Велика битва за Східну Гуту: що це означає?

Велика битва за Східну Гуту: що це означає?

Фото: ТСН.ua

Ця битва може стати одним із останніх драматичних акордів сирійської війни, що триває ось уже сім років.  

Днями у Сирії урядові війська розпочали масоване бомбардування регіону Східна Гута під Дамаском. Сирійська авіація здійснила десятки повітряних ударів по містах Дума, Ербін, Хамурійя, Шифунійя, Масраба і Сакба. Крім того, сирійська артилерія обстріляла й сусідній регіон — гористу місцевість на сході масиву Калямун, де також заблоковано певну кількість антиурядових угруповань.

Бомбардування Східної Гути стали найпотужнішими за останній рік. Цьому передувало активне накопичення військ на сході Дамаска. За останній тиждень до регіону перекинули тисячі військових з інших провінцій країни. Кількість сирійських солдатів, задіяних у операції, сягає майже 10 тисяч бійців. Серед них підрозділи елітних загонів "Тигрів", 4-а механізована дивізія та Республіканська гвардія, основним завданням якої є захист сирійської столиці.

Регіон Східна Гута розташований східніше Дамаска. Нині це анклав антиурядових угруповань, заблокований з усіх боків сирійською армією. Бойовики контролюють регіон з 2012 року. У 2015 році сирійські військові зуміли прорвати їхню лінію оборони та стиснути кільце облоги, запровадивши блокаду Східної Гути. Штаб-квартирою антиурядових сил у регіоні є місто Дума. Східна частина гірського масиву Калямун — також є анклавом бойовиків, в якому вони заблоковані з центром у місті Ад-Думайр. Цей регіон оточили у 2014 році.

Сирійська влада демонструє, що має повну рішучість знищити оплот антиурядових сил у Східній Гуті

Сьогоднішні масштабні бомбардування та небачені раніше авіаудари свідчать про те, що сирійське керівництво вирішило закрити питання з цими анклавами бойовиків військовим шляхом. Урядові сили давно намагалися зачистити регіон від ісламських екстремістських угруповань та їхніх союзників, але їм не вистачало ресурсів. Значна частина сирійських військ була зайнята у боях з терористами "Ісламської держави" у центральних і східних регіонах Сирії, а також стримувала бойовиків "Аль-Каїди" на заході біля кордону з окупованими Ізраїлем Голанськими висотами.

Однак події останнього року кардинально змінили військовий баланс на користь уряду. Протягом 2017 року сирійська армія за підтримки проіранських сил і російської авіації повернула під свій контроль більшу частину Центральної і Східної Сирії й розгромила терористів "Ісламської держави". А нещодавно — два місяці тому — урядові сили зуміли зачистити від бойовиків їхній анклав біля кордону з Голанськими висотами під час битви за місто Бейт-Джин. Це вивільнило значну частину військ і дозволило уряду перекинути їх на інші ділянки фронту. Однією з таких стала Східна Гута.

Сирійська влада демонструє, що має повну рішучість знищити оплот антиурядових сил у Східній Гуті. Цей анклав є одним з найбільших у Сирії, які лишилися під контролем бойовиків. Його розгром матиме кілька важливих наслідків для Сирії. По-перше, це означатиме практично повне звільнення провінції Дамаск і районів навколо столиці. По-друге, це дозволить стабілізувати ситуацію у самому Дамаску, насамперед з перебоями у подачі електроенергії і води, що є критичним для нормалізації роботи державних установ і повернення переселенців.

По-третє, це дозволить вивільнити понад 10 тисяч сирійських солдатів і перекинути їх на інші фронти, наприклад, на північ Сирії воювати з Туреччиною. Про це якраз зараз тривають переговори уряду з курдами. По-четверте, це стане смертельним ударом для однієї з найбільших антиурядових ісламістських коаліцій у Сирії — "Армії Ісламу". Її знищення підірве позиції Туреччини та Катару в Сирії, які фінансували це угруповання. І, насамкінець, це посилить позицію Дамаска на міжнародних переговорах, оскільки зникнуть кілька великих угруповань, які могли зривати перемир’я та потенційно стати учасниками переговорів, що для сирійської влади було неприйнятним.

Східну Гуту контролюють кілька великих угруповань. Називати їх усіх колективним і туманним словом "повстанці" або "опозиція" — це робити велику помилку, адже саме у їхньому різноманітті криється причина їхнього краху і водночас наступу сирійських військ. Усього антиурядових угруповань п’ять: ісламістський рух "Ахрар Аш-Шям" (фінансується Туреччиною і Катаром), терористична коаліція "Тахрір Аш-Шям" (сирійське відділення "Аль-Каїди", фінансується Саудівською Аравією), коаліція "Армія Ісламу" (фінансується Туреччиною і Катаром), угруповання "Файлак Ар-Рахман" (фінансується Саудівською Аравією) та маленькі фракції з колишньої "Вільної Сирійської Армії".

Всі угруповання контролюють різні райони Східної Гути. Найближчі до Дамаска — це терористи "Аль-Каїди" та їхні союзники з угруповання "Файлак Ар-Рахман". Протягом останніх трьох років усі ці угруповання воюють між собою за ресурси, контрабандні потоки та владу. Найбільші збройні зіткнення відбуваються між терористами "Аль-Каїди" та коаліцією "Армія Ісламу".

Східну Гуту контролюють кілька великих угруповань. Називати їх усіх колективним і туманним словом "повстанці" або "опозиція" — це робити велику помилку

Причин цього э кілька: скорочення ресурсів через урядову блокаду, конфлікт між їхніми донорами Катаром і Саудівською Аравією, посилення ролі ісламських екстремістів з "Аль-Каїди", загибель Заграна Аллюша у 2015 році, лідера коаліції "Ісламський фронт", в яку входили всі означені угруповання і виступали єдиним фронтом проти сирійських військ. Саме із загибеллю Аллюша коаліція розвалилася на кілька ворогуючих фракцій. Внутрішні локальні відносини між ісламістами — головний фактор, який визначає ситуацію в регіоні.

Для сирійських військ найбільшим викликом стане саме коаліція "Армія Ісламу". Вона вважається найбільш боєздатною з-поміж усіх присутніх бойовиків. Крім того, це найбільша коаліція за кількістю бійців. За шість років війни вони перетворили Східну Гуту на справжню фортецю, а ті райони, які вони контролюють, є найбільш укріпленими та складними для штурму. Ускладнює ситуацію й відсутність точної інформації про кількість цивільних, заблокованих у регіоні.

Сирійська армія вже анонсувала створення "гуманітарних коридорів" на кшталт тих, які працювали у східному Алеппо у 2016 році. Хоча ініціатива евакуювати цивільних з Гути піднімалася давно, бойовики виступали проти цього. Тричі переговори про евакуацію людей провалювалися: одразу після загибелі Заграна Аллюша у 2015 році (він був "яструбом" у цьому питанні), після битви за Алеппо у 2016 році та після завершення боїв за долину Ваді-Барада та за Західну Гуту в 2017 році. Єдине, про що домовилися сторони — обмін полоненими та евакуація поранених і хворих. Однак ми й досі не знаємо, скільки людей перебувають у Східній Гуті, а інформаційний клімат навколо ситуації дуже токсичний.

У Сирії заявили про збільшення кількості загиблих внаслідок авіаударів по Гуті

У Сирії заявили про збільшення кількості загиблих внаслідок авіаударів по Гуті

Наприклад, вже зараз приходить інформація про "сотні" загиблих цивільних внаслідок авіаударів сирійської авіації по Східній Гуті. Єдиним джерелом, на яке посилаються всі медіа, є опозиційний "Сирійський центр моніторингу прав людини", який розташований у Лондоні. Ця структура вже давно працює в інтересах опозиційних уряду сил, а тому є зацікавленою стороною конфлікту.

Звісно, це не означає, що дані про загибель людей — це брехня. Можливо, це й правда, але джерело інформації є скомпрометованим, і верифікувати дані неможливо. Крім того, опозиційні медіа уникають інформації про загибель цивільних у самому Дамаску від обстрілів самих ісламістів.

До прикладу, вчора бойовики угруповання "Файлак Ар-Рахман" обстріляли кілька кварталів східного Дамаска. Серед них християнський Баб-Тума, райони Ат-Тахрір, Аль-Амавіїн і площа Аль-Аббасіїн біля мого рідного кварталу Тіджара. Загинули семеро людей, ще понад 20 зазнали поранень. Якщо ж по суті, то зведені з різних арабомовних джерел дані свідчать про загибель у Східній Гуті близько 80 людей. Більшість — від повітряних ударів.

Все виглядає так, що урядові війська візьмуть Східну Гуту протягом 2-3 місяців, але не без втрат серед особового складу. На їхньому боці — внутрішні суперечки між бойовиками коаліцій "Армія Ісламу" та "Тахрір Аш-Шям", які вже кілька років воюють між собою. Скоріше за все, сирійські війська захоплять лише частину укріплень бойовиків, стиснуть кільце блокади, щоб змусити їх здатися і евакуюватися на північ до провінції Ідліб.

Крім того, можна очікувати велику кількість загиблих серед цивільного населення — через авіаудари, перехресний вогонь, терористів-смертників і поширену серед ісламістів тактику "живого щита", яку вони вже використовували під час боїв за міста Дарайя, Хан Аш-Шейх і долину Ваді-Барада у провінції Дамаск.

Найтяжчими будуть бої навколо військово-транспортної бази сирійських військ у кварталі Хараста та на сході Дамаска за квартал Джобар, де бойовики звели цілу мережу підземних тунелів, якими переміщуються між містом і його східними околицями. Врешті-решт, не слід забувати й про південне передмістя Дамаска — квартали Аль-Ярмук і Хаджар Аль-Асуад. Там домінують терористи "Ісламської держави", які зараз на тлі боїв у Гуті розпочали спробу прориву.

Битва за Східну Гуту буде одним з останніх драматичних акордів сирійської війни, результат якої безсумнівно матиме великі політичні наслідки.

Присоединяйтесь также к группе ТСН.Блоги на facebook и следите за обновлениями раздела!

Повʼязані теми:

Наступна публікація