкер демонструє Росії, що Захід готовий й надалі співпрацювати у питанні деокупації Донбасу

Введення миротворчої місії на Донбас теж залежить від рішення Кремля — лише він і гальмує цей процес. Потрібно розуміти, що Москва буде робити ставку на того чи іншого кандидата в президенти України. Якщо Росія зупиниться на іншому кандидаті, ніж Петро Порошенко, до президентських виборів в Україні (кінець березня 2019 року), їхньої згоди на місію не варто очікувати. Росія ніколи не подарує Порошенку образ президента-миротворця, якому вдалося покласти край війні. Час грає на руку Москві, адже конфлікт низької інтенсивності — це саме той варіант, який повністю задовольняє Кремль у короткостроковій перспективі.

Також залишається доволі суттєве питання, на яких умовах Росія може погодитись на введення миротворчої місії на Донбас. Москва досі не надала свого чіткого плану з географією та термінами щодо такої місії, що унеможливлює подальші переговори з цього приводу. Можливо, такого плану просто не існує, можливо, він формується, або ж він існує, але Кремль знову-таки затягує час, чи то очікуючи на розвиток ситуації на Близькому Сході, чи то результатів зустрічі лідерів США і Північної Кореї.

Але, звісно, очевидно — Росія ніколи не погодиться на миротворчу місію, де не буде її представників. Це можуть бути не суто російські військові, а військові з країн-союзників Росії. Білорусь, Казахстан, Вірменія, можливо, Венесуела — такою буде умова Росії, і Заходу доведеться переконати Україну у її прийнятності.

Не можна виключати і того, що в обмін на реалізацію плану Заходу щодо миротворчої місії ООН на окупованих територіях українського Донбасу Кремль вимагатиме виключення з санкційного списку цілої низки фізичних та юридичних осіб. І якщо Америка не погодиться на це, Росія завжди може накласти вето на будь-яку "миротворчу резолюцію" Заходу в ООН.

Ймовірність успіху Курта Волкера на Донбасі у найближчі місяці падає ще й тому, що його візит збігся з відкриттям Керченського мосту, на якому був присутній особисто Володимир Путін. Сполучені Штати засудили будівництво та відкриття цього мосту. За словами офіційного представника Держдепартаменту США Гізер Нойєрт, будівництво Росією мосту свідчить про постійну готовність РФ порушувати норми міжнародного права.

З огляду на це, не можна виключати того, що найближчим часом американський Сенат ініціює нові санкції проти Росії, що на певний час унеможливить переговорний процес між РФ та Заходом щодо введення миротворців на Донбас. Таким чином, говорити про конкретні результати зарано, але те, що США зацікавлені у вирішенні питання Донбасу і працюють над цим — факт, з яким важко не погодитися.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація