Золочівський замок: від королівської резиденції до в'язниці і музею

Золочівський замок: від королівської резиденції до в'язниці і музею

Фото: ТСН.ua

Це історична і культурна пам’ятка національного рівня, яку з радістю відвідує велика кількість туристів.

Золочівський замок — це місце, що встигло побувати резиденцією королів, навчальним закладом, садибою і навіть в’язницею. Як одна споруда змогла зазнати стільки змін, я розповім у цьому блогу.

Золочівський замок розташований в місті Золочів, що у Львівській області. Саме містечко розташовне неподалік обласного центра — Львова. На сьогодні замок має значення історичної і культурної пам'ятки національного рівня, а також є популярним серед туристів. У вихідні тут завжди людно.

ІСТОРІЯ

Замок звели в середині XVI ст. Ім’я архітектора залишилося невідомим, але подейкують, що він був італійцем. Наказ на будівництво замку дав Яків Собеський (шляхтич Речі Посполитої, державний, політичний і військовий діяч). На початку споруда будувалась з оборонною метою, але час вніс свої корективи.

Оборонний комплекс захищав місто Львів від набігів турків і татар. Це вдавалося завдяки вдалому розташуванню. З укріплень замку було видно фактично всі дороги, що вели до Львова. Це давало змогу вчасно попередити оборонців міста, а також затримати ворогів.

Неодноразово після набігів Золочівський замок мав пошкодження, але його досить швидко відновлювали. Все-таки ця споруда мала велике стратегічне значення. Під час правління угорців у замку була в’язниця і суд. Злодії відбували покарання, не відходячи від каси.

Коли Золочів захопили німці — в замку розгорнулась німецька база. А після звільнення, у 50-х роках минулого століття, тут розмістилось професійне технічне училище.

Фото: Фото: Кирило Тигай

ВЕЛИКИЙ ПАЛАЦ

На території замку розташована будівля Великий палац. Під час реконструкції, в XIX ст., було збережено оригінальний вигляд кімнат та залів. А ще знайшли таємний хід, труби та туалети. Туристів сюди почали пускати від 2009 року. Тут ви зможете побачити експозиції з різних часів життя замку, навіть з тих, коли він був в’язницею, і періоду реконструкції.

Але найцікавіше, що можна побачити в Великому палаці — це реконструйована корона Данила Галицького. Справді цікавий експонат. А ще ви наче на машині часу потрапите в зали XVII-XVIII ст. Саме таке враження складається, коли ходиш коридорами та потрапляєш у різні кімнати замку. До сьогодення повертають тільки смартфони людей, що намагаються все сфотографувати.

Фото: Фото: Марко Верч

КИТАЙСЬКИЙ ПАЛАЦ

Це невелика споруда, що має вісім колон і балкон. Зараз тут відкритий музей східних культур. Справді, цікаве місце. Ну хіба ви колись бачили мумію і саркофаги в Україні? Так от в Китайському палаці, що розташований на території Золочівського замку, ви зможете побачити їх. А ще тут регулярно відбуваються чайні церемонії.

Найкраще сюди їхати весною або влітку. Біля Китайського палацу є зелений парк та альтанка, тому можна зробити гарні фотографії або цілу фотосесію. А в оборонній частині замку розташований ресторан, де ви зможете скуштувати страви національної кухні. Також там є магазини з сувенірами.

ЕКСКУРСІЇ

Замок можна відвідати як у рамках екскурсії, так і самостійно. Вартість квитків від 9 до 45 грн. Каси працюють до 16:30.

Фото: flickr.com

ЦІНИ І ГРАФІК РОБОТИ

Вартість квитків для дорослих:

  • дорослий — 45 грн;
  • вхід на територію — 24 грн;
  • екскурсія — 150 грн.

Вартість квитків для дітей:

  • дитячий — 9 грн;
  • вхід на територію — 9 грн;
  • екскурсія — 30 грн.

Вартість квитків для студентів:

  • студенський — 30 грн;
  • вхід на територію — 24 грн;
  • екскурсія — 90 грн.

ЯК ДІСТАТИСЯ

Доїхати до Золочівського замку можна зі Львова. Найзручніший маршрут – автомобілем до Олеська. Але, якщо мандруватимете громадським транспортом, з львівського автовокзалу "Північний" їздять рейсові автобуси у цьому напрямку. Вам потрібен автобус "Львів – Броди".

Подорожуйте Україною — вона вражає!

Більше про подорожі читайте тут: v-mandry.com

Повʼязані теми:

Наступна публікація