Чому O.Torvald на "Євробаченні" – це добре

Чому O.Torvald на "Євробаченні" – це добре

Фото: ТСН.ua

Успіх гурту жодним чином не залежатиме від результатів пісенного конкурсу.

Уже другий рік поспіль пошук представника України на пісенному конкурсі "Євробачення" перетворюється на розвагу всенародного масштабу. Його показують одразу на двох телеканалах. Відбір тепер більше нагадує рейтингове талант-шоу, а не просту формальність. Це вже не "змова" продюсерів за закритими дверима, як це було ще якихось 5 років тому: він став максимально прозорим і зрозумілим.

Такий підхід практично нівелює можливість спекулювати на переможці. Ми знаємо, за кого голосував кожен із членів журі. Ми можемо впливати на бали, надсилаючи СМС. Врешті-решт, ми в прямому ефірі бачимо всі емоції.

Цього року переміг рок-гурт O.Torvald. Група Жені Галича обійшла форматну TAYANNA, фольклорну Illaria, дивного та популярного серед молоді Melovin, драйвових "Сальто Назад", експресивного Rozhden і ще кілька десятків артистів, які вилетіли на стадії півфіналів.

Звичайно, після перемоги O.Torvald в мережі розгорілися баталії. У зраді та підкупі почали звинувачувати всіх: Меладзе, Джамалу, Данилка, телеканали, глядачів і взагалі всю систему голосування. Дійшло до того, що фанати Melovin почали збиратися на імпровізовані мітинги на захист свого кумира і закликали бойкотувати сам конкурс. На результат це ніяк не вплинуло, але продемонструвало, що план організаторів відбору виявився вдалим, – конкурс перетворився на національне змагання.

Пісня Time, з якою O.Torvald представлятиме Україну, – це суміш чіпкого гітарного рифу, поп-гармонії у приспіві та кульмінації із важкими гітарами. Розуміючи, що лише піснею на "Євробаченні" важко когось вразити, гурт Жені Галича ще на етапі відборів зробив ставку на візуальну складову – масивні постаменти, грим, годинники, які ніби вросли в груди музикантам. Все це вражає, хоча музично O.Torvald не кажуть нічого нового.

Чи дійсно Time найкраща пісня відбору, насправді, не має аж надто принципового значення. "Євробачення" – це конкурс, на якому потрібно вражати, запам'ятовуватися з перших 10 секунд, в'їдатися в мозок. Для цього можна використовувати різні інструменти: гумор і абсурд як Вєрка Сєрдючка, епатаж як Кончіта Вурст, танцювальне шоу як Руслана, елементи хоррору як Lordi. Єдине, що може приректи виконавця на катастрофу – це спроба гратися у чисту творчість. Radiohead чи Depeche Mode навряд чи колись потрапили б навіть у топ-5.

O.Torvald, схоже, вдалося знайти вигідний баланс між гучністю гітар, зовнішнім виглядом та доступністю треку. Враховуючи, що з року в рік на "Євробачення" їде з півтора-два десятки виконавців, які грають шаблонний європоп (наприклад, як виконавець з Іспанії, якого ми вже могли послухати як гостя українського відбору), на фоні цієї музики O.Torvald виглядатиме значно цікавіше. Але в них немає тієї особливої зачіпки, яка була в більшості переможців "Євробачення" останніх років. Йдеться про надзвичайний голос Джамали, скрипку Олександра Рибака, чуттєвість і неформатність Марії Шерифович тощо. Це може стати на заваді високим результатам O.Torvald.

Проте сам виступ на "Євробаченні" – це лише те, що лежить на поверхні. Під ним криється дуже важливий процес, за яким із великою цікавістю спостерігає вся музична індустрія. Раніше виступати чи навіть подаватися на "Євробачення" для рок- чи інді-музикантів було соромно. Це був конкурс виключно для поп-артистів. До певного часу українська естрада і вся інша музична сцена йшла шляхами, які майже ніколи не перетиналися.

"Євробачення" – конкурс масовий, національний. Так само, як всі добре знають імена головних гравців футбольної збірної України, так всі в курсі, хто представлятиме Україну на цьому конкурсі. А від нещодавна ще й стежать за відбором. Таким чином він стає можливістю "засвітитися", потрапити на ТБ, розширити аудиторію тим гуртам, які дуже часто чують фразу "ви – неформат".

Цього року дозу популярності отримали Panivalkova, Vivienne Mort, Kadnay, "Сальто Назад". Усі ці імена давно відомі меломанам, які слідкують за новою українською музикою. Але для масового слухача – це щось кардинально інше.

Відбір показав ще одну тенденцію – туди йдуть, щоб нагадати про себе. "СКАЙ", Віталій Козловський, Green Grey, "Пающіє Труси". Всі ці артисти відомі, але доволі давно не підкорювали топ-позиції в ротаціях. Окрім того, це ще й можливість запустити новий проект. Melovin, Tayanna, MamaRika – ці артисти з'явилися порівняно нещодавно.

Відбір перестав бути "мєждусобойчиком", а в сценічній боротьбі нові артисти і музиканти з андеграунду виявилися більш винахідливими і спритнішими за стару гвардію.

Саме тому було б неправильно порівнювати O.Torvald із Русланою чи "Ґринджолами", які представляли Україну раніше. Для гурту Жені Галича "Євробачення" – це прекрасний спосіб розширити аудиторію. Не створити, а саме розширити. O.Torvald на сцені вже з десяток років, за плечима шість повноформатних альбомів, тури Україною, гастролі, злети та падіння. За цей час вони спробували майже всі шляхи, якими може піти рок-гурт в Україні: від виступів в малесеньких клубах до активної появи на ТБ та радіо. Увесь цей час Галичу і музикантам доводилося йти на компроміси або з творчістю, або з матеріальним станом.

Сьогодні O.Torvald виглядає впевнено і чітко розраховує кожен крок. Галич став чи не найбільш яскравою рок-зіркою країни. Виступ на "Євробаченні" дозволить гурту підняти планку і замахнутися на сольний концерт у Палаці спорту. При цьому успіх O.Torvald жодним чином не залежатиме від результатів конкурсу. Їх база шанувальників тільки ростиме. Єдине, що їх зможе підкосити – це творча відпустка, але не схоже, що цей паровоз, який останні три роки мчить щодуху, має шанси зупинитися. Інерція цього просто не дозволить, навіть якщо дуже захотіти.

Тому перемога O.Torvald  на нацвідборі – це добре для гурту в будь-якому разі. Це не продюсерський проект, не симулякр, створений під конкурс, а гурт, який підіймався із самого низу так само, як і більшість талановитих музикантів, які врешті займають провідні позиції в шоу-бізнесі. Це приклад для інших, а також індикатор того, що "Євробачення" стало для молодих талантів ліфтом, яким не соромно користуватися. Принаймні в Україні.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook  і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація