Як український "Квітник" змусив бойовиків тікати

Як український "Квітник" змусив бойовиків тікати

Фото: topwar.ru

Армія України перестала економити і почала застосовувати ефективну високоточну зброю.

На фоні очевидних успіхів військовослужбовців у проведенні АТО, які активно беруть в оточення головні сили бойовиків, дуже гарною звісткою стала новина про використання новітньої ефективної високоточної зброї. Зокрема, найновіших вітчизняних керованих артилерійських снарядів, які отримали досить мирну назву "Квітник".

Це означає, що на армії нарешті перестали економити, давши можливість використовувати дорогу зброю. Так, один постріл з "Квітника", який був прийнятий на озброєння у 2012 році, коштує 200 тис. грн.

"Квітник" (зверху) та звичайний 152-мм снаряд / Фото: milua.org

Генеральний конструктор ЦКБ "Точність", яке є одним із творців цієї високоточної зброї, зазначив, що "Квітник" у "10-15 разів скорочує виконання бойової задачі", а 16 таких високоефективних боєприпасів можуть виконати "роботу" 800 звичайних снарядів.

Така ефективність досягається шляхом використання системи лазерного наведення, що гарантує ураження стаціонарних цілей з першого пострілу. Точні характеристики "Квітника" є таємницею, але зазвичай подібна зброя здатна влучати у ціль розмірами у декілька метрів на відстані 20 кілометрів. А потужності снаряда вистачає для повного знищення навіть захищених залізобетонних укриттів.  

Подібна зброя вже давно довела свою ефективність та масово застосовувалась у багатьох конфліктах. Наприклад, американська армія в Іраку використовувала свій високоточний артилерійських снаряд Excalibur, який показав вражаючи результати: 92% снарядів влучали у ціль з відхиленням лише у 4 метри. Після цього замовлення Excalibur збільшилися у кілька разів.

Можливо, такий успіх чекає і на вітчизняний "Квітник". Особливо зважаючи на зацікавленість іноземних армій у отриманні подібної зброї. Адже окрім високих можливостей, вона має ще одну вагому перевагу - ціну. "Квітник" коштує дешевше, ніж його конкуренти, а характеристики має ті самі з незначними відмінностями. А якщо до цього додати вже існуючі замовлення нових БТР-3 та БТР-4 - можна сподіватись на нове дихання вітчизняного оборонно-промисловому комплексу.

"Квітник" у калібрі 155-мм під стандарт NATO / Фото: dziennikzbrojny.pl

А результати використання "Квітника" вже є. Так, у Штабі АТО стверджують, що після 48 годин прицільної артилерійської та авіаційної роботи по об'єктах і таборах диверсантів з'явилося чимало бойовиків, охочих скласти зброю та здатися, намагаються втекти від бою і польові командири (подібні випадки сталися у "таборі" Гіркіна у Слов'яньску).

За словами спікера РНБО Лисенка, головна мета українських військовослужбовців - не знищити бойовиків, а дати їм можливість скласти зброю. Тож можна говорити, що така демонстрація можливостей вітчизняної армії вже дала свої плоди.

Окрім того, завдяки успішному перекриванню каналів постачання зброї та викриттю схронів українські десантники захопили велику кількість зброї, включаючи ПЗРК та міни, не кажучи вже про звичайну стрілецьку зброю.

Але водночас зазначу, що частина терористів все активніше переходять до ведення "мінної" війни, яка абсолютно "сліпа" у виборі жертв - постраждати чи навіть загинути можуть і військові, і цивільні. Так, нещодавно неподалік аеропорту Луганська на міні підірвалися двоє людей, одна з них загинула. А під Краматорськом на фугасі підірвалася родина з дитиною. Підтверджує поширення такої "війни" і командир "Донбасу", який попередив про можливі теракти у Києві. Про таку загрозу переходу бойовиків до вчинення терористичних актів писав і я ще на початку травня.

Бійці "Донбасу" допомагають запобігти терактам у столиці

Бійці "Донбасу" допомагають запобігти терактам у столиці

Найгірше те, що "мінна війна" ще багато років лишатиме за собою кривавий слід. Бо частина зі встановлених мін та фугасів не вибухне просто зараз - десь не спрацює детонатор, відстрочивши вибух на невизначений термін, десь просто забудуть про міну, яка буде ще чекати на свою жертву.

Повʼязані теми:

Наступна публікація