За армією не сховаєшся

За армією не сховаєшся

Фото: УНІАН

Депутатам доведеться ремонтувати дахи і ліфти. Задурити виборців розмовами про контрактну армію і боротьбу з корупцією не вийде.  

В Україні відбулися місцеві вибори. Тервиборчкоми підраховують останні бюлетені. І попри рекордно низьку явку виборців і численні порушення, зафіксовані спостерігачами, можна стверджувати, що результати голосування, отримані в ході екзит-полів, на 95% відповідають волевиявленню громадян.

Багато хто очікував, що громадськість створить нову, абсолютно чисту репутаційно політичну силу. Це могло б статися, якби авторитетні громадські діячі зібралися разом. Але не вийшло: всі вони порозбрідалися різними партіями. Водночас цього разу майже всі великі політичні сили отримали ресурси для того, щоб довести свою потрібність і діяти.

"Самопоміч", фактично загальнонаціональна партія, буде представлена у місцевих радах майже всюди."Свобода" досить непогано показала себе в двох областях (Івано-Франківській і Тернопольскій), а особливим їхнім успіхом можна вважати вихід Руслана Кошулинського у другий тур виборів мера Львова із Андрієм Садовим – це було абсолютно неочікувано.

Президентська партія теж отримала непогану підтримку. Незважаючи на те, що керівництво, схоже, не задоволене результатами, тим не менш у Києві, Львівській області, фактично на всій території Центру України вони на першому місці.

"УКРОП", що також намагається стати загальнонаціональною партією, входитиме у місцеві ради і на Заході, і на Сході, і на Півдні України.

Те, що у нас будуть дуже строкаті місцеві ради дуже добре, це майже зводить нанівець виникнення політичних змов. Красти стане набагато складніше, як і просто відсиджуватися. Народ не дасть депутатам забути про нагальні проблеми на місцях, а їх величезна кількість. Люди йтимуть з цими проблемами до своїх новообраних депутатів і навряд чи у тих вийде розповідати щось про контрактну армію й інші глобальні питання у той час, як їх розпитуватимуть про дірки у асфальті чи дірявий дах.

На деяких дільницях деяких міст (Маріуполь, Красноармійськ, Сватове) вибори були зірвані. Причини різні. Якщо у Маріуполі йде боротьба між старою елітою, яка не бажає залишати насиджених місць і новими елітами, молодими і жвавими людьми, які хочуть самореалізуватися і намагаються побудувати демократію, то у Красноармійську була суто технічна причина, некомпетентність людей, які організовували вибори. Ми маємо розуміти, що на тих землях реальні вибори були востаннє 240 років тому, під час Запорізької Січі. Після того там виборів фактично не було. 99% за Партію регіонів — це не вибори.

Найголовнішою  проблемою стала сама виборча система, орієнтована на партії. Вона не охоплює всього кадрового потенціалу України. Необхідно було максимально спростити вхід у депутати для простих людей без партійної підтримки і місцевих авторитетів. А для цього потрібно або змінювати систему відкритих списків, або повертатися до чисто мажоритарної системи у два тури. До речі, система виборів мера у два тури якраз довела свою ефективність: сфальсифікувати результати буде дуже важко. Двотурова система - це та річ, яка об'єднує громаду, створює альтернативи і дає реальну конкуренцію.

Міст, де, швидше за все, відбудеться другий тур виборів мера, залишається кілька: Київ, Дніпропетровськ, Ужгород, Львів. Прогнозувати ситуцію у Києві легше за все. Керувати столицею скоріше за все залишиться Кличко, тому що у нього немає одного явного конкурента. Голоси між його потенційними суперниками розпорошені приблизно однаково. У таких умовах діючому меру буде доволі легко перемогти.

У Дніпропетровську лідером, ймовірніше за все, стане Борис Філатов. Вони із Олександром Вілкулом йдуть приблизно ніс у ніс, боротьба буде запеклою.

Складна ситуація в Ужгороді. Можливо, що результати будуть намагатися спотворити – час покаже. У Львові зараз з величезною перевагою іде Садовий, але ніхто не очікував, що альтернативою йому може бути Кошулинський. Людина, яка не має поганої репутації, яка пішла на фронт. Людям це сподобалося. Я думаю, що у Львові поки що 35 на 60 на користь Садового, але як воно буде насправді – побачимо.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вибори
Наступна публікація