Як кривавий теракт в Орландо сколихнув США

Як кривавий теракт в Орландо сколихнув США

Фото: Reuters

Трагедія показала, що шок і біль зґуртовує суспільство, а ненависть – роз'єднує.

Шок та жах. Ці два слова цілком і повністю передають реакцію американців на події "кривавої ночі" в Орландо.

Вечірка у відомому нічному клубі "Пульс" стала останньою для 50 людей. 53 поранених досі залишаються у шпиталях. Ще біля сотні отримали незначні травми. Усього під час стрілянини у клубі знаходилось близько 300 відвідувачів, ще близько 50 були на відкритій терасі, котра прилягає до головного танцполу.

Американці вимагають відповідей від влади та поліції - як сталось, що 50 людей віком від 19 до 50 років не повернулись додому? Наразі у американській пресі намагаються відтворити події тієї страшної ночі:

О 2:02 ночі Омар Сіддік Матін, американець афганського походження, відкрив вогонь з напівавтоматичної штурмової гвинтівки AR-15 по відвідувачах клубу.

Стрільба розпочалась біля входу - охоронець відкрив вогонь у відповідь з пістолета, але його було застрелено шквальним вогнем з гвинтівки.

"Ти бачив його гвинтівку?- написав мені учора колега по медіакорпусу ООН. - У мого кузена така сама. Це універсальна машина для вбивства - напіватоматична версія М-16. Це просто жах - я коли півроку тому взяв її до рук, мені стало дурно. Для захисту житла вона ОК, але скільки така штука може натворити лиха! І головне, ця гвинтівка так стріляє, ніби попкорн у автоматі - "поп-поп-поп"!"

Багато відвідувачів розповідають, що сприйняли звуки перших вистрілів за феєрверк або за звуки з колонок. На патіо ді-джей якраз ставив чергову платівку з реґґі.

О 2:09 на Facebook-сторінці клубу з'явився напис: "everyone get out of Pulse and keep running" ("Усі вибирайтесь з "Пульса" і тікайте")

Через 11 хвилин, о 2:20, Омар Матін набрав 911 і повідомив оператору, що зробив це від імені так званої "Ісламської держави". При цьому терорист згадав про братів Царнаєвих, котрі у 2013 році влаштували теракт під час проведення марафону у Бостоні – тоді загинули 3 особи.

На цей момент більша частина жертв була вже мертва. Після дзвінка Матін вийшов з клубу і вступив у перестрілку з нарядом поліції, який прибув на місце події. Потім він повернувся до клубу і захопив 30 заручників.

О 5:00 ранку группа SWAT розпочала штурм, Матіна застрелили, заручників звільнили.

Едді Джастіс, один з відвідувачів клубу, не дожив до штурму. Через кілька хвилин після нападу він написав своїй матері, Міні Джастіс:

"Я у туалеті, у пастці", а потім – "Зателефонуй до поліції".

Мати зателефонувала до поліції і як могла підтримувала сина.

О 2:50 від Едді матері надійшли повідомлення: "Він вже у туалеті", "Він терорист". За кілька хвилин до того, як його було застрелено нападника, він написав: "Він терорист".

"Я люблю тебе", написала Міна о 2:54. Але Джастіс був вже мертвий. Йому було усього 30 років.

На сторінці клубу "Pulse" - сотні тисяч коментарів з висловлюванням співчуття. Це найкривавіший теракт від 11 вересня 2001 року.

У США шок і траур.

Цієї неділі біля церков були вщент забиті автостоянки - так багато народу прийшло помолитись за загиблих та постраждалих. Люди приходили і здебільшого мовчали. Хтось плакав. "Ми рівні перед Богом - вони такі самі люди, як і ми", - сказала 35-річна Меган Райлі, парафіянка Собора Іоанна Богослова у Манхеттені Єпіскопальної (Англіканської) церкви США. "Те, що відбулось - це жахливо. Мені байдуже до їхньої сексуальної орієнтації - вони американці. Це частина нашої нації", - сказав один зі священників приходу. "Це теракт проти усіх нас", - додав він.

У ФБР розцінюють трагедію як теракт, але поки що зв'язків Матіна з "ІДІЛ" не встановлено. Омар Матін вже двічі перебував у полі зору ФБР. У 2013 році його підозрювали у зв'язках з терористами, але після перевірок підозру було знято.

Батько Омара, Сіддік Матін, заявив, що злочин, що скоїв його син, швидше за все, пов'язаний з гомофобією, а не з релігією. "Це ніяк не пов'язано з релігією. Ми приносимо вибачення за те, що відбулось. Ми не знали, що він збирався робити", - заявив Сіддік Матін.

Цікаво, що Сіддік Матін називає себе "президентом Афганістана" і активно критикує керівництво Афганістану за буцімто зв'язки з "ІДІЛ". Самопроголошений президент і його син, як з'ясувалось, мають абсолютно протилежні погляди.

Американські політики буквально у перші години після теракту публічно засудили криваву стрілянину. Барак Обама офіційно оголосив трагедію терактом: "Це був теракт. Це був акт ненависті".

Передвиборчі штаби основних кандидатів в у президенти, Гілларі Клінтон і Дональда Трампа працюють цілодобово. Політики висловили жаль і співчуття жертвам теракту, і ще готують свої основні заяви, хоча тактику кожного з них вже можна зрозуміти.

Трамп буде розігрувати свою улюблену карту – ідею заборонити в'їзд до країни мусульманам. У неділю Трамп зробив першу заяву у своєму "Твіттері": "Те, що відбулось у Орландо - це тільки початок. Наше керівництво слабке і неефективне. Я закликаю до заборони. Необхідна жорстокість".

Кілька годин тому, в інтерв'ю Fox News, Трамп заявив, що мусульманська спільнота США має видати спецслужбам "радикально налаштованих членів" і "потенційних терористів". При тому політик виступив категорично проти повної заборони на продаж автоматичної та напівавтоматичної зброї. "У американців вже є мільйони одиниць такої зброї, і така заборона нічого не дасть", - заявив Трамп.

Водночас його головний опонент Гілларі Клінтон підтримала ЛГБТ-спільноту: "Для ЛГБТ-спільноти: будь ласка, знайте, що у вас є мільйони союзників по всій країні. Я одна з них. Гілларі" - написала Клінтон у "Твіттері".

Також Клінтон заявила, що цькування мусульман у США "контрпродуктивне і небезпечне", оскільки воно вигідне пропагандистам "ІДІЛ", котрі виставляють США "головним ворогом ісламу". Така позиція суперечить правам та свободам США, вважає ймовірний кандидат в президенти від Демократичної партії.

Позиції демократів та республіканців різко розділились щодо обидвох питань, але варто зазначити, що співчуття ЛГБТ висловили і багато представників республіканської партії, яка є доволі консервативною у своїх поглядах щодо цього питання.

Мусульманська спільнота США різко засудила теракт. У заяві, яку оприлюднила "Рада мусульманських організацій США", зазначено: "Організація знаходиться поруч з усіма особами та групами, які піддались атаці незалежно від релігійної, расової приналежності чи сексуальної орієнтації. Ми засуджуємо цей підлий напад".

А поміж тим прості американці просто висловлюють співчуття сім'ям загиблих. Уся політична полеміка ще попереду.

"Політики знову спекулюватимуть не тільки на мусульманах та ЛГБТ - розпочнеться новий виток дискусій про зброю", - написав мені колега з ООН. - Це просто жах. Мусимо бути спокійними. Мусимо бути скептиками".

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація