Що робити в Карпатах у міжсезоння?

Що робити в Карпатах у міжсезоння?

Фото: ТСН.ua

Багато хто не бачить сенсу їхати в гори восени чи навесні — а дарма.

Більшість українців планують відпустку влітку або взимку, вважаючи осінь і весну "несезоном". Але в Карпатах є чим займатись протягом всього року. Головні переваги осіннього або весняного відпочинку — найнижчі ціни в році та найменша кількість відпочивальників. Тож можна сповна насолодитись як довгим вікендом в горах, так і одно- або двотижневим затишним відпочинком за приємними для гаманця цінами.

Осінній краєвид у Карпатах, гора Близниця / Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Коли погода гарна (особливо у "бабине літо"), можна просто прогулюватися горами. В Українських Карпатах є безліч можливостей і для кількагодинної прогулянки, і складного багатоденного походу. Початківцям завжди раджу скористатися послугами досвідченого гірського гіда або маркованими маршрутами, яких найбільше можна знайти на Івано-Франківщині та у Воловецькому, Міжгірському і Рахівському районах Закарпаття.

Що ж означає маркований маршрут? Найголовніше — це маркери певного кольору, які допомагають орієнтуватися та не зійти з потрібної стежки. На деяких маршрутах встановлено інформаційні стенди, що розповідають про місцевість.

Маркер маршруту до Скель Довбуша, Яремче / Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Під час прогулянок та походів можна позбирати гриби, яких восени найбільше.

Урожай грибів у Іршавському районі / Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Крім того, восени та навесні завдяки різноманіттю кольорів можна побачити та сфотографувати неймовірні краєвиди, додаткової привабливості яким надають тумани та хмари.

Осінній краєвид у Карпатах / Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Після тривалого перебування на прохолодному і вологому повітрі можна потішити свій організм різними спа-процедурами. Зазвичай туристам пропонують сауни та лазні, останнім часом з'явилися також лікувальні чани і японська лазня-бочка "офуро".

Чан з трав'яним відваром, Славське / Фото: Фото: Ганна Сидоренко

На Закарпатті у Берегівському та Хустському районах пропонують також купання в термальній воді.

Басейн з термальною водою, село Косонь / Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Підкріпити здоров'я можна і в різних санаторіях та оздоровчих закладах, яких багато у різних регіонах Карпат.

Лікувальні процедури в санаторії / Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Якщо погода підвела і в горах застала осіння мряка, тоді у нагоді стануть різні атракції, які забезпечують дах над головою. Серед них — "Карпатський трамвай". Це старовинна гірська вузькоколійна залізниця, яку і дотепер використовують для перевезення лісорубів і транспортування лісу, а на вихідних вона катає туристів в гори.

"Карпатський трамвай" / Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Можна відвідати один з численних музеїв — краєзнавчих, етнографічних, природознавчих, меморіальних. Є багато приватних колекцій на різноманітну тематику.

Історичний музей, Мукачеве / Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Серед цікавих закладів — фортеця Тустань на Львівщині та закарпатські замки: Чинадієвський, Мукачівський, Ужгородський.

Інтер'єр Ужгородського замку / Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Багато готелів, садиб та ресторанів пропонують різні етнографічні програми — можна подивитися або навіть взяти участь у бойківських вечорницях, гуцульському весіллі чи сезонних обрядах.

Бойківські вечорниці / Фото: Фото: Ганна Сидоренко

У багатьох регіонах є народні майстри, у яких можна купити цікаві сувеніри, поспостерігати за їхнім виготовленням, або й навіть взяти участь у майстер-класі з виготовлення сиру, посуду, виробів з дерева, овечої вовни тощо.

Музей вівчарства / Фото: Фото: Ганна Сидоренко

Невелике застереження — деякі заклади у міжсезоння працюють не постійно або можуть бути взагалі зачинені, тому раджу домовлятися про проживання чи відвідування різних закладів заздалегідь телефоном.

Всім гарного відпочинку і цікавих подорожей!

Долучайтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook та слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація