Що відвідати у Будапешті за 3-4 дні

Що відвідати у Будапешті за 3-4 дні

Фото: ТСН.ua

Це місто у яке хочеться повертатися, щоб гуляти красивими вуличками та насолоджуватися архітектурою стародавніх будівель.

Будапешт — місто, куди я поверталась найбільшу кількість разів. Воно ідеальне для піших прогулянок. У Будапешті хочеться заховати мапу і гуляти навмання. Найкращі емоції я отримала, коли повністю поринула у той маршрут, який вибирали мої очі. І Будапешт вражав на кожному кроці. Об'їздивши десятки країн на п’яти континентах, це місто залишається одним з найкрасивіших для мене.

ЩО ПОДИВИТИСЯ

Мабуть, вже не варто нагадувати, що місто розташоване на двох берегах Дунаю. Це дві різні за атмосферою частини — Буда і Пешт. Якщо хочеться жити у розміренішому і тихому місці, обирайте Буду. А якщо є бажання відчути динаміку міста, краще зупинитися в Пешті. Я особисто вибираю Пешт, але Буда цікава тим, що розташована на пагорбах: будинки та ландшафт там неповторні.

РИБАЛЬСЬКИЙ БАСТІОН У БУДАПЕШТІ

Це моє улюблене місце завдяки красивій архітектурі, білому каменю, яскравій мозаїці на даху церкви Святого Матяша та казковому вигляду на Дунай та Пешт. Якщо мрієте зробити найкращі фото Угорського Парламенту, приходьте сюди в другій половині дня, коли сонце буде за вами і освітлюватиме будівлю Парламенту.

Рибальський бастіон з терасами та площею розташовано на різних рівнях. Фортеця має 7 веж — як символ 7 стародавніх племен, які завоювали територію сучасної Угорщини у ІХ ст., коли мадяри переселялися до Європи А названо бастіон Рибальським, оскільки колись тут був рибний ринок.

Фото: hannaburlaka.com

БУДАЙСЬКА ФОРТЕЦЯ АБО ЗАМОК БУДА

Величезний замковий комплекс у минулому був резиденцією угорських королів. А сьогодні тут розташовані музеї історії Будапешта, Національна картинна галерея та Національна бібліотека. Замок домінує на боці Буди. Але, як не дивно, його поточний стан — це відновлення королівської резиденції після Другої світової, коли її було сильно пошкоджено.

Під фортецею є багато лабіринтів. Про їхнє походження немає єдиної думки: рукотворні вони чи природні. Ймовірно, природні тунелі були під пагорбом тисячі років, а потім їх розширили та продовжили для потреб фортеці.

Фото: hannaburlaka.com

ЦИТАДЕЛЬ НА ПАГОРБІ ГЕЛЛЕРТ

Сама Цитадель, можливо, не вразить так сильно, але це одна з точок (природна та безкоштовна), звідки можна побачити місто та поринути в тишу парку. На гору можна доїхати зубчастим потягом — унікальним рейковим транспортом, що пересувається за допомогою зубчастого колеса. На нього діє звичайний квиток громадського транспорту.

Фото: hannaburlaka.com

ТЕРМАЛЬНІ КУПАЛЬНІ БУДАПЕШТА ТА ОСТРІВ МАРГІТ

Особливість Будапешта у його термальних джерелах. Втім, не поспішайте у купальні Сечені, хоча, безумовно, вони найпопулярніші. Будьте готові ділити басейни Сечені з сотнями будапештців та туристів. У місті існує понад 20 купалень, і більшість з них має дуже давню історію.

Як запасний варіант, рушайте на острів Маргіт у купальні Палатинус. Тут дешевше і менше людей, а ще — багато майданчиків для водного спорту. Ба більше, Маргіт — мальовничий зелений острів посеред Дунаю, недалеко від центру міста. Якщо хочеться на природу, але немає часу кудись їхати, то Маргіт — саме те, що потрібно.

Фото: hannaburlaka.com

УГОРСЬКИЙ ПАРЛАМЕНТ

Відверто найкрасивіша будівля міста та, можливо, всієї країни. Неоготичний стиль, білий камінь стін та червоний дах, 365 веж і башточок, як днів у році — кожна деталь, кожен елемент тут грає роль у завершеному шедеврі архітектури. Будівля парламенту має висоту 96 м, і 96 сходів ведуть до великого купола.

Ця цифра символічна для угорців — таку ж висоту має головний Собор Іштвана: на честь тисячолітньої річниці приходу у Європу древніх угорців. Будівля Парламенту дотепер є найвищою будівлею всієї Угорщини. Ось це дійсно вражає: жодна нова споруда не будується вище за важливі пам'ятки. Екскурсія в середину коштує 20 євро.

Фото: hannaburlaka.com

ЄВРЕЙСЬКИЙ КВАРТАЛ ТА ПАБИ НА РУЇНАХ У БУДАПЕШТІ

Сьогодні зайти в "паб на руїнах" так само популярно, як побачити Угорський Парламент. Здається, сучасна поїздка у Будапешт повинна складатися з трьох пунктів: термальні купальні, кораблик Дунаєм та паб на руїнах. Такі заклади ще називають руїнні паби, але я за літературний переклад. Це концептуальні бари, ресторани, місця вуличної їжі або клуби в закинутих будівлях. Найбільше їх в Єврейському кварталі міста.

Після Другої світової цей район було сильно понівечено, його майже не відбудовували. Тому на початку 2000-х молодь самостійно почата облаштовувати напівзруйновані будинки. Сюди приносили меблі, квіти, книги, елементи декору та різні побутові предмети. Встановили столи, барні стійки та стільці. Так старі, нікому не потрібні руїні, почали наповнюватися життям.

Перший паб на руїнах Szimpla Kert: колись це був житловий будинок, що залишався закинутим після Другої світової. Тепер тут ярмарки, паб та клуб / Фото: hannaburlaka.com

Раджу зайти на вулицю Kazinczy. Тут розташований перший паб на руїнах — Szimpla Kert. Це бар вдень та клуб ввечері. Вранці в неділю тут відбувається продуктовий ярмарок — дуже атмосферний.

Поруч є фуд-корт Karavan з вуличною їжею. Ініціатори зайняли простір між двома стінами на місці зруйнованого будинку, який ніколи не було відновлено. Тут же є заклад El Rapido та ще парочка пабів у цьому кварталі.

Базиліка Святого Іштвана — головний собор міста / Фото: hannaburlaka.com

ЛАНЦЮГОВИЙ МІСТ ТА ІНШІ КРАСИВІ МОСТИ БУДАПЕШТА

Почніть з Ланцюгового моста, бо і без мене ви точно чули, який він красивий. Будапешт має перевагу завдяки Дунаю: ріка розділяє місто на два береги, що з'єднані мостами. Мости також цікаво побачити під час прогулянки на катері.

Окрім Ланцюгового, зверніть увагу на міст Свободи, що веде на пагорб Геллерт, і на міст Маргіт, який веде на однойменний острів. Міст Свободи має красиві ковані частини та елементи, а міст Маргіт — скульптури, які краще роздивитися з берега.

Фото: hannaburlaka.com

ДЕ ЗУПИНИТИСЯ

У мене гарна новина! У Будапешті можна собі дозволити жити в центрі у старому будинку, пити каву або місцеве вино на балконі, який підтримують античні титани (не аби яка романтика). Житло в центральній частині міста коштує від 20-30 євро за приватну кімнату на двох або від 10 євро за ліжко в гостелі.

Подивіться моє відео з Будапешта — я спробую і вас закохати у це місто. Перевірте, чи у мене вийшло. У цьому випуску розповідаю, що подивитися, куди піти, де зупинитися і скільки це коштує.

Більше про подорожі читайте тут: hannaburlaka.com

Повʼязані теми:

Наступна публікація