Де дешево відпочити у Європі на зимових канікулах

Де дешево відпочити у Європі на зимових канікулах

Фото: ТСН.ua

Цього року українці отримали більше можливостей бюджетно подорожувати Європою, і варто скористатися ними на свята.

Наближаються зимові свята, і українці починають активно планувати свій зимовий відпочинок. Хтось надає перевагу рідним Карпатам або зимовому морю Одеси, хтось активно пакують валізи до інших країн.

Цього літа в українців нарешті зникла потреба у Шенгенській візі, подорожувати країнами Європи стало набагато легше. Крім того, з’явилися нові лоукости та маршрути "Укрзалізниці", тож європейські подорожі стали не такими болючими для нервів і гаманця.

Тож, якщо ви маєте небагато часу і не дуже багато грошей, гайнути на зимові свята одним із популярних європейських напрямків можна доволі легко. Аби зекономити на проживанні у кожній з цих країн, можна скористатися послугами каучсерферів. Якщо ж ви не хочете ризикувати, можна знайти дешевий готель на надійних сайтах букінгу. Звісно, свята вже близько, і знайти дешеві варіанти для дороги та проживання вже не так легко. Але якщо маєте мету, не втрачайте надії: завжди є варіант натрапити на акцію чи якісь святкові знижки.

СЛОВАЧЧИНА

БРАТИСЛАВА

Фото: zoroo.deviantart.com

Це затишне, відносно недороге місто (навіть попри те, що валюта тут – євро), повне палаців, церков, пам’ятних місць та музеїв. Подивитися у місті, серед іншого, варто замок Братиславський град, Кафедральний собор святого Мартіна, Стару ратушу та Президентський палац.

Якщо вам захочеться гострих відчуттів, можна пообідати у ресторанчику на Новому мосту на висоті 85 метрів. Слід завітати і до Міхальських воріт та Міхальської башти. Саме у воротах під аркою проходить нульовий меридіан, звідки йде відлік усіх доріг країни. Біля міста розташований також Девін або Девінський град – руїни замку, який є важливим символів для словаків. Дістатися туди можна громадським траспортом.

Столиця Словаччини не відстає від інших європейських міст, і тут теж можна побувати з екскурсією містом абсолютно безкоштовно.

ЯК ДОЇХАТИ

До Братислави дуже дешево можна дістатися літаком лоукост-авіакомпанії. Якщо купувати квитки заздалегідь, переліт в обидва боки може обійтися у близько 1700 гривень. Зараз же, приміром, на святкові дні 2-5 січня дорога туди і назад обійдеться вже у 13700 гривень. Але завжди є шанс таки вхопити дешеві квитки, приміром, посунувши дати вильоту-прибуття на день чи два.

 

ДЕ ЖИТИ

Найдешевший варіант – хостел. На сайтах букінгу можна знайти хостели, де за 3 дні і 2 ночі (2-5 січня 2018) просять лише 600-800 гривень з людини. Однак, варто бути готовими жити із 4-7 сусідами. Якщо маєте більше грошей, дивіться ціни у готелях, там теж можна знайти досить недорогі варіанти.

ПОЛЬЩА

КРАКІВ

Фото: flickr.com/Hans Kool

Це неймовірне місто, яке поєднує у собі давню історію польських князів та похмурі спогади про несамовитість нацистів у ХХ столітті. Місто доволі компактне. Під час звичайної прогулянки ним можна постійно відкривати нові пам’ятки та захоплюватися неймовірними пейзажами.

У Кракові обов’язково варто подивитися площу Ринок. Вона була закладена ще 1257 року, і відтоді її планування не змінювалося. Там активно вирує міське життя та проводяться різні заходи, зокрема, різдвяні ярмарки. Слід також зазирнути і до єврейського кварталу Казімежа. Він цікавий своєю архітектурою та самобутністю. Однак, пообідати там коштуватиме недешево. Взагалі, найвигідніший варіант харчування у Кракові, як і у всій Європі загалом – купувати продукти у супермаркетах та мудрувати над ними самостійно.

Неймовірний замок на Вавелі, який є символом міста, також безкоштовний для відвідування. А саме - подвір’я та деякі частини замкового комплексу. За виставку всередині замку вже доведеться платити.  

Однак для охочих зекономити майже кожний музей у місті робить для відвідувачів один безкоштовний день на тиждень. Слід заздалегідь ознайомитися з розкладом цих днів перед плануванням поїздки, оскільки у кожного музею він різний. Якщо ви добре знаєте іноземні мови, слід скористатися чудовою послугою Free Walking Tour. Це екскурсії, частина з яких проводиться абсолютно безкоштовно. Ця послуга також діє і в інших містах Польщі, зокрема, у гірськолижному курорті Закопане, яке теж варто відвідати.

ДЕ ЖИТИ

У Кракові у хостелі можна оселитися за 350-600 гривень. Однак, шукаючи житло на святкові дні, я натрапила на акцію, і дві ночі могла б прожити там лише за 261 гривню.

ЗАКОПАНЕ

Фото: flickr.com/Chen

Очевидно, що будь-який лижний курорт вартуватиме дорожче, ніж відпочинок у місті. Зекономити тут можна, якщо обирати скіпас у низький сезон (початок зими або весна) та заздалегідь.

Щодо Закопаного, то польський гірськолижний курорт має 60 підйомників та загальну протяжність трас понад 65 км. Тут є чотири основні зони катання, що розташовані уздовж усього периметра міста. Та практично до кожної зони від готелей доведеться діставатися таксі або автобусом.

Однак, великою перевагою для новачків є те, що у Закопаному, на відміну від багатьох європейських курортів, немає єдиного скіпасу. На кожну із зон катання необхідно придбати окремий – на певну кількість днів або спусків.

ДЕ ЖИТИ

У Закопане проживання з 2 до 5 січня обійдеться дорожче – близько 2000 гривень. Утім, якщо пошукати акції, можна знайти місце за 630 гривень у якомусь непоганому хостелі.

ЯК ДОЇХАТИ

Останнім часом дістатися Польщі з України стало набагато простіше завдяки лоукостам та новим потягам "Укрзалізниці". Щоб дістатися до Кракова, найкраще летіти до Катовіце. Якщо купувати квиток завчасно, то політ туди та назад обійдеться у 1578 гривень. Якщо купувати зараз, він коштуватиме вже 6 600 гривень в обидва боки.

З Катовіце до Кракова дорога взагалі може обійтися близько 8 гривень, якщо обрати вдалий рейс автобусного перевізника Polski Bus заздалегідь. Наразі це обійдеться у близько 50 гривень.Так само недорого (близько 40 гривень, а зараз – 160 грн) Polski Bus можна доїхати з Катовіце до Закопаного.

ЧЕХІЯ

ПРАГА

Фото: pixabay.com/LubosHouska

Цього року місто очолило список найкращих місць для святкування Нового року та Різдва за версією видання US News Travel. Тому слід звернути на нього особливу увагу, обираючи місце для зимового відпочинку.

Численні вузенькі вулички, вимощені бруківкою, давні костели, витончені мості та замок на пагорбі створюють неповторну святкову атмосферу будь-якої пори року. Кількість пам’яток архітектури та музеїв задовольнить найвибагливішого туриста. Тим більше, що до багатьох із них вхід безкоштовний. Серед них Собор Святого Віта, Карлів міст, Вацлавська площа, Староміська площа, сучасна пам’ятка міста - Будинок, який танцює, або, як його ще називає, "п'яний будинок".

Як і у Кракові, у Празі можна прогулятися безкоштовними екскурсіями із послугою Free tour of Prague або Prague Royal Walk Free Tour. Про комуністичну Прагу дізнатися можна на екскурсіях Free Red Prague Tour. Крім того, для бюджетного відвідування міста можна придбати Prague card – спеціальну картку, яка дає можливість значно зекономити на відвідуванні 50 різних пам’яток. Коштуватиме така картка близько 48 євро.

ДЕ ЖИТИ

Дві ночі та три дні у найдешевшому хостелі обійдуться у приблизно 1000 гривень.

ШПИНДЛЕРУВ МЛИН

Фото: flickr.com/Kačka a Ondra

Чехію рідко асоціюють із гірськолижним відпочинком. Тим часом, останніми роками тут активно розвивається зимова туристична інфраструктура. Шпиндлерув Млин є найвідомішим міжнародним гірським центром відпочинку Чехії. Він розташований за 130 км від Праги на території Крконошського Національного парку. Гірськолижний сезон тут розпочинається у грудні і триває до квітня. Курорт складається з кількох селищ – центрів катання.

Вартість абонемента (низький/високий сезон) для дорослих на день складає 27 євро/33 євро, для дітей 20 євро/23 євро; на 6 днів для дорослих - 147 євро/172 євро, для дітей – 102 євро/120 євро.

ДЕ ЖИТИ

Чеський гірськолижний курорт є трохи дорожчим за польський. Найнижча ціна за житло тут стартує від 2100 гривень за дві ночі.

ЯК ДОЇХАТИ

До Чехії дістатися літаком буде трохи дорожче, ніж до Польщі. Зокрема, за куплений заздалегідь переліт в обидва боки до Праги доведеться викласти близько 4536 гривень. Зараз найдешевший рейс обійдеться у 6600 гривень. Однак, якщо обрати довший варіант поїздки (близько 25 годин) – автобусом – то переїзд зі Львова до Праги обійдеться у близько 600 гривень. Ще 13 євро за автобус із Праги треба буде заплатити тим, хто прямуватиме до Шпиндлерува Млина.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація