Як правильно подорожувати з лоукостерами

Як правильно подорожувати з лоукостерами

Фото: ТСН.ua

Навіть на Майорку можна полетіти за кілька євро – треба лише знати, як.

Цей тиждень потішив двома хорошими новинами: ірландський лоукостер Ryanair оголосив про відкриття рейсів зі Львова та Києва, а слідом за ним угорська бюджетна авіакомпанія WizzAir повідомила про запуск нових рейсів з України. Разом із обіцяним безвізовим режимом для українців – це чудовий подарунок.

Якщо ви не поспішаєте радіти і думаєте, що все одно подорожувати – це дорого, то вам варто детальніше ознайомитися із цінами на сайтах авіакомпаній. Навіть на Майорку можна полетіти за кілька євро – треба лише знати, як.

WizzAir

Літаками цієї авіакомпанії з Києва можна полетіти у вісім країн – Німеччина (Кельн, Дортмунд, Франкфурт (аеропорт Frankfurt Hahn), Гамбург, Ганновер, Меммінген (аеропорт Memmingen / Munich West), Нюрнберг), Великобританія (Лондон, аеропорт London Luton), Кіпр (Ларнака), Данія (Копенгаген), Польща (Гданськ, Катовіце, Люблін, Познань, Варшава (аеропорт Warsaw Chopin), Вроцлав), Угорщина (Будапешт), Литва (Вільнюс, Каунас), Словаччина (Братислава).

Середня ціна за квиток – 1500 гривень.

Фото: ТСН.ua

Ryanair

Із цими авіалініями з Києва можна полетіти у Швецію (Стокгольм), Британію (Лондон, аеропорт London Stansted; Манчестер) та Нідерланди (Ейндговен).

Зі Львова напрямків трохи більше: Угорщина (Будапешт), Польща (Вроцлав, Краків), Британія (Лондон, аеропорт London Stansted), Нідерланди (Ейндговен) та Німеччина (Берлін, аеропорт Berlin Shoenefeld; Меммінген).

Ціна питання – у середньому за 30-35 євро.

І це без знижок чи бонусів, а бувають ще й досить хороші акційні пропозиції, коли ціна квитка може становити лише 1 євро. Таке часто буває на сайті наступної авіакомпанії.

Фото: ТСН.ua

Volotea

Це іспанська бюджетна авіакомпанія, заснована 2011 року. В Україні про неї знають досить мало, хоча для польотів Європою вона прекрасна.

Квитки за 1 євро бувають тут досить часто. Іноді, якщо позначені рожевим діамантом, вони за такою ціною лише для учасників клубу Supervolotea, іноді – для всіх. Участь у клубі вартує 50 євро на рік, користуватися можна всіма спеціальними пропозиціями авіакомпанії. При цьому платиш за свою участь, а купувати квитки можеш і рідним, і друзям.

Сайт дуже зручний у користуванні, є мобільний додаток. Пошук можна робити з якогось одного міста, за датою чи за бюджетом.

Можна брати квиток до одного міста на сайті однієї авіакомпанії, а звідти – на іншому. З Volotea найкраще літати не прямим рейсом, наприклад, із Мюнхена на Майорку і назад, а з декількома пересадками. Так вийде набагато дешевше, якщо правильно підібрати міста, тому що дуже дешеві квитки зазвичай лише в один бік. До того ж це дає можливість відвідати й інші країни. Наприклад, ми з друзями 2015 року подорожували так: Мюнхен – Нант (Франція), Нант – Майорка (Іспанія), Майорка – Тулуза (Франція), Тулуза – Венеція (Італія). Усі квитки були по 5 євро, тобто загалом ми заплатили 20 євро за чотири авіаперельоти. До Мюнхена та з Венеції можна теж було підібрати лоукостери, але з України тоді не літав жоден, тому ми обрали автостоп, автобуси й електрички.

Фото: Скріншот

RegioJet

Завдяки RegioJet є дешевий спосіб подорожувати з Чехії та Словаччини. Це зручні та дешеві автобуси та електрички. Підходить, якщо ви живите на заході України або купили дешевий квиток в країну, з якою ми межуємо на заході. Хоча зазвичай це саме Чехія і Словаччинв, але є й інші напрямки:

Наприклад, квиток Ужгород – Кошіце (Словаччина) звичайним автобусом коштує 150 грн. А дорога з Кошіце до Відня обійдеться в трохи більше, ніж 22 Євро.

А з Відня вже можна летіти більшістю лоукостерів – дешево і будь-куди.

Мені в цій компанії більше подобаються потяги, ніж автобуси: можна встати, походити, місця більше. Безкоштовно розносять воду, зранку – круасан з кавою або чаєм. Досить дешево можна замовити навіть суші.

Усі ці компанії мають один недолік – вони поки що не мають української чи російської мови на сайті, що може ускладнити процес пошуку. Проте, якщо докласти зусиль, то можна з усім розібратися.

Фото: Скріншот

FlixBus

Ще один бюджетний перевізник. Заснований в Мюнхені, існує від 2013 року. На сайті є англійська/російська мови, є мобільний додаток FlixBus-App. В автобусах є wi-fi. Теж бувають знижки і акційні пропозиції.

Фото: Скріншот

Щоб подорожувати справді дешево із лоукостерами, варто встановити мобільні додатки, підписатися на розсилання і слідкувати за новинами. Особливо під час "чорних п'ятниць" – тоді квитки продають із шаленими знижками.

Якщо є дешевий квиток в одне місто, а у зворотній бік – дуже дорогий, перевірте наявність квитків із сусіднього міста. Іноді буде дешевше доїхати звідти до пункту призначення автобусом.

Завжди перевіряйте, який саме аеропорт зазначений у квитку. У великих містах їх може бути декілька, і аби доїхати з одного в інший, може бути потрібно багато часу і грошей. Переплутавши аеропорт, ви навряд чи встигнете дістатися в інший.

Усі бюджетні авіакомпанії дозволяють брати з собою ручну поклажу вагою до 10 кілограмів. Уважно перевіряйте вагу, аби не доплачувати в аеропорту. Загалом 10 кілограмів – це достатньо багато. Мій друг під час нашого євротуру провозив у рюкзаку палатку, одяг та особисті речі – і це не перевищувало ліміт ваги.

Окремо можна брати камеру чи фотоапарат у невеличкій сумці. Зазвичай її вагу не перевіряють.

Але старайтеся брати не більше 8 кілограмів багажу, адже з подорожей вам захочеться привезти сувеніри. Враховуйте це наперед, аби не залишати потім подарунки в аеропорту, адже часто сума доплати за додаткову вагу перевищує вартість того, що ви хочете привезти.

Воду чи будь-які інші рідини в ручній поклажі провозити заборонено. Але можна взяти із собою пусту пляшку чи термочашку. У більшості європейських країн є спеціальні фонтани з питною водою. Наприклад, у Відні їх близько тисячі, вода в них ретельно фільтрується. Термочашка у поїздці більш зручна, оскілки збереже температуру рідини, що у спеку досить важливо, оскільки вода в звичайних пляшках швидко нагрівається.

Реєструвати свій квиток варто за декілька днів до відльоту на сайті чи  через мобільний додаток. Це завжди збереже час і нерви, а дуже часто – і гроші, адже за реєстрацію в аеропорту можуть стягувати додаткову плату, яка може навіть перевищити вартість квитка.

Безкоштовний wi-fi є зазвичай на центральних площах міст – звідти можна повідомити рідним та друзям, що у вас все чудово, ви доїхали і насолоджуєтесь поїздкою.

Завжди поєднуйте декілька лоукостерів із автобусами чи поїздами – так ви побачите набагато більше. Із залізничних вокзалів у європейських містах зазвичай є можливість придбати квитки на потяги різних компаній. Завдяки конкуренції ціни приємно радують.

І найголовніше. Не шкодуйте часу на пошук квитків – якщо гарно все продумати, можна круто відпочити і навіть дуже бюджетно.

Для мотивації ось вам кілька фото. Гарних подорожей!

Я іду до узбережжя Атлантичного океану.У Тулузу ми прилетіли літаком компанії Volotea, а звідти в Бордо – дешевим автобусом. Із Бордо до узбережжя рукою подати. Ми доїхали автостопом. / Фото: Фото: Надія Ковтан

Ми з друзями на піщаній дюні Dune du Pilat біля океану. / Фото: Фото: Надія Ковтан

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація