Справи в Україні йдуть на краще

Справи в Україні йдуть на краще

Фото: ТСН.ua

Безвіз, незначне поліпшення економіки і місцевий прогрес – усе це дозволяє говорити про оптимізм в Україні. Хоча й з обережністю.

Уперше після Революції гідності 2014 року результати опитування Міжнародного республіканського інституту (IRI) свідчать про поліпшення ситуації в Україні, хоча й незначне. Нарешті до цієї держави можна ставитися з обережним оптимізмом. Ось чотири основні висновки, які випливають з останнього національного опитування IRI.

1.    ДОМАШНІ ГОСПОДАРСТВА В УКРАЇНІ ПОЧИНАЮТЬ ВІДЧУВАТИ НА СОБІ ВІДРОДЖЕННЯ ЕКОНОМІКИ

Хоча загальне уявлення про економічні показники в Україні залишається негативним, від лютого 2016 року бачення національної економіки України та фінансування її домашніх господарств трохи покращилося. Цей висновок є важливим ще й тому, що Світовий банк та інші організації повідомили про початок відновлення української економіки.

І хоча громадськість тільки-но почала відчувати на собі відродження економіки, дані свідчать – виборці не довіряють національному уряду. Рейтинги схвалення діяльності президента Петра Порошенка та Кабінету міністрів залишаються низькими – 17% і 15% відповідно.

Це невдоволення, імовірніше за все, пов'язане з тривалими розчаруваннями через становище країни, і, зокрема, через тривожний факт – наразі корупція статистичо пов'язана з військовим конфліктом на Донбасі – найважливішою проблемою, яку сьогодні має Україна.

2.    БЕЗВІЗОВИЙ В'ЇЗД ДО ЄС МАЄ ПОЗИТИВНИЙ ВПЛИВ НА УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО

У червні Порошенко відзначив перший день безвізу для України, заявивши, що це "остаточний вихід нашої країни з Російської імперії". Опитування ІRІ виявило – тепер українці більш сприятливо ставляться до ЄС та його країн-членів, і очікується, що це ставлення покращуватиметься й надалі завдяки впливу наслідків безвізу.

3.    ПОЛІТИЧНИЙ ЛАНДШАФТ УКРАЇНИ ПРОДОВЖУЄ ЗМІНЮВАТИСЯ

Попри те, що чимало аналітиків погоджуються, що дострокові парламентські вибори будуть проблематичними для України, IRI поставив її громадянам типові запитання з "виборчих бюлетенів", аби оцінити зміни в підтримці багатьох політичних партій України.

Це опитування показало – в разі дострокових парламентських виборів п'ятивідсотковий бар'єр подолають такі політичні партії (розглядалися відповіді імовірних виборців): "Батьківщина", "За життя", Радикальна партія, Блок Петра Порошенка та Опозиційний блок.

З огляду на політичні платформи цих партій, безсумнівно, формування "проєвропейської" владної коаліції буде складним. Більше того, дві проєвропейські партії України, "Самопоміч" та "Громадянська позиція", можуть не отримати достатньої підтримки серед імовірних виборців для проходження до парламенту, хоча вони все ще перебувають в межах припустимої похибки.

4.    МІСЦЕВІ ПРОГРЕС ТА ОПТИМІЗМ – РЕАЛЬНІ

Окрім національного опитування, опитування IRI також передбачало проведення надлишкової вибірки в таких містах, як Дніпро, Маріуполь, Хмельницький та Миколаїв, де IRI наразі активний.

З огляду на попередні результати опитування IRI, а також на відміну від загальної національної ситуації, на місцевому рівні залишається помітним відчуття оптимізму. Попри високий рівень песимізму в кожному місті стосовно національного рівня, опитані респонденти виявилися набагато оптимістичнішими щодо напрямку розвитку свого регіону:

Місто 

Правильний шлях для України

  Правильний шлях для міста

 

 

Дніпро

20%

  55%

 

 

Хмельницький 

37%

  75%

 

 

Маріуполь

7%

  55%

 

 

Миколаїв

16%

  32%

 

 

Наприклад, 55% жителів Маріуполя вважають, що їхнє місто рухається в правильному напрямку тоді, як лише 7% респондентів цього міста мають подібну думку про Україну загалом. Це дивовижно, зважаючи на те, що Маріуполь розташовується на передовій нинішньої війни з Росією.

Підтримка органів місцевого самоврядування (тобто міських голів та міських рад) є досить високою в усіх опитаних містах, особливо порівняно з рейтингом схвалення роботи національних органів влади. Крім того, переважна частина жителів пишається своїми містами. Це свідчить про те, що українські громади бачать переваги місцевих реформ – і це саме ті енергія та прогрес, що підтримують дух української Революції гідності.

Незважаючи на те, що в Україні залишається ще багато роботи, особливо в сфері боротьби з корупцією, останні дані свідчать про обнадійливі ознаки того, що безвізові поїздки та відновлення економіки починають впливати на національний рівень та чітко відображають прогрес на місцевому рівні. Численні виклики – особливо в низьких рейтингах схвалення політичних партій – хоча й досі залишаються перед Україною, але вже дозволяють говорити про обережний оптимізм у цій державі.

Текст оригіналу читайте на the Atlantic Council

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу! 

Повʼязані теми:

Наступна публікація