Чудеса України, про які ви не знали. Гуцульські хати-ґражди серед гір у Криворівні

Чудеса України, про які ви не знали. Гуцульські хати-ґражди серед гір у Криворівні

Фото: ТСН.ua

Хати-ґражди – особливі споруди, які можна побачити лише на Гуцульщині, серед розкішних краєвидів українських Карпат.

Із приходом осені багато хто занурюється в роботу і відмовляється від релаксу, але, як на мене, то даремно. Осінь – саме час відпочити в розкішних Карпатських горах і поблукати їхніми дрімучими лісами. Такий відпочинок – це вибір справжніх туристичних "гурманів", які прагнуть не просто змінити обстановку, тікаючи від галасливого міста, але і сповна насолодитися дарами природи.

Цього разу я навідалася до мальовничого села Криворівня, що у Верховинському районі Івано-Франківської області. Воно роками надихало українських письменників та художників, і його досі називають справжньою "Меккою" для туристів та етнографів. Тут затишно і є на що подивитися, тож недаремно Іван Франко писав про Криворівню, що це "село, де менше шуму, грому, біганини, яке напувало душу спокоєм і тихою красою".

За розповідями старожилів Криворівні, назва села пішла від того, що у ньому колись на рівнині жив чоловік на ймення Кривий, і гуцули, які спускалися з гір, говорили: "Йду до кривого, що мешкає на рівному", – так нібито і з'явилася назва села.

За іншою легендою, назва пішла від того, як тече місцева річка. Йдеться про Чорний Черемош – десь він в'ється рівно, а десь криво – звідси й назва. Яка версія правильна, ніхто достеменно не знає. Але те, що у Криворівні справжній рай для відпочивальників – це я вас можу запевнити.

ЯК ДІСТАТИСЯ

З Івано-Франківська до Криворівні можна доїхати автобусом, що прямує через Косів. Дороги тут погані, місцями їх взагалі немає. Краще їхати через Яремче – дорога дещо краща. Другий варіант: через Ворохту, однак, таким шляхом ви доїдете лише до Верховини, а там залишиться 7 км до Криворівні, можна буде спіймати авто або дістатися села гірською дорогою пішки. Звісно, буде простіше, якщо їхатимете на власному авто з GPS-навігатором.

ДЕ ЗУПИНИТИСЯ

У селі є готель, але краще зупинитися у приватній садибі. Гуцули досі бережуть народні звичаї, від них ви наслухаєтеся розмов на колоритному діалекті, а також почастуєте страв із місцевої кухні, тому проживання у приватній господі буде набагато цікавішим і пізнавальнішим.

Село Криворівня / Фото: zbruc.eu

Звісно, з господарями можна домовитися про харчування, але можете готувати на кухні й самі. Ціни прийнятні, до того ж місцеві завжди порадять, куди піти і на що подивитися у цих краях.

МІНІ-ПОДОРОЖ КРИВОРІВНЕЮ

Щоб дізнатися, хто з української інтелігенції приїжджав до цього села та які шедеври тут створювались, я вирішила замовити екскурсію – і не пожалкувала. Так само можете зробити і ви. Гід Наталя не тільки розповіла мені про тутешнє життя митців, але й показала неймовірні місцини.

МУЗЕЙ ФРАНКА

Зі слів пані Наталі, Криворівня стала відомою завдяки Іванові Франкові, який приїхав сюди на запрошення відомого фольклориста Гуцульщини Володимира Гнатюка. Місцевість йому настільки сподобалася, що він протягом 12 років приїздив сюди із сім'єю на відпочинок, а пізніше і взагалі вирішив переселитися до місцевого ремісника Василя Якіб'юка, де жив із родиною і працював. Від тих часів маловідоме гірське село перетворилося на літню столицю української інтелігенції: до Франка приїжджало багато цікавих людей.

Музей Івана Франка / Фото: karpaty.life

Сьогодні у хаті Якіб'юка працює популярний музей імені Франка. Там можна посидіти на ліжку письменника, роздивитися його годинник та стіл. Це саме той необтесаний, грубуватий, вирублений гуцульською сокирою стіл, на якому Франко писав своїй твори.

ХАТИ-ҐРАЖДИ

Найбільше, що мене вразило у Криворівні, – це музей "Гуцульська хата-ґражда". Ґражда – це садиба із замкнутим двориком. Певною мірою, ґражда з її різними спорудами може видатися схожою на фортецю, адже увійти до неї можна тільки через ворота. Традиційно, у самій хаті в садибі не було жодного зовнішнього вікна – усі вікна виходили в закритий двір, огороджений стіною-парканом.

Сьогодні справжні ґражди можна побачити лише у Криворівні, одна з них стоїть тут ще від 1750 року. Саме у ній режисер Сергій Параджанов знімав легендарний фільм "Тіні забутих предків". Зауважу, що не варто плутати хату-ґражду з музеєм "Тіней забутих предків" – він розташований не у Криворівні, а у селищі Верховина.

Хата-ґражда / Фото: ukrcenter.com

Музей "Гуцульська хата-ґражда" відкритий щодня, крім понеділка. Сміливо приходьте до нього із десятої ранку до шостої вечора. Щоправда, майте на увазі – музей зачиняють на обід від першої до другої дня, проте в будь-який інший час вас радо вітатимуть на порозі і зачарують розповідями про гуцульський побут. Вхідний квиток – 10 гривень.

А ще біля Криворівні є гора Ігрець – під нею розташована інша хата-ґражда. У ній до сьогодні живе рід Марусяків. За словами господині, пані Любові, цю міні-фортецю збудував її прадід. Господиня провела мені невеличку екскурсію своїм подвір'ям: виявляється, у такій ґражді і худоба, і господарі живуть під одним дахом, тільки тварини мають окрему відгороджену ділянку.

Не знаю, чи то мені пощастило, чи то дійсно тут всі люди такі добрі, але господарі не випустили із подвір'я, поки я не скуштувала їхньої справжньої бринзи і не випила запашного гірського чаю. Тож намотуйте на вуса: під час подорожі гріх не завітати до таких неймовірно гостинних господарів.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці / Фото: anderver.livejournal.com

Окрім звичайних хат-ґражд, Криворівня славиться й таким зразком старовиннної архітектури – дерев'яною Церквою Різдва Пресвятої Богородиці, яку збудували 1719 року. Від того часу – а це вже три століття – храм ніколи не зачинявся, і в ньому завжди звершувались богослужіння, навіть у радянський період: гуцули не дозволили зачиняти церкву.

Неважливо, релігійні ви чи ні, проте відвідати святиню цікаво буде кожному. Дерев'яна споруда віртуозно розписана і вважається чи не найбільш досконалим зразком гуцульського архітектурного стилю.

ПРИРОДА

Криворівня приваблює не лише цікавою історією та музеями, але й красою довколишніх гір. Варто піднятися на верхівку будь-якої гори біля села – і враження отримаєте неймовірні.

Тут можна достоту нагулятися лісами й надихатися чистим повітрям, просякнутим ароматами хвої. Мені поталанило поласувати ожиною – саме в середині вересня тут починається другий збір ягід. Також прогулюючись тутешніми лісами, я знайшла десяток запашних білих грибів і напилася джерельної води. Якщо ж ви маєте час прогулятися вздовж Чорного Черемоша, не зволікайте – краси, що оточує річку, ви ніколи не забудете.

Природа у Криворівні / Фото: bukflower.com.ua

Повертаючись додому, я заїхала до містечка Косів, що розташоване неподалік Криворівні і має величезний ринок. Там у вас очі розбігатимуться від вишитих сорочок, настільників, килимів, тут ви почуєте прекрасну гуцульську говірку. На ринку можна придбати справжню місцеву бринзу, білі гриби, чорниці та місцеве вино. Я тішилась з того, що мала змогу побувати в такій місцевості та познайомитися з такими цікавими і навіть загадковими людьми.

Цей край вартує уваги. Після всього побаченого можу сміливо заявити, що Криворівня – це справжній музей просто неба. Тут практично кожний будинок – пам'ятка зі своєю історією, розташований серед величних ы мальовничих Карпат.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook та стежте за оновленнями розділу! 

Повʼязані теми:

Наступна публікація