Історія великоднього дерева

Історія великоднього дерева

Фото: ТСН.ua

Це саме той святковий символ Великодня, який має всі шанси прижитися і в Україні.

Мої замкнені на карантині рідні, колеги і друзі зараз вимріюють собі майбутні подорожі. Я, звісно, теж. Мрію про різні краї, теплі і красиві, але точно не мрію про Тюрінгію навесні. Там, у місті Заальфельд, живе чоловік в якого я була майже закохана. Звуть його Волкер Крафт. Рівно півстоліття він перед Великоднем прикрашав крашанками яблуню у себе в саду, бо хотів аби його діти після зимової сірості побачили, щось барвисте і красиве.

Коли пан Крафт 1965 року вперше прикрасив яблуню, була вона геть невеличка. Вистачило 18 пластикових яєць. Дерево росло, крашанок ставало більше. До пластикових яєць додалися крашанки плетені гачком та видутки — писанки на порожній яєчній шкаралупі. Робила їх дружина Волкера Крафта, Крістіна. Дітям, звісно, дозволяли крашанки розфарбовувати.

Волкер і Крістіна Крафти / Фото: Getty Images

Роки йшли, дерево росло, рахунок великодніх яєць пішов на тисячі. Врешті про шикарне великоднє дерево дізналися журналісти. Про яблуню родини Крафтів написали ледь не всі імениті видання світу. До міста Заальфельд, на обійстя родини Крафтів потягнулися туристи.

Роки йшли, дерево росло, рахунок великодніх яєць пішов на тисячі

Я не поспішала їхати. Щовесни відшуковувала в інформагенціях свіжі фото. Милувалася деревом, роздивляюся візерунки на крашанках. На великодній яблуні пана Крафта їх щонайменше 10 тисяч. Я знаходила нові, які досі в об'єктиви фотокорів і телеоператорів не потрапляли, ставила у кухоль нарізані у саду гілки, не завжди яблуневі, чекала, доки розпустяться листочки і теж прикрашала крашанками. У мене їх не більше трьох десятків. Але ж справа не в кількості.

Фото: Getty Images

Великоднє дерево — не вигадка родини Крафтів. Направду цій традиції тисячі років. Вважають, що з'явилася вона саме в Німеччині, ще у дохристиянські часи. Яскраві крашанки, як символ вічного життя, розвішували на дереві закликаючи весну. У християнську добу дерево з крашанками та барвистими стрічками — Osterbaum — стало частиною Великодніх звичаїв і здобуло популярність в інших країнах Європи.

Як на мене, Великоднє дерево — саме той святковий символ, який має всі шанси прижитися і в Україні. Бо це невимовно красиво і дуже радісно. А компактний варіант легко створити навіть у міській квартирі.

Фото: Freepik

Класичним варіантом вважають хатнє великоднє дерево на гілочках верби. Я люблю брати гілочки від весняної обрізки саду і ставити не у воду, а у флористичну губку. Її слід замочити й помісти у непрозору вазу. Флористична губка дозволяє створити фіксовану форму дерева і добре тримає вологу. Трошки води додаю щодня. Гілочки смородини почуваються прекрасно. Бузок пробував цвісти і зів'яв. Але не біда. Спробувала замінити його яблунею. Ніжна зелень така прекрасна в поєднанні з писанками й крашанки усіх можливих барв.

Підозрюю, що саме так зараз роблять Волкер і Крістіна Крафти. Подружжя німецьких пенсіонерів так стомилися від уваги преси і натовпів туристів, які витоптували їхній сад, що вирішило великого великоднього дерева більше не прикрашати. 2015 року Крафти востаннє вивісили на свою яблуню 10 000 крашанок. А далі пан Волкер вибачився перед шанувальниками і сказав, що хоче тихого Великодня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація