Водоспад Шипіт — найбільший в Карпатах

Водоспад Шипіт — найбільший в Карпатах

Фото: ТСН.ua

Це те місце, де ви насолодитесь красою природи та на повні груди вдихнете чисте гірське повітря Карпат.

Усього 10 кілометрів від залізничної станції Воловець — і ви перебуваєте біля найбільшого водоспаду в Карпатах — Шипіт. Він не замерзає взимку, а шум води чутно задовго до самого Шипота. Саме тому знайти його не є проблемою.

На сьогодні, крім шуму води, до Шипота веде ще безліч стежок. Купити тур або проїхатись сюди верхи на коні, або на квадроциклах зараз не проблема. Це дуже популярне місце в українських Карпатах і туристів біля Шипота чимало, через що місцеві торговці не гають можливостей. Поруч з водоспадом ви побачите сувенірні крамниці та місцевих, що торгують глінтвейном взимку або прохолодними напоями влітку. Крім цього, прохід буде платним. Квиток дешевий, але будьте готові, що це не безкоштовно.

ЛЕГЕНДА

Якщо полюбляєте різноманітні легенди, то дуже раджу спитати їх у місцевих. Вони розкажуть з потрібною інтонацією і колоритом. Ну, а зараз я розповім те, що вдалося дізнатись. У селі, що біля Шипота, жила закохана пара. Вони дуже сильно кохали одне одного, але батьки були проти їхнього спілкування. Саме тому вони зустрічались в лісі за селом.

Одного разу мати дівчини вирішила прослідкувати за дочкою. Побачивши, що вона зустрілась з хлопцем, мати почала сварити молодих. Раптом вдарили блискавки і пішов дуже сильний дощ, а потік води в Карпатах під час злив ламає навіть мости і є дуже сильним. Саме таким потоком і змило закоханих. У темряві врятувати їх було неможливо. Мати щовечора приходила до того місця і чула шепіт своєї дочки. Саме тому водоспад і назвали "Шипіт".

ЦІКАВІ ФАКТИ

  • Висота водоспаду 14 метрів;
  • В Карпатах є три водоспада з назвою Шипіт. Але найпопулярніший розташований біля селища Пилипець;
  • Водоспад народжується з підземного джерела, що має назву "Морське око";
  • Коли водоспад повноводний, то його шум чути за декілька сотень метрів;
  • Найбільше туристів під час святкування свята Івана Купала з 6 на 7 липня;
  • А ще тут проводяться різні фестивалі та святкування.
Фото: uk.wikipedia

ЯК ДОЇХАТИ

Спершу найкращим варіантом буде доїхати до залізничної станції Воловець. З Воловця ходить чимало маршрутних таксі. Ще гарним варіантом буде пішки дійти до водоспаду. Маршрут не дуже складний. Матимете можливість насолодитись карпатською красою і свіжим повітрям.

З Пилипця безліч варіантів. Можна доїхати навіть на великих санях або на возі. Місцеві це зроблять за невелику плату.

Більше про подорожі читайте тут: v-mandry.com

Повʼязані теми:

Наступна публікація