Дитсадки у Швейцарії: розкіш у всіх сенсах

Дитсадки у Швейцарії: розкіш у всіх сенсах

Фото: ТСН.ua

Багато сімей з дітьми тут взагалі не мають проблем із садочком — бо потрапити до нього практично неможливо.

Коли вам буде здаватись, що це жахливо — записувати дитину в чергу до дитячого садочку одразу після її народження, коли ви вважатимете неприпустимим, що на 30 місць в садочку черга в 200 дітей, коли у вас промайне думка, що харчування в садочку недостатньо калорійне, коли вам не сподобається, що адміністрація попросить вас забрати у передсвятковий день дітей раніше, згадайте цю статтю. І подякуйте. За те, що у вас саме такі проблеми.

Багато сімей з дітьми в Женеві взагалі не мають проблем із дитячим садочком. Оскільки просто не можуть отримати місце у ньому.

Дошкільна освіта в Женеві достатньо сильно вибивається з тої системи координат, до якої звикли українці. Питання садочків є питанням місцевого самоврядування, а тому ситуація з ними різна у різних кантонах. У Женеві всі подібні заклади поділяються на ясла (crèche) і власне дитячі садочки (jardin d'enfants).

РОЗКІШ ДЛЯ ЩАСЛИВЧИКІВ

Оплачувана гарантована декретна відпустка в Швейцарії триває лише 14 тижнів від дня народження дитини і може бути за бажанням жінки продовжена ще на два неоплачувані тижні, а такого поняття, як декретна відпустка для чоловіка, взагалі не існує. Тобто після пологів жінці, що працює, гарантується державою максимум 4 місяці разом з малюком, протягом яких за нею зберігається її робоче місце і заробітна плата (виплачується у вигляді соціальної допомоги, не більше 80% розміру зарплати, але в будь-якому разі не більше за 196 доларів на день).

У країні дуже велика конкуренція за гарне місце роботи, а жінки доволі часто обіймають посади із заробітною платою вищою, ніж їхні чоловіки, та і взагалі в Швейцарії легше жити родині, в якій всі дорослі працюють. Тому породіллі намагаються вийти на роботу до закінчення декретної відпустки, а малюка влаштувати в ясла. Саме з 4 місяців у ясла і приймають, тобто коли мама вже має виходити на роботу. Ясельні групи розраховані на дітей до 4 років.

В Женеві ясел катастрофічно не вистачає. Станом на зараз, черга сягає понад 2 тисячі сімей, а тому перевагу віддають тим, у кого обидва батьки працюють. Жінкам, які затримались у декреті і втратили попереднє місце роботи, або які переїхали до Женеви після народження малюка, мають два варіанти. Перший: чекати влаштування дитини вже у садочок, куди беруть з 1,5 річного віку. Другий: знову чекати, але вже 4 роки, бо з цього віку в Женеві обов’язковою є дошкільна освіта для всіх дітей без виключення. Сім'ї, в яких працює тільки батько, а мати шукає роботу, не отримують пріоритет в черзі на місце в яслах. Іншими словами, навряд чи потрапляють в ясла взагалі.

Якщо вам пощастило усе-таки влаштувати дитину у ясла, то є декілька опцій перебування там: 100% часу (ясла працюють в основному з 7 ранку до 18:30 вечора, п'ять робочих днів) і менше, за вашим бажанням. Чим на більшу кількість часу в яслах ви розраховуєте, тим довше просуватиметесь у черзі. Проте, як мінімум двічі на тиждень дитина має бути там повний день або 3 чи 4 дні на тиждень по півдня.

В Женеві ясел катастрофічно не вистачає. Станом на зараз, черга сягає понад 2 тисячі сімей, а тому перевагу віддають тим, у кого обидва батьки працюють

Якщо дитина у яслах весь день, її годують і вкладають спати, молодших на вимогу, а старших згідно з дуже чітким графіком. За варіанту перебування 75% часу на день дітей годують зранку і вкладають на обідній сон. 50% відвідування передбачає тільки ранкове харчування без сну, а 45% — тільки догляд за вашою дитиною в обідній час, без будь-якого харчування і сну. Батьки зобов’язані забирати своїх дітей у чітко встановлений час, затримуватись та зривати графік категорично не можна. Передбачається також період адаптації дитини до ясел, коли участь батьків є необхідною, це може забрати від 1 до 3 тижнів.

Основна задача садочків, які відвідують діти від 1,5 і до 4 років, — соціалізувати їх, навчити грати і спілкуватись один з одним. Дитячий садочок в розумінні женевців є чимось на кшталт курсів раннього розвитку в Україні. Вони працюють тільки по півдня (з 8 до 12:30, або з 13:30 до 18:00) і, як правило, тільки чотири робочі дні. А в середу, посеред робочого тижня, взагалі зазвичай вихідний. Не працюють садочки також під час шкільних канікул. Діти там не сплять і не мають повноцінного в нашому розумінні прийому їжі, малюкам пропонується лише невеличкий символічний перекус.

Попри те, що садочки не беруть дітей на повний робочий день, не забезпечують сон і харчування, черга на місця в них так само велика. Адже в будь-якому разі муніципальний дитячий садок коштує в рази дешевше за погодинну оплату приватної няні.

Хто ж буде доглядати за дитиною в позаясельний час, якщо родині вдається отримати місце в яслах з перебуванням не протягом усього дня, або коли дитина вже у садку, але ж лише півдня, — проблема самої родини. Зазвичай вона вирішується за допомогою платних нянь, але про це окремо пізніше.

РОЗКІШ НАВІТЬ ДЛЯ ШВЕЙЦАРСЬКИХ ЗАРПЛАТ

Оплата ясел і садочків не фіксована, а залежить від доходу родини. Кожні півроку родина, що користується послугами муніципальних дошкільних закладів, подає до спеціального органу — Інформаційного бюро з питань раннього дитинства (BIPE або Bureau d'Information Petite Enfance) — довідки з місць роботи працюючих членів родини з інформацією про їхню заробітну плату.

Далі родина платить щомісячно певний відсоток свого сукупного доходу (орієнтовно до 10%). Наприклад, коли в сім`ї працює тільки тато і отримує, скажімо, 1000 доларів на місяць, за садочок родина платитиме приблизно 100 доларів, а коли на роботу виходить також мама і починає отримувати ще 1000 доларів, то той же садочок для тієї ж дитини вже коштуватиме 200 доларів на місяць.

Але встановлено, що максимальна ціна за ясла не може перевищувати 80 доларів на день, а на дитячий садочок — 32 долари на день. Знижки надаються на другу, третю і наступних дітей. Таким чином, за 22 робочих дні на місяць ясла максимально коштуватимуть родині 1760 доларів на місяць або майже 50 тисяч грн (за умови 100% влаштування на всі п'ять робочих днів), а садочок на чотири рази на тиждень по півдня орієнтовно в 560 доларів на місяць (або 16 тисяч гривень). Додайте до цього вартість няні в інший, незайнятий садочком час, і якраз вийдете орієнтовно на половину або навіть ⅔ маминої зарплати.

СУВОРО ПО ЧЕРЗІ І СУВОРО ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ

У будь-якому разі для можливості відвідувати ці заклади необхідно пройти централізований запис в чергу онлайн через сайт BIPE або прийти в їхній офіс з необхідними документами (документи про право на проживання в Швейцарії, свідоцтво про народження дитини, довідки з роботи для тих, хто працює). Оскільки черги величезні, то за словами тих, хто в них перебував, дуже великою вдачею вважають очікування місця 2 роки, але зазвичай це триває більше. Саме тому записують дитину тут не з перших днів її народження, а з перших місяців вагітності матері. В такому випадку замість свідоцтва про народження, починаючи з 12 тижня вагітності, жінка має право подати довідку від свого лікаря про відповідний термін вагітності.

Далі — BIPE за допомогою Офісу з населення та міграції кантону перевірить, що ви дійсно проживаєте за заявленою вами усно адресою і протягом декількох тижнів зв’яжеться з вами на предмет того, чи поставлять вони вашу дитину в чергу. Якщо так, то можливості моніторити стан своєї черги онлайн, як в Києві, у вас не буде, ви просто будете жити своїм життям і сподіватись, що колись отримаєте дзвінок з пропозицією зайняти звільнене місце.

За 22 робочих дні на місяць ясла максимально коштуватимуть родині 1760 доларів на місяць або майже 50 тисяч грн

Проте, якщо хочете зберегти свою чергу, ви маєте кожні півроку оновлювати свій запит і надсилати свіжі довідки про доходи родини. Ніхто вам про це не нагадуватиме і не йтиме на потурання в разі несвоєчасного надсилання запиту: ваша дитина, ваше бажання влаштувати її в садок — ваша відповідальність. Критеріїв для занесення дитини до списку очікування не так багато: проживання родини на території міста Женева та проживання родини на території району, в якому знаходиться садочок із вільним місцем.

Ситуацію, як у Києві, коли батьки, живучи у Броварах, водять дитину в комунальний дитячий садок Києва, бо їм так зручніше,  — у Женеві неможливо. Всі садки субсидуються містом, яке отримує податки від своїх жителів, а тому захищає в першу чергу їхні інтереси — і надає місця в садочках в першу чергу дітям з-поміж родин, які фізично живуть в місті.

Так, батьки, що оселились в передмісті та працюють в самій Женеві, можуть спробувати влаштувати дитину в садочок у Женеві, але міська адміністрація зауважує, що черга до такої дитини дійте тоді, коли запит від жителів міста на вільні місця буде задоволений, тобто ніколи. Крім того, садочки дуже прив’язані до інфраструктури свого мікрорайону, а тому родині пропонують місця тільки в тих дошкільних закладах, які розташовані в районі її проживання.

Серед критеріїв "привілейованості" в черзі є одночасне перебування братів і сестер в одному садочку, як давно був зроблений запит і чи належним чином та вчасно його оновлювали, працевлаштованість батьків, соціальний стан родини, відповідність наявного місця із запитом від родини. Все, більше пільг на просування в черзі немає.

ІНШІ ВАРІАНТИ — НЕ МЕНШ РОЗКІШНІ

Що ж робити матері, яка знайшла собі роботу, але не може чекати на кількарічну чергу до ясел чи садочка? Варіантів є декілька.

Найочевидніший, це — приватна няня. Одна жінка з тих, що перебувають в декреті, тут в Женеві якось сказала мені, що вартість роботи приватної няні становить від 20 доларів на годину. Тобто, якщо мама працює повний робочий день п'ять днів на тиждень, то няня потрібна буде на 11 годин в день (8 годин робочий день, 1 година обідня перерва, година доїхати зранку на роботу і 1 година повернутись ввечері додому), тобто за день її роботи треба буде заплатити 220 доларів, а за місяць 4800 доларів, що може бути більше зарплати самої мами.

У Женеві немає приватних ясел, однак є так звані сімейні, коли родина може брати собі на денне виховання від 2 до 4 дітей на майже тих самих умовах, що пропонують звичайні муніципальні ясла. Сюди беруть дітей від 4 місяців до 4 років. Працюють сімейні ясла зазвичай п'ять робочих днів з 7:30 до 18 години, а відвідувати їх дитина може не менше 20 і не більше 50 годин на тиждень.

Для того, щоб стати сімейними яслами, родина має пройти спеціальне навчання і сертифікацію у органах влади міста, а також зобов’язується регулярно відвідувати додаткове навчання. Але цих закладів не так багато і їх теж не вистачає на всіх.

Ще є "приймальні родини". Це родини, які можуть брати від одного до декількох дітей до себе додому на догляд погодинно. Як і у випадку з сімейними яслами, ці родини проходять навчання і ліцензування, але ціни, графік та умови роботи визначають самостійно і за домовленістю з батьками. Цю опцію пропонує не саме місто, а асоціація громад декількох районів Женеви та прилеглих до неї територій, хоча за належною діяльністю таких приймальних родин здійснює нагляд влада.

Щоб стати сімейними яслами, родина має пройти спеціальне навчання і сертифікацію у органах влади міста, а також зобов’язується регулярно відвідувати додаткове навчання

Також в Женеві існують ясла на випадки надзвичайних ситуацій в родині (хвороба, навчання, професійне стажування дорослих, сімейні непередбачувані обставини тощо). Їх всього в місті два і на них також заявок буває більше, ніж місць. Схожий сервіс надає Червоний Хрест в Женеві, коли на випадки крайніх ситуацій з дитиною можуть побути няні від 3 годин до 3 діб, або від декількох тижнів до року. Всі вказані ясла та сервіси на випадок надзвичайних ситуацій також є платними.

Для старших дітей може бути варіант дитячих садочків. Але їх у Женеві аж… два. Черги на них такі самі, як і на муніципальні заклади, а коштують вони непомірно дорого. За ті самі чотири рази на тиждень по півдня без денного сну і харчування батьки повинні будуть заплатити майже 1800 доларів в місяць і ще додатково щорічно 200 доларів на організаційні витрати. Якщо доплюсувати вартість няні на незайняті садком години, то вартість такого дошкільного виховання може залишити у мами в гаманці тільки трохи дрібних грошей на кишенькові витрати.

Є і дуже незвичайний варіант, який однак може бути гарним досвідом для застосування і в Україні. Це так званий "сервіс Мері Поппінс". Якщо коротко, то одна з неурядових організацій, яка займається питаннями сім'ї і дитинства, за допомогою донорів і міста організовує нянь, які можуть приходити додому і, окрім виховання дитини, займатись господарством, пов’язаним із малечею (прасування, приготування їжі дитині тощо).

Така робота також оплачується родиною, виходячи із загального річного доходу, але вартість цих "Мері Поппінс" за годину в рази менша, ніж звичайних приватних нянь, оскільки частину оплати їх праці бере на себе вказана організація за допомогою донорів, зокрема муніципалітету Женеви. Але для отримання послуг "Мері Поппінс" є певні умови: контракт має укладатись на тривалий період із певним визначеним мінімум обов’язкових оплачуваних годин, а няні працюють тільки в робочі дні і тільки в межах території міста.

Для тих, кому вихід на роботу не є вкрай важливим, але інколи необхідно просто зробити паузу і присвятити час собі, існують декілька платних сервісів для тимчасового догляду за дітками. Послуги погодинних бебіситерів на вечір чи на кілька годин протягом дня для того, щоб батьки мали можливість сходити за покупками, відвідати якісь заходи чи зайнятись іншими особистими справами, надають Червоний Хрест, вже згадані приймальні родини та навіть місто. В Женеві працює спеціальний муніципальний ігровий майданчик, де за 4 долари на годину, за попередньою реєстрацією і виключно батьки-жителі міста можуть залишити дітей від 15 місяців і аж до шкільного віку не довше, ніж на три години і не більше, ніж тричі на тиждень. Тут з вашими дітьми пограються, навіть зможуть погодувати, якщо ви залишите приготовлену для дитини їжу.

Іншими словами, так, у випадку необхідності і в крайніх обставинах ваша дитина не залишиться сама без належного догляду, а жінка, у якої немає поблизу рідних та близьких, яких можна попросити побути з дитиною пару годин, не буде відчувати себе ізольованою від усього світу. Але якщо говорити про повноцінне повернення до свого звичного режиму життя після народження дитини, то для цього новоспеченій мамі доведеться або набратись терпіння, або запастись фінансами. Чи викликати на допомогу бабусь.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Виховання дітей
Наступна публікація