Біле озеро: молодильний казан України з "живою водою"

Біле озеро: молодильний казан України з "живою водою"

Фото: ТСН.ua

До озера їдуть не тільки за красою, а й за зміцненням здоров'я, безкоштовним ліфтингом і спа-ефектом.

Зазвичай в сезон відпусток люди їдуть на моря до Туреччини, Єгипту, Тунісу або на лихий кінець в рідну Одесу чи Залізний порт на Херсонщині. Мені ж минулого року закортіло порушити цю традицію і поїхати відпочивати на Біле озеро, що в Рівненській області. Багато хто вже замислюється, куди податися під час літньої відпустки, багато хто відпочиватиме в Україні – тож саме час дізнатися, які є варіанти. А моїм варіантом цього року знову буде Біле озеро – і ось чому.

ЧИМ ВРАЖАЄ БІЛЕ ОЗЕРО

Біле озеро, дійсно – озеро молодості, без жодних жартів. Про воду можна складати вірші і співати оди. Озеро карстового походження з підвищеним вмістом гліцерину, що в перекладі на "людську мову" означає: дно піщане біле, водичка м'яка і корисна. Стоїш по шию у воді і бачиш свій педикюр. Для волосся справжній рай, як в рекламі шампуню, тільки шампунь не потрібен. Я навіть не знала, що у мене може бути таке м'яке і шовковисте волосся.

Фото: фото: Юлія Корнійчук

Після купання теж справжня насолода, не витираючись, відчуваєш, як ця м'якість проникає в шкіру. Перевірено особисто мною – навіть під час сильного вітру після подвійного занурення в воду вперше в житті не було необхідності і бажання скористатися зволожуючим кремом. До того ж вода загоює проблемні ділянки і забезпечує рівну і міцну засмагу.

За розповідями старожилів села, за панування Польщі на початку 20 століття до Білого озера спеціально була прокладена вузькоколійна залізниця, аби вивозити диво-воду з озера. Про незвичайну воду, яка здатна загоювати рани, згадується і в партизанських архівах УПА.

Фото: фото: Юлія Корнійчук

НАМЕТ ЧИ БУДИНОК НА ТУРБАЗІ?

Жити на озері можна і в наметах "дикунами", і в будиночках на турбазі. Неподалік центрального в'їзду до турбази розташований реабілітаційний оздоровчий комплекс "Біле озеро" – він призначений для відпочинку співробітників Рівненської АЕС, але приймає всіх бажаючих. Вартість відпочинку в межах 200 грн з людини на добу з триразовим харчуванням.

Якщо відпочивати "дикуном", то можна теж приходити на обід в їдальню санаторію, стане він в 70-90 грн. Ще є варіант проживання у приватних садибах, але вони розташовані в 15 км від озера.

Охочі повною мірою відчути запах багаття, зеленої трави, дзижчання комарів та зблизитися з природою можуть відпочити просто неба у наметах. Через дорогу від в'їзду в оздоровчий комплекс за шлагбаумом сидить чарівна тітонька – директор того самого шлагбаума. Всього за 20 гривень вона пустить вашу машину в мальовничі місця для відпочинку. Великого комфорту вам ніхто не гарантує, зате є незлічена кількість риби, ліс, чисте повітря та багато ягід.

Фото: фото: Юлія Корнійчук

Я обрала для себе відпочинок просто неба у наметі, і не помилилась. У вечері зі своєю сім'єю влаштували справжню романтику. Відвели душу на сосисках, смажених на вогнищі, та рибною юшкою, приготованою з улову самого озера. Як не дивно, антикомарині засоби не знадобилися, легкий вітерець не давав нас кусати.

Фото: фото: Юлія Корнійчук

Другий день відпочинку розпочався з зустрічі світанку. Я ніколи не забуду це відчуття: неймовірна тиша, вітру немає, поверхня озера гладка, наче дзеркало, горизонт зник. Недалеко від берега вдалося помилуватися цілими колонами ондатр та бобрів.

Фото: фото: Юлія Корнійчук

РОЗВАГИ

Відпочинок на Білому озері для тих, хто любить гарні пейзажі, тишу і просто природу та все, що вона може запропонувати. Там немає якихось цікавих екскурсій та екстремальних розваг. Але на турбазібазі можна взяти катамаран або човен (ціна 20 грн/год), пограти в волейбол, баскетбол, футбол (для цього є спеціально облаштовані місця).

Я ж займалася збиранням ягід, грибів і лікарських трав, прогулянки довкола озера (можна знайти чудові пейзажі для фото), ранкові пробіжки, а також катання на човні. Для тих, хто любить рибалити – справжній рай. В озері ловиться різна риба: карасі, делікатесний вугор, щуки, окуні, а також раки. Все це зробить ваші канікули незабутніми. До бонусів можна сміливо зарахувати "нерозкрученість" місця, тобто невелику кількість інших туристів, проте все ж краще приїздити в будні дні.

ЯК ДОЇХАТИ ДО ОЗЕРА

Дістатися з Рівного до Білого озера можна машиною, і це забере десь 3 години. Можна і автобусом, але це буде значно довше, ціна квитка 100 грн. Якщо їхати своїм ходом, по дорозі можна заїхати до Кузнецовської АЕС, там дуже красивий фон для селфі. Але відразу попереджаю, дороги тут "не фонтан". Від найближчого великого міста Кузнецовська до села Рудки, біля якого знаходиться озеро, лише 155 кілометрів. Але цей відрізок – пекельний жах, мій автомобіль їхав не більше 50 км/год. Проте коли дістанетесь озера, ви і думати забудете про ці негаразди – вам просто перехопить подих.

Фото: фото: Юлія Корнійчук

ПОРАДИ:

- не розміщуйтесь поблизу "генделиків" (як же без них) – безсонні ночі забезпечені;

- не розміщуйтесь поблизу дороги – є шанс, що клієнти "генделиків" захочуть переночувати у вашому наметі;

- запасайтеся їжею, в місцевих магазинах ціни кусаються;

- воду з озера можна пити, але все ж краще її прокип'ятити (перевіряла на собі, лишилась живою);

- про всяк випадок візьміть з собою засоби від комарів (хоча мені вони не знадобились, але краще все ж про це потурбуватись).

Вдалої вам відпустки і хорошого відпочинку!

Фото: фото: Юлія Корнійчук

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook  і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація