Наріжний камінь для України

Наріжний камінь для України

Фото: ТСН.ua

Зараз нам важливо зрозуміти, що стане наріжним каменем, з якого почнеться відродження країни.

Напевно, перша думка, яка приходить в голову українця в Єрусалимі, про те, як же ця вистраждана земля схожа на Україну. Схожа не пейзажами, а смислами, силою духу й віри, умінням воскресати зі, здавалося б, попелу, повертатися з вигнання, повставати після голоду й обробляти свою землю – всупереч усьому, незважаючи ні на що.

125 квадратних кілометрів, які займає Єрусалим нинішній, чотири квартали, з яких складається Єрусалим древній, – багато це чи мало? Ти неминуче думаєш про це, коли перебуваєш в Єрусалимі й зіставляєш з розмовами щодо розмірів України – велика чи мала вона сьогодні.

Ти думаєш про те, що Єрусалим – центр появи та існування всіх монотеїстичних релігій світу, а Україна – географічний центр Європи, держава, що отримала від свого геополітичного розташування не тільки вигоди, але й проблеми. Вигоди, які потрібно використовувати, і проблеми, які необхідно вирішувати. Ти усвідомлюєш закономірність цього, адже Єрусалим, над яким покоїться наріжний камінь, камінь творіння, з якого почався світ, теж живе з проблемами, викликами та ризиками. І він навчився з ними справлятися, хоча все його населення не дотягує й до мільйона.

Насправді ж, і ти це розумієш, потрапивши в Старе місто, Єрусалимський храм, Храм Гробу Господнього затиснутий зараз будівлями, що розрослися за 2000 років. І стіна до стіни, підвал до підвалу примикає до нього монастирське подвір'я, де служать українські сестри милосердя. Це сестринство стало фактично українським притулком в Єрусалимі. Під його склепінням знаходиться Поріг Судних врат — той самий, перед яким Христу зачитали неправедний вирок. Потрапляючи в цю будівлю, рухаючись від неї на Голгофу і до Кувуклії з Гробом Господнім, ти розумієш, наскільки мала відстань між прославлянням і криком "Розіпни Його, розіпни", усвідомлюєш правоту, здавалося б, затертої фрази про те, що кожен повинен гідно нести свій хрест і не піддаватися обставинам – і в людському плані, і в державному, і в діловому, і бізнесовому.

Ця думка виникає і коли ти з провідником, який 20 років займається розкопками в Старому Єрусалимі, йдеш древніми підземеллями, і коли бачиш титанічні камені, що стали основою для зруйнованого Храму, від якого нині залишилася тільки Стіна плачу, і коли бачиш камінь, на якому молився Яків. На Єрусалимській землі ти розумієш реальність подій, описаних в Біблії, суть уроків біблійних.

Нещодавно неподалік від цих місць відкрилася згадувана в Старому завіті Сілоамская купіль – місце, де Ісус зцілив чоловіка від сліпоти. Ісус сказав, що ця сліпота потрібна була, щоб явити народу чудо зцілення. І коли я думаю про те, що багато хто з нас буває сліпий в оцінках нинішньої ситуації в країні, впадають у відчай і відмовляються боротися за свою Батьківщину, залишаючи її, я розумію, що вони прозріють, а Україна-держава, Україна-економіка, Україна-успішна явить народу диво відродження. Адже не дарма слово "сілоам" означає "послання". Нам важливо його почути.

Почути ієрусалимське послання для України мені довелося в буквальному сенсі, коли я рано вранці йшов Старим містом. Посеред нього, в цей час незаповненого паломниками, грав музикант. Побачивши нашу групу, почувши нашу мову, він раптом заграв гімн України. Мелодія, що означає так багато для кожного українця, молитвою полетіла над стінами Старого міста. Так, напевно, відлітають вгору ті прохання, які приносимо Господу ми.

І зараз нам важливо зрозуміти, що стане нашим наріжним каменем, з якого почнеться відродження країни. Я думаю, він у кожному з нас, у кожному, хто вважає себе громадянином, а не просто жителем; народом, а не населенням. Кожен день, йдучи на роботу, ми створюємо те, що згодом конвертується в цифри приросту ВВП. Кожен з нас своїми зусиллями підіймає економіку країни, захищає і розвиває Україну – вона цього варта. Не тільки тому що вона – центр Європи, а тому, що це наша земля і нам на ній вирощувати і збирати урожай – з вірою і правдою, всупереч усьому і незважаючи ні на що.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на  facebook  і слідкуйте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація