7 країн Європи за 7 тисяч гривень

7 країн Європи за 7 тисяч гривень

Фото: ТСН.ua

Побачити світ можна не лише за великі гроші, достатньо просто знати деякі лайфхаки.

Надворі стає все тепліше, а це означає, що треба прокидатися від зимової сплячки та планувати мандрівки. Тим більше, що з початком дії безвізового режиму подорожувати Європою українцям стало значно легше і дешевше. Якщо ретельно продумати подорож, то можна витратити мало, а побачити — багато. Цього вересня ми з мамою відвідали аж сім європейських країн — Словаччину, Австрію, Німеччину, Францію, Іспанію, Італію та Словенію, витративши "на все про все" лише по 7 тисяч грн кожна. Повірте, дешево подорожувати європейськими країнами можливо — якщо взяти на озброєння ці лайфхаки. 

ЖИТЛО

Зазвичай мандрівники, які хочуть зекономити, все одно витрачають значну частину коштів на хостели. Проживаєте ви там не самі — кімнату також можуть орендувати від 4 до 20 людей. Скоріше за все, вони будуть різної статі, не обов’язково спатимуть о третій ночі та займатимуть ванну на невизначений час. Тому це не найкращий варіант.

Через сервіс Airbnb можна зняти квартиру чи окрему кімнату у місцевих жителів. Наприклад, на Майорці можна знайти щось від 19 доларів за ніч — це значно дешевше за ціни у більшості хостелів. Перевагою буде наявність кухні, де ви самі приготуєте що і коли захочете, та пральної машини — тоді не доведеться брати з собою у відпустку купу одягу. Також приємним бонусом стане власний душ.

Ще більш економним є проживання у каучсерферів — учасників світової спільноти, які надають один одному житло. Якщо пощастить, вас пригостять місцевими стравами, покажуть місто та зроблять усе, щоб ви почувалися як вдома. Однак у цьому випадку варто пам’ятати, що потрібно уважно підійти до вибору людей, у яких ви будете зупинятися, заздалегідь дізнатися, чим вони цікавляться, та хто взагалі такі. А якщо вже домовитися щодо проживання, то бажано привезти з України щось на згадку — магнітик, прапорець чи навіть сало. Наприклад, я брала кухонні рушники з принтом під українську вишивку — дрібничка, а людям приємно.

Дуже економним є проживання у каучсерферів — якщо пощастить, вас пригостять місцевими стравами, покажуть місто та змусять почуватися як вдома

Також слід пам’ятати, що каучсерфери надають безкоштовне житло не просто так — їм цікаво поспілкуватися з представниками іншої культури та дізнатися щось нове. Тому приготуйтеся приділити людині час та, можливо, приготувати разом борщ чи деруни.

А можна просто взяти з собою намет і спальники. Однак у цьому випадку важливо обов’язково перевірити прогноз погоди та легальність розміщення наметів там, куди ви їдете. На Майорці ми бачили їх чимало на міському пляжі. Там також були безкоштовні туалети і душ. Спальники ми з собою мали, тому останню ніч вирішили провести просто неба — досхочу купалися, роздивлялися фото, розмовляли та дихали морським повітрям, а виспалися чудово у літаку.

Пальма-де-Майорка, дикий пляж / Фото: Фото: Надія Ковтан

ТРАНСПОРТ

Автостоп є дешевим та цікавим способом подорожувати. Під час такої мандрівки зустрічаєш різних людей з багатьох країн. Найлегше їздити у величезних вантажівках, водіям яких нудно перебувати кілька днів у дорозі, тому вони залюбки підвезуть вас, щоб поговорити. Це безпечніше, ніж легкові автівки, бо зазвичай вантажівки їдуть за маршрутом, що відслідковує компанія, на яку вони працюють.

Щоправда є один мінус — вони не можуть безперервно їхати, бо їх зобов’язують робити зупинки. Якщо почуєте: "Я дві години ще їду, потім – спати", — не дивуйтеся. Просто в Європі водії мають лічильник, що показує, скільки ще можна їхати і коли потрібно зупинитися. Спати у прямому та переносному значенні вони йдуть на великі заправки, де їх також можна зловити під час від’їзду. Відмовляють вони рідко, хіба що місця немає або маршрут от-от закінчиться. Їдуть ці вантажівки без зупинок, а з їхньої висоти відкривається неймовірний вид на місцевість.

Словенія, поїздка автостопом / Фото: Фото: Надія Ковтан

Зараз у світі дуже розповсюджені лоукостери, що бюджетно перевезуть вас на літаку, автобусі чи потязі. Наприклад, від Братислави до Відня можна дістатися автобусом Slovak Lines за 4 євро, якщо вам ще не виповнилося 25 років, або за 5 — якщо вже. Це недорого, а виходити за місто та ловити попутку у цьому випадку даремна трата часу і сил, оскільки обидві столиці розташовані зовсім поряд, а поїздка автобусом займає менш ніж півтори години. Квиток можна придбати у самому автобусі або онлайн — останній варіант обійдеться дешевше.

Сайт цієї компанії має англомовну версію та досить простий у користуванні. Автобуси їздять щодня і щогодини. В кожному є безкоштовна мінеральна вода та цукерки. Wi-Fi теж є, але працює не завжди.

На кожен квиток на літак ми витратили по 1 євро — так-так, вам не здалось, лише один євро! Секрет тут простий: ми купували їх майже за рік до мандрівки у Black Friday, завдяки чому і заощадили чимало грошей.

До слова, поєднувати декілька способів пересування під час однієї подорожі дуже цікаво.

ХАРЧУВАННЯ

Заздалегідь перед поїздкою варто пошукати в інтернеті інформацію щодо дешевих магазинів. У цьому можуть допомогти ті ж самі каучсерфери. Наприклад, на Майорці є магазини мережі Eroski, Mercadona, де ми придбали багато смаколиків за низьку ціну. Особливо варто там купувати оливки і сири — їх багато різних видів і всі дуже смачні. У Франції наш незмінно улюблений магазин – Carrefour, де безкоштовно дають пластикові ложечки до йогуртів і морозива, чого не скажеш про Eroski.

Заздалегідь варто пошукати в інтернеті інформацію щодо дешевих магазинів. У цьому можуть допомогти ті ж самі каучсерфери

З собою можна взяти хлібці, а також згущене молоко — ми завжди беремо кілька пачок. Варто запастися горішками та сухофруктами. А також прихопити з собою пластикову пляшку чи термочашку для води — вам часто зустрінуться джерела безкоштовної питної води, яку потрібно у щось набрати.

Також у бюджетну поїздку варто взяти кип’ятильник, горнятко, пакетики чаю, цукор та каву. Нагріти воду можливість є часто, а от одна порція кави або чаю з апарату чи у кафе обійдеться від 15 грн. Пачку кави можна придбати у місцевому магазині — все одно вийде набагато дешевше, ніж купувати окремо чашками.

Пальма-де-Майорка / Фото: Фото: Надія Ковтан

СУВЕНІРИ

Якщо ви відвідуєте декілька міст одного регіону, подарунки друзям та сувеніри на пам'ять завжди варто купувати у маленьких містечках. Наприклад, магніти з Венеції у Местре (міська територія материкової Венеції) коштують 1 євро, а у самій Венеції за них доведеться заплатити в декілька разів більше. Якщо відпочиваєте в одному місті, тоді варто пошукати сувенірні магазини десь подалі від центру, що теж значно заощадить кошти. Дуже часто там трапляються набагато цікавіші та менш банальні речі. Якщо магніти везти не цікаво, можна придбати вино чи якісь смаколики. Я цього разу привезла цукерки зі смаком кукурудзи, а у невеличкій крамничці на Майорці знайшла футболку для свого старого ведмедика — оновлю його зовнішній вигляд.

РІЗНЕ

Зарядити телефон можна у більшості автобусів та електричок Європи, в аеропорту чи на вокзалі. На головній площі у Пальма-де-Майорці є декілька апаратів для підзарядки різних типів телефонів. Навіть якщо зарядки у вас нема, ви можете безкоштовно скористатися наявними.

Карту безкоштовно можна отримати в аеропорту чи туристичних центрах. На Майорці такий розташований на згаданій вище площі. Там також є карти для смартфонів, що працюють без підключення до інтернету. Наприклад, MAPS.ME.

Австрія, Відень / Фото: Фото: Надія Ковтан

Що варто взяти з собою:

  • спальник, бо у деяких хостелах просять додаткову плату за постільну білизну;
  • рушник — з тієї ж причини;
  • кип’ятильник, чай, каву та цукор;
  • теплі шкарпетки, бо прогноз погоди не завжди правдивий;
  • маленькі пляшечки з шампунем і гелем для душу;
  • пластир на випадок, якщо натрете ноги;
  • таблетки від алергії;
  • термочашку;
  • блокнот та ручку, щоб записувати свої враження та цікаві факти.

Отже, побачити світ за невеликі гроші цілком можливо. Достатньо лише перший раз перебороти свій страх, а далі ви вже й уявити не зможете, навіщо купувати авіаквитки за сотні євро.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу! 

Повʼязані теми:

Наступна публікація