Великий Вівторок Благовіщення

Великий Вівторок Благовіщення

Благовіщення, що припало на цей день, може допомогти розкрити вуха, розплющити духовні очі і відчинити двері серця.

Цього року Благовіщення випадає на вівторок Страсного тижня.

Що це означає? Як мінімум те, що цього року на святковій трапезі Благовіщення не буде дозволена риба, хоча дозволяється вино, яке, як каже Святе Письмо, "веселить серце людини". А ще наші господині матимуть на один день менше на хатні справи підготовки до Великодня, бо на Благовіщення "навіть пташка гнізда не в'є".

Але натомість ми маємо цікаве поєднання сенсів і час для їх засвоєння.

Благовіщення Пресвятої Богородиці – це свято пророцтва-сповіщення Архангелом Гавриїлом про дивне і незбагненне народження Сина Божого від Діви. Але для того, щоб це відбулося, знадобилася і смиренна відповідь Марії: "Я раба Господня, нехай мені буде за словом твоїм". Варто розуміти, що Господь не використовує людину силоміць, а вступає з Богородицею у добровільний союз, від якого з'являється у світ Бого-Людина – Син Божий і Син Діви – Господь наш Ісус Христос.

Одночасно Благовіщення – це свято проповіді і просвіти, оскільки архангел Гавриїл вважається покровителем проповідників і просвітителів.

І тут ми отримуємо Страсне благовіщення, бо якраз Великий Вівторок Страсного тижня є днем, коли Господь востаннє говорить притчами до народу в Єрусалимському храмі, відповідає на "незручні" запитання садукеїв і фарисеїв, викриває фарисеїв і первосвящеників, а також пророкує майбутнє аж до Другого Пришестя. Все це є в Євангелії, але дозвольте трошки переповісти.

Господь розповідає притчу про двох синів, яким батько дав завдання. Один з них сказав батькові "так", але робити нічого не став. Другий відмовився, але, подумавши, пішов і зробив те, що наказав батько. І Господь задає риторичне запитання: так хто виконав волю батька?

Вам це не нагадує нашу "диванну сотню" та, на противагу їм, людей зі складними характерами і заплутаними поглядами, які реально захищають країну?

Господь розповідає притчу про злих виноградарів, які отримали в управління виноградник, але вирішили не розраховуватися з господарем. Більш того, вони вирішили вбити нащадка, щоб заволодіти спадком.

Вам це не нагадує устрій нашої державної машини і психологію чиновників та бізнесменів, в управління яким потрапило державне майно і природні багатства нашої країни?

Господь розповідає притчу про весілля, на яке відмовляються іти запрошені поважні гості, після чого батько жениха збирає на свято різних людей (і злих, і добрих, і бідних, і убогих). А потім, побачивши одного з гостей без весільного одягу, питається його: "Друже! як ти ввійшов сюди?" Та, не отримавши відповіді, наказує вигнати його. І Господь підсумовує цю притчу словами: "Багато званних, але мало вибраних".

Нам здається дивним така поведінка господаря. Але потрібно знати, що разом із запрошенням в ті часи більш заможна людина посилала і відповідне вбрання до свята, щоб і менш заможний не відчував себе ніяково, і більш заможні гості відчували себе комфортно.

Так і Бог кличе нас і дає все необхідне для виконання Його волі, а ми йдемо до Нього без весільного вбрання і без плодів нашої віри.

У вівторок Страсної Господь говорить про найпершу заповідь з усіх: Любити Бога всім серцем, всім розумом і всією душею, і всією силою, і любити ближнього, як самого себе. Це більше за всі обряди і жертви.

І щодо жертви Ісус вказує на жертву бідної вдови як найбільшу від великих пожертв багатіїв, бо вона зроблена від нестатків.

Хіба не те ж саме сьогодні роблять волонтери?

А ще сьогодні Господь говорить про податки кесарю, про воскресіння з мертвих, про руйнацію Єрусалимського Храму, про майбутнє Церкви та про Своє друге пришестя.

І знову притчами. Одна притча про десять дів, п'ять з яких були розумними і запаслися олією для ліхтарів, очікуючи на нареченого. А інші п'ять були безумними, не запаслися олією і проґавили своїх наречених.  

Друга притча про таланти (це такі монети, ім'я яких стало називним) і про те, як був покараний той, хто закопав свого таланта, а не розвинув.

А третя притча про Страшний суд і те, за яким принципом Господь судитиме людей. Виправданим буде і увійде у Царство Небесне той, хто накормив голодного, напоїв спраглого, вдів роздягнутого, прийняв подорожнього, відвідав того, хто в лікарні або у в'язниці. А той, хто цього не зробив і не впізнав Христа в нужденному, буде засуджений.

Багато і ще цікавого пропонує нам Великий Вівторок і, як каже Господь,: Хто має вуха слухати, хай слухає!

А Благовіщення, що припало на цей день, може тільки підсилити увагу і допомогти розкрити вуха, розплющити духовні очі і відчинити двері серця.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook и стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація