Льох на балконі, або як зберігати овочі та фрукти у квартирі

Льох на балконі, або як зберігати овочі та фрукти у квартирі

Фото: ТСН.ua

На утепленому балконі можна створити подобу сільського льоху — і не бігати щотижня до магазину.

Осінь — вдалий час, щоб запастися овочами й фруктами на зиму. Дачники збирають власний врожай, безземельні роблять закупи на гуртових ринках за найнижчими цінами. Та постає питання, де це все зберігати, адже клімат міської квартири геть не годиться для тривалого зберігання овочів і фруктів.

Сухе повітря і комфортні для людини +20-24 тепла — не подобаються городині.

Погляньте на таблицю оптимальних умов для тривалого зберігання овочів і фруктів. Вологість під 90% — це вже тропіки. Температура лише трохи вище нуля. Відтворити у міській квартирі умови сучасних промислових овочесховищ не вийде, в холодильнику забракне місця. Але можна створити подобу сільського льоху на утепленому балконі.

Тут є кілька варіантів.

Передусім — термоконтейнери.

Умільці роблять їх власноруч, утеплюючи фанерні ящики пінопластом та іншими різновидами теплоізоляції. Дехто поєднує кілька фабричних контейнерів із пінополістиролу. 

Найрукастіші встановлюють датчики температури від старих холодильників, обігрівачі із лампочок розжарювання й електричних пледів і навіть інсталюють примусову вентиляцію із пластикової труби та фена. Маєте час та натхнення — до праці! Термоящик можна замаскувати під лаву чи міні-диван. Тоді він стане ще й окрасою балкона.

Можна зробити власні креслення на зразок цих — їх чимало є в Інтернеті.

Виробництво балконних термоконтейнерів нині намагаються налагодили і в промислових масштабах. Але у більшості випадків поки що результат далекий від досконалості. Так, термоконтейнери напівкустарного виробництва дешевші за звичайний холодильник великого об’єму. Однак, економія закінчиться після першого ж закорочення дротів.

Нині набирає популярності — льох у торбі. Це фактично комбінація три в одному: торба, холодильник й електрогрілка. Подібно до торби мобільний льох застібається на блискавку. Його можна забрати з собою, переїжджаючи з однієї орендованої квартири на іншу. Важить, щоправда, чимало — до 5 кг.

Подібно до сумки-холодильника, торба-льох пошита з термоізоляційних матеріалів. А якщо температура на балконі опуститься нижче нуля, здатна ще й підігріти овочі — у його стінки вмонтовано електричний тен. Виробники запевняють, що торба-льох працює за температури -40…+50 градусів. Однак цей товар на нашому ринку нещодавно і достовірних висновків щодо його надійності наразі немає.

Обираючи той чи той варіант льоху на балконі, майте на увазі, що це той випадок, коли три маленьких краще за один великий. У овочів і фруктів не все гаразд із добросусідством. Картопля категорично відмовляється лежати поруч з яблуками. Останні протягом зберігання виділяють чимало етилену і провокують швидке гниття бульби. Та в свою чергу щедро ділиться із яблуками своїм специфічним ароматом. Навіть у традиційних сільських підвалах яблука радять тримати подалі від картоплі. До речі, пам'ятайте, що у міжсезоння термоящики потребують дезінфекції протигрибковими препаратами.

Експерти також застерігають занадто ощадливих городян. Навіть за ідеальних умов втрати при тривалому зберіганні неминучі, часом вони сягають третини закладених овочів і фруктів. Уявіть собі — в листопаді, коли ціна картоплі, приміром, на 30% нижча, ніж у березні, ви купили три мішки бульби. Третину втратили. І ваша економія зійшла нанівець. І це я ще не рахую транспортних витрат і навантаження на вашу спину, коли ви мішки на балкон заносили. Тому економити треба з розумом.

Термоящик для зберігання овочів це зручно, не треба за кожною бульбою бігти в супермаркет, закупи можна робити раз на місяць, а той на два. Однак не варто намагатись замінити професійні овочесховища повністю.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація