Work and Travel: як життя у США відклалося на талії

Останні

Більше новин

Популярні

Більше новин

Коментують

Більше новин

В Америці дуже калорійна їжа, тому там важко стежити за фігурою і не погладшати навіть за кілька місяців.

Чи знаєте ви когось, хто повернувся з США без зайвих кіло? Особисто я таких людей не пригадую. Хоча, коли сама збиралася до Америки на ціле літо за програмою Work and Travel, то казала всім: "От побачите, я ще й схудну!" Загалом так періодично і ставалося, однак повернулася на батьківщину все одно "з плюсом". 

"А як же сало?" — питали мої друзі, коли я розповідала, що саме збираюся пакувати з собою у валізу до Америки. Вона вже тріскалася по швах від каш та цукерок, а ось той самий шматочок українського поросяти я не взяла через митні заборони. Солоденького набрала на подарунки, а крупи вирішила везти, щоб самій сальцем не обрости на місцевих калорійних харчах — однієї дієтичної гречки зі мною їхало п’ять кілограмів.

Перший тиждень у Флориді я дійсно купувала лише воду та знежирений йогурт без будь-яких барвників чи наповнювачів. У бік шалено популярної у Штатах Сoca-Сola, бургерів та картоплі-фрі навіть не дивилася.

Першу "поживну" їжу я спробувала в готелі Extеndet Stay America, що у Джексонвілі. Сніданки там були за принципом grab and go (бери і йди) і складалися з солодкої вівсянки з усілякими домішками та смаками, шоколадних батончиків і досить поживних кексів — жодного натяку на овочі. 

вт_3
Фото: Наталія Слободян

Наступним калорійним спокусником стала мексиканська їжа, що суттєво відрізняється від звичних нам домашніх борщів чи голубців. Жирне та гостре м'ясо в тісті, гострих спеціях та томатному соусі — це tako та burrito. А сиру в ньому скільки! Плюс ще й пюре з бобів. Тако мене вразило — ніжне і хрумке водночас, важко встояти. А от буріто з яловичиною виявилося занадто масним — я лише спробувала його і зрозуміла, що нехай ним смакують американці, я більше цього не їстиму.

вт_2
Фото: Наталія Слободян

Що мене вразило — майже в будь-якому американському ресторані кожному гостю відведена безкоштовна склянка води з льодом чи без. Лише уявіть собі таке в Україні. Звісно, у дорогих ресторанах таке трапляється, а от в бюджетних — точно ні. Також тут приносять чай — майже обов'язковий напій в житті американців. Щоправда, у Сполучених Штатах його п’ють дещо по-іншому — з кожною склянкою додаючи собі зайвої ваги. Там є tea — чай без цукру, sweet tea — дуже солодкий, та sweeet tea (отак з довгим "і", все правильно) — такий, що аж горло злипається. І саме останній найчастіше замовляють. Усі ці чаї зазвичай подаються з льодом (принаймні у південних штатах, де я була). Якщо ж ви хочете чогось теплішого, треба попросити окремо. 

Однак справжня причина того, що в США важко буде не набрати зайвих кіло, полягає у доступності калорійної їжі. Фрукти й овочі з супермаркетів ніби пластмасові (мабуть, користь приблизно така сама). Щось схоже на натуральне знайти можна в спеціалізованих organic-магазинах, а там все коштуватиме втричі дорожче. Мабуть, саме тому у США такий великий відсоток людей, які страждають на ожиріння — один з найвищих у світі. Наприклад, у салаті зі шпинату, зелені, ромену, помідорів, сиру блю та обсмаженого стейку не менше 600 Ккал, а в одній порції пасти з соусом — майже 1500 Ккал. А це були одні з найпопулярніших страв у ресторані, де я працювала.

Спершу ми з сусідками намагалися готувати самі. Сумлінно варили гречку, однак коли від неї вже почало нудити, піддалися спокусі та перейшли на місцеву їжу. Не піддатися спокусі справді важко — заклади фаст-фуду буквально на кожному кроці, крім того, страв швидкого приготування повно у супермаркетах, а ціни більш ніж приємні. І це друга причина того, що швидка калорійна їжа є такою популярною. Не кажучи вже про те, що на її приготування не потрібно витрачати час, а ритм життя такий шалений!

Згодом, окрім таких різних, але майже однакових на смак бургерів та сендвічів, ми захопилися ще й пончиками та тортами — неможливо пройти і кількох десятків метрів, щоб не натрапити на якусь смакоту у вітрині, на лотку чи у фургончику. Вони майже не схожі на українську випічку хоча б тим, що можуть зберігатися в холодильнику місяць і бути такими ж ароматними і м’якими, як одразу після випікання. Від важкої денної роботи я худла, але після нічної "зачистки" продуктових запасів знову набирала вагу. Пам’ятаю, що у свій день народження з’їла цілий торт і вежу з морозива — як тут не погладшати?

вт_4
Фото: Наталія Слободян

Коли ми з іншими дівчатами-колегами по Work and Travel зрозуміли, що ситуацію з вагою вже не виправити, вирішили більше не стримувати своїх бажань. Зарплати ми мали хороші, а цінники у супермаркеті дозволяли купити все, що захочеться. Тож в Україну я привезла з собою не лише кругленьку сумму, що заробила за три місяці, а й зайвих сім кілограмів — спогад про Америку, якого ще довго позбуватимуся.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Залиште свій коментар

Вибір редакції