Не треба так. 5 порад для новачків за кермом

Не треба так. 5 порад для новачків за кермом

Фото: фото: Марія Максименкова

Після тижнів практики я виокремила кілька головних заборон для новачків.

Минув вже не один тиждень з того часу, як я почала опановувати автомобіль. Вже можу похизуватися розворотом у три прийоми (насправді - то два прихлопи, три притопи і трохи шаманства), умінням рушати під гірку без відкату назад (це момент, коли відчуваєш себе людиною-восьминогом, адже маєш встигнути тиснути на педалі та піднімати ручне гальмо, для якого мені, з моїми сумнівними фізичними здібностями, необхідно використовувати обидві руки, кидаючи кермо) та встигати іноді дивитися у дзеркала.

Тож, як учень зі "стажем", можу розповісти та попередити про головні помилки та хиби, від яких потерпає, певно, кожний новачок. Отже, "Чого не треба робити новачку за кермом" - короткий посібник, створений за участі багатостраждального авто, багатостраждального інструктора, безжальної мене та, на щастя, за відсутності багатостраждальної поліції.

Не думайте, що після кількох вдалих занять ви – ас

Після кількох практичних занять, коли авто під моїм чуйним керівництвом якимось дивом став рідше глухнути, у мені раптом прокинувся самовпевнений "шумахер". Я чомусь дєрзко намагалася проскочити перед зустрічним транспортом на поворотах або влізти у сусідню смугу. Якщо вам здається, що ви вже осягнули дзен кермування – хрестіться та пийте святу воду. Адже саме у такі моменти "водійського осяяння" я дійсно повністю відповідала глузливому трактуванню значка "У" на авто – "убивця на дорозі".  

Не нервуйте, не бійтеся, та, крий Боже, не панікуйте

Після "пункту раз" не треба кидатися у протилежну крайність та панікувати від будь-яких змін у дорожній обстановці. Сховайте свою внутрішню істеричку куди подалі та спробуйте приборкати нервову систему. Зараз ще не час. От як опинитеся на трасі Київ-Одеса самі – можете боятися. Навіть на трасі "дорога додому через міст Патону" можете трохи побоятися. А нині, поки біля вас інструктор із додатковою парою педалей, ви маєте випробувати, на що здатні ви та на що здатне авто. Чим більше вас охоплюватиме паніка, тим частіше вас страхуватиме викладач, отже - тим частіше він сам повертатиме кермо та тиснутиме на щеплення. А яка із того користь вам?


Не відволікайтеся

"О, яка гарна картина на стіні будинку", - у захопленні кричите ви інструктору на вухо і через секунду ви та "Лексус" із сусідньої смуги демонструєте не менш цікаве за композицією та вартістю полотно. Відволікатися вам ніколи. Повірте, вашому мозку не вистачатиме часу навіть на основні завдання – оцінювати дорожню ситуацію, бачити знаки, бачити пішоходів, не забувати, на якій передачі ви їдете, дивитися у дзеркала та ще й на дорогу. Про які "ой, який захід сонця гарний!" можна взагалі говорити!?

Не лінуйтеся намагатися відчути авто

Одна з моїх особистих головних помилок – я намагаюся логічно (так, білявка, логічно – неймовірні слова для одного речення) зрозуміти, коли яку педаль натискати, коли переключати передачі, які там процеси відбуваються під капотом. Іноді слід відпустити логіку та намагатися відчути авто – якась вібрація підкаже вам, що слід відпустити щеплення, а незвичний гул мотору – що слід підвищити передачу.

Не розчаровуйтеся у собі, не зліться на себе

Цей пункт, певно, найголовніший з усього, що можу вам порадити після багатьох тижнів занять. Не забувайте, що ви лише вчитеся. І вам на цей процес виділено дуже мало часу – 3-3,5 місяців. Діти алфавіт довше вивчають! Тож помилки у процесі навчання дозволяються. Навіть не дозволяються, а вітаються, адже чим більше помилок ви зробите з інструктором – тим менше проблем у вас виникне під час "вільного плавання".

Тому головне – зберігати спокій та намагатися отримати задоволення від того, що вам вдається підкорити кількатонного залізного монстра.

Можливо, у вас є свої поради для новачків, які б стали у нагоді мені та всім початківцям? Буду вдячна за коментарі, поради та запитання.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація