Крим, Рим і Ефіопія

Крим, Рим і Ефіопія

Фото: ТСН.ua

Італія Муссоліні з відвойованою Ефіопією, як і сьогодні Росія Путіна з Кримом, наразилася на санкції. 

"І Крим, і Рим" ... Занадто багато паралелей ... Нещодавно я перечитав тексти виступів Муссоліні. Так, звісно, дуче мав хист до розмовного жанру. Найяскравіші його промови, мабуть, це "Ефіопія наша!" та Маніфест про відновлення Римської імперії. "Не без емоцій, не без гордості, після семи місяців гірких випробувань, я промовляю ці великі слова. І цілком необхідно додати, що наш світ, римський світ, тепер втілений у цій простій, остаточній фразі, яка не вимагає жодних пояснень: "Ефіопія – це Італія!".

"Території та народи, які належали Ефіопії, тепер знаходяться під повним та одвічним суверенітетом Італії". Це було сказано – яка ж гірка іронія долі! – 9 травня 1936 року, коли маршал П'єтро Бадольо взяв Аддіс-Абебу, і вже наступного дня люди, сповнені натхнення, вітали один одного на вулицях Рима словами речівки. Пароль: "Ефіопія – це Італія!" Відповідь: "Ефіопія – наша!". Те, що пропонував італійцям батько нації, сьогодні можна було б назвати не інакше, як "духовні скріпи".

Італійська газета із ключовою фразою «Ефіопія –це Італія» / Фото: ТСН.ua

Виснажена кризою душа пересічного італійця цілком сприйняла концепцію "La pace romana", тобто "римського світу", який несе духовність усім відсталим народам на вістрях мечів легіонерів у чорних сорочках.

Беніто Мусоліні на фоні статуї Юлія Цезаря оголошує про відновлення «римського світу» / Фото: ТСН.ua

Дуче для того, щоб відродити імперію, потрібна була гучна, легка і, бажано, швидка перемога. Як жертву обрали незалежну Ефіопію. Країну, яка, насправді, й без цієї війни цілком залежала від Італії. Як і очікувалося, все вийшло якнайкраще. Ефіопія – наша. Римська імперія, після п'ятнадцяти століть забуття, відроджується. "Духовні скріпи", як ніколи, міцні.

Пропагандистський плакат із італійським «зеленим чоловічком» в Ефіопії / Фото: ТСН.ua

Італія з відвойованою Ефіопією, як і сьогодні Росія з Кримом, наразилася на санкції. Ліга Націй (попередниця сьогоднішньої ООН) заборонила експорт товарів стратегічного призначення в Італію, а також імпорт італійських товарів. У відповідь розгорнулася кампанія підтримки вітчизняних виробників "Preferite il Prodotto Italiano" – "Обираємо італійське".

На провладних мітингах італійці піднімали плакати з написом "Не смішіть нас своїми санкціями". Адже у 30-і роки ще не придумали "Іскандерів", щоби їх смішити.

«Геть санкції, хай живе Італія!». Провладна демонстрація в Римі / Фото: ТСН.ua

Треба визнати, Муссоліні був упевнений, що переміг "вільний світ". І навіть "Іскандери" не знадобилися. Через сім місяців Ліга Націй скасувала санкції. У випадку з Кримом і Донбасом Захід виявився більш наполегливим: як би то не було, а санкції діють досі.

Маршал П'єтро Бадольо під час бойових дій в Ефіопії / Фото: ТСН.ua

Восени 1943-го італійського дуче відсторонили від влади. Римська імперія Муссоліні, яку він відновив у 1936-му "віднині й назавжди", закінчилася. За іронією долі, ключову роль у відстороненні диктатора від влади зіграв П'єтро Бадольо. Той самий маршал, який взяв столицю Ефіопії. Звичайно, у Путіна, на відміну від Муссоліні, є й "Іскандери", і "Армати", і повітряно-космічні сили, і багато іншого. Але, без сумнівів, є в нього і свій Бадольо. Якого поки що не розгледіти серед вірнопідданих "кримнашів".

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook  і стежте за оновленнями розділу! 

Повʼязані теми:

Наступна публікація