"Алжирська весна": вже не зупинити

"Алжирська весна": вже не зупинити

Фото: ТСН.ua

Люди демонструють дива політичної витримки, не зраджуючи принципу ненасильницького спротиву — і продовжують боротьбу.

Можна зірвати усі квіти, але зупинити наступ весни неможливо. 

Пабло Неруда

Минув місяць від початку "алжирської весни", або як її вже називають в народі "Революції 22 лютого". 22 березня на вулиці алжирських міст знову вийшли сотні тисяч демонстрантів, які провели мирні акції протесту з вимогою відставки недієздатного президента Абдель-Азіза Бутефліки.

Попри погану погоду люди різного віку виходять з вимогами змін політичної системи Алжиру та усунення керівної партії Фронт національного визволення з політичної сцени. За місяць багатомільйонних протестів загинула одна людина, 183 отримали поранення, 195 осіб були затримані. Алжирці демонструють дива політичної витримки та чіткого слідування настановам Ганді щодо ненасильницького спротиву. Демонстранти співають патріотичні пісні, годують один одного кускусом та вкривають парасолями від дощу.

Біля президентського палацу "Ель-Мурідія" проти них використали водомети, аби вони не прорвалися через периметр, який охороняє поліція та сили безпеки. При цьому люди стверджують, що не залишать боротьбу, допоки їхні справедливі вимоги щодо усунення керівного корумпованого картелю, що згуртувалася довкола хворого президента, не будуть виконані.

Відчувається єдність усіх народностей країни: "Кабіли, араби, сахаравіти, шавія та інші — це все вільні алжирці, які хочуть спільно будувати майбутній Алжир". Президент Бутефліка вже давно усвідомив вимоги народу та планує свою відставку. Після відставки Назарбаєва у Казахстані 19 березня в Алжирі також з’явилися чутки, що Бутефліка 21 березня заявить про свій ухід. Проте поки це не справдилося. Попередньо відомо, що Бутефліка точно не затримається на посаді після 28 квітня. Тобто вже через 40 днів в Алжирі точно буде новий президент.

На цьому тлі дуже хвилюється Москва. 20 березня віце-прем’єр-міністр Алжиру та голова МЗС Раматан Ламамра відвідав РФ та провів зустріч із своїм російським колегою Сергієм Лавровим. Видання "Коммерсант" з цього приводу зазначає:

"Було помітно, що саме тема невтручання в справи інших держав найбільше хвилює Сергія Лаврова. Саме з неї він почав переговори з алжирським міністром."Ми бачимо спроби розхитати ситуацію і категорично виступаємо проти будь-якого втручання в ці процеси. Впевнені, що на основі конституції Алжиру алжирський народ, алжирське керівництво вирішать всі проблеми, що виникають", — сказав він. І потім кілька разів повернувся до цієї теми на прес-конференції, зокрема відповідаючи на питання, чи припустимо порівнювати події в Алжирі з "арабською весною".

"Красивий термін "арабська весна" насправді виявився саме грубим втручанням у внутрішні справи суверенних держав, чи то Лівія, чи то Сирія. У цьому сенсі я переконаний, що те, що сказав мій колега і друг в своєму вступному слові, є головним: народ Алжиру сам вирішить свої проблеми ", — наголосив Сергій Лавров. Раматан Ламамра говорив про втручання в справи Алжиру набагато менше за його російського колегу, зазначивши лише, що це "домашні проблеми" країни".

Алжирці демонструють дива політичної витримки та чіткого слідування настановам Ганді щодо ненасильницького спротиву

Після Росії Ламамра відвідає Пекін, Брюссель та Рим. Алжирці демонстративно оминають Париж, свою колишню метрополію.

Але народ, споглядаючи на це, каже: "Доля Алжиру буде вирішуватися не у Римі чи Москві, а тут, на алжирських вулицях". Так воно і буде, але яким буде концепт нової алжирської державності лишається великою загадкою для всіх. Хоча боротьба буде тривати до настання: "…A vitoria e certa".

Оригінал

Повʼязані теми:

Наступна публікація