Як поїхати до США за програмою Work and Travel

Як поїхати до США за програмою Work and Travel

Фото: ТСН.ua

Недарма студенти з усього світу мріють стати її учасниками — це чудова нагода і США побачити, і підзаробити, і англійську покращити.

Ти живеш лиш один раз, але якщо жити правильно, одного разу буде достатньо.

Мей Вест

Щороку тисячі українських студентів намагаються поїхати до США за програмою Work and Travel, або ж скорочено "за ворком", як називають її самі учасники. І це зрозуміло, адже Work and Travel — це перспектива побачити Сполучені Штати, підзаробити або ж навіть збагатіти, відполірувати свою англійську, знайти нових друзів та ще багато чого.

Як отримати таке бажане американське літо — я розповім у цьому блозі. Адже тепер маю власний — успішний – досвід.

РЕЄСТРАЦІЯ

Work and Travel — це програма культурного обміну, яка підпорядковується Держдепартаменту США. В Україні є десятки агентств, які займаються "ворком". Потрібно обрати одне (найкраще — за відгуками друзів чи знайомих) і йти туди. Я не знаю нікого, хто би сам подавався на участь у програмі.  

А тепер про головне — цією програмою обміну можуть скористатись лише студенти, й краще не першого чи останнього курсу, бо тоді ймовірність отримати візу скочується до нуля. Я була на третьому, тобто це був для мене останній шанс, яким я і скористалась. У вас є декілька місяців, аби зареєструватись.

Українські агентства, які займаються Work and Travel, зазвичай відкривають набір у серпні й закривають десь у квітні (за місяць до вильоту). Також треба заплатити за саму програму. Їі вартість залежить від дати, коли ви підпишете договір: у серпні вона становитиме десь $850-1100, в березні чи квітні — приблизно $1200-1400.

Після реєстрації на вас чекає перша співбесіда. Питання інтерв’ю прості, але вони англійською. Це потрібно для того, аби перевірити студента на знання мови, заразом агентство показує свою серйозність. У вас зацікавлені, тому не бійтеся. А навіть якщо в одному агентстві не склалося, легко можна знайти іншу. Якщо ж все пройшло добре, вам одразу ж дадуть договір та реквізити для першого внеску (навіть якщо врешті ви не поїдете, його не повернуть). З мене одразу взяли $300.

Обов'язково переконайтеся, що агентство заповнило всі необхідні документи, що згідно з ними воно зобов'язується знайти вам у США житло, роботу, зробить страховий поліс, забезпечить візовий супровід та орієнтаційну зустріч перед вильотом. І головне  — зауважте, скільки коштів ви втратите, якщо вам відмовлять у візі. Тут суми в різних агентствах можуть суттєво відрізнятись, тож зробіть це про всяк випадок, щоб потім не шокувати своїх батьків (які, швидше за все, платитимуть за цю мандрівку).

ПІДБІР ВАКАНСІЇ

Після вибору агентства та реєстрації наступний етап — обрати роботу на літо. Не працювати — не вийде. По-перше, без укладеного заздалегідь контракту на роботу вам можуть не дати візу. По-друге, навіть якщо станеться диво, й вас таки візьмуть без нього, тоді своє життя у Штатах доведеться оплачувати по-американськи. А це дорого. Дуже дорого.

В агентстві вам запропонують списки вакансій із зазначенням зарплатні та описом умов праці. Чим раніше ви зареєструєтесь, тим більший у вас буде вибір. Вакансій пропонують багато, але всі вони — зі сфери обслуговування. Ви можете бути рятівником на пляжі чи басейні (тоді, щоправда, доведеться отримати ще сертифікат з плавання), працювати прибиральником в готелі, різноробочим у супермаркеті чи парку атракціонів, посудомийником в ресторані чи фудранером (виносити з кухні їжу), і на найпрестижнішій вакансії для студента, який приїхав за Work and Travel — офіціантом.

На кожній роботі вам платитимуть достатньо для того, щоб оплачувати житло та їжу. Тому обирати вакансію треба залежно від вашої мети. Хочете головно культурного обміну? Обирайте ту, де можна багато говорити з американцями та туристами і при цьому мати не надо завантажений робочий день. Якщо ж ціль — це ще й гроші, то потрібно їхати в готель або ресторан, на цих позиціях можна заробити більше, бо тут є чайові. Але пам’ятайте, що чим більше хочете заробити, тим важче доведеться працювати.

Зарплатня залежить від штату — всюди різна платня за годину. А ще є такий момент, як overtime — перепрацювання. 40 годин на тиждень оплачують за ставкою, вказаною у контракті, понаднормові — в 1,5 рази більше. Перед тим, як отримати свій пейчек (зарплатний корінчик), з вас ще стягнуть податки. Учасники Work and travel сплачують лише два: федеральний та податок штату. Чим більше відпрацьованих годин за тиждень, тим, зрозуміло, більше доларів у вас в гаманці.

СПІВБЕСІДИ

На вас чекають дві співбесіди. Перша з компанією-спонсором, яка опікуватиметься вами вже в США. Інша — з роботодавцем. Спонсора ви оберете собі самі, коли визначитеся з вакансією. Інтерв’ю з ним потрібне, щоб вони першими переконались, що ви їдете поглянути на Сполучені Штати й поділитись своєю культурою, а головне — обов’язково повернетеся в Україну. Питання стандартні: хто ви, де вчитеся, що вам подобається, чим займаєтеся, ким хочете стати, чому їдете в США, що зможете розповісти американцям про свою країну. Зазвичай, відмов немає — всі проходять цей етап з першого разу.

Американські роботодавці дуже люблять українських студентів, бо наші — найпрацьовитіші

Складніше буде на співбесіді із роботодавцем, яку ще називають ярмаркою вакансій. Але не лякайтеся! Згадайте, Work and Travel — це програма, якою опікується безспосередньо Держдеп. Саме американські компанії-роботодавці в першу чергу зацікавлені в тому, щоб ви потрапили до них на роботу, адже в курортних містах не вистачає персоналу, тим більше такого, який погоджується на мінімальні в США зарплати.

Про всяк випадок почитайте щось про позицію, на яку подаєтеся, перекладіть собі трохи тематичної термінології, вивчіть її — й ви готові. Просто проявіть себе й не показуйте страху. Взагалі, впевненість — це ваша гарантія отримання контракту. Ви все вмієте, все зробите, а якщо що — навчитеся. 

До речі, американські роботодавці дуже люблять українських студентів, бо наші — найпрацьовитіші.

КОНТРАКТ ТА ПОСОЛЬСТВО

Про результати інтерв’ю з роботодавцем вам повідомлять десь за тиждень-два. Потім до місяця ще чекатимете job offer — контракт на роботу. Усі документи в ідеалі вам збере та підготує агентство (так було в моєму випадку). Скажуть, де підписати й що з цього взяти в посольство США для отримання візи.

Зазвичай, візове інтерв’ю — найстрашніше, що чекає на студента, який зібрався поїхати до США за програмою Work and Travel. Бо саме ці три хвилини вирішують, чи поїдете ви в Сполучені Штати на літо, чи ні. З кожним роком статистика відмов збільшується, принаймні, так казали нам в агентстві. Справді, багато студентів не отримують візу, але це не привід не спробувати.

У посольстві п'ять віконечок, куди по черзі викликають студентів. Візові офіцери ведуть розмову виключно англійською мовою. Питання: де вчитеся, на кого, куди їдете, що там будете робити, і ключове — ким працюють ваші батьки. Це базові, інколи питання змінюються, залежить від того, до якого візового офіцера ви потрапите. Мені випало йти до віконця №22, там сиділа Наомі (її ім'я знає, напевно, кожен студент, який отримував візу США, чи має таких знайомих). Ця жінка видає візи тільки 2% студентів, 98% — відмови.

Для неї головне — це ваша залікова книжка: якщо там все А (п’ятірки), ваша віза буде approved. Інші офіцери набагато м’якіші та лояльніші. Їм важливо показати, що ви не залишитеся там, що тут є щось дуже вагоме, що тримає вас. А ще ви маєте виглядати людиною із більш-менш забезпеченої сім’ї, яка в жодному разі не їде в Штати заробляти.

Розмова триватиме недовго, вам одразу дадуть листок. Білий — відмова, синій — підтверджено, жовтий — вони сумніваються чи давати візу, їм потрібен час, аби подумати. Якщо синій чи жовтий папір, ваш паспорт заберуть. Тоді десь до двох тижнів доведеться зачекати. Посольство відправить його поштою на адресу, яку ви дасте, уже з візою, або якщо у випадку із жовтим листком — можливо, і без неї.

ГРОШІ

Не менш важливе питання — гроші. Щоб поїхати та, можливо, не тільки побачити США, а ще й заробити, спочатку доведеться чимало витратити. Загалом вам знадобиться від $2 000 до 3 500, тобто, за нинішнім курсом — 54200-94850 тис. грн. 

  • $1200 — середня вартість програми (коли я їхала, у випадку відмови у візі з цих грошей мені б не повернули $400, їх утримала би американська компанія-спонсор; тепер є спонсори, які повертають все);
  • $300 — реєстрація в агентстві (є компаніі, які не просять ці гроші, а ті, що просять, повертають їх у разі відмови у візі);
  • $160 — візовий збір (їх сто процентів не повернуть у разі невдачі);
  • $35 — реєстрація у SEVIS, — база даних, яка дозволяє міграційним службам США реєструвати всіх студентів-нерезидентів країни, включаючи тих, хто приїжджає за програмами обміну; 
  • $500 — треба заплатити за житло наперед;
  • $800 — на літак; 
  • $500 (приблизно) — з собою.

В мене особисто просити гроші на Work and Travel у батьків не вистачило сміливості, тож щойно літо-2016 закінчилось, я пішла на роботу. Доля занесла мене в один з київських салон меблів. Спершу просто верстка сайту, реклама, маленькі статті про ДСП (те, з чого роблять тумбочки й таке інше). Потім дослужилась до керівника мережі магазинів - малювала шафи-купе, замовляла виставки, брала людей на роботу. За півроку я назбирала на Work and Travel USA, і покинула шафи. 

ЛІТАК

Отримавши візу, сміливо купуйте квиток на літак. Агентство, через яке ви реєструвались, обов’язково запропонує вам квиточки — і обов'язково з націнкою. Погляньте на сайтах ціни, потім зверніться до будь-якого агентства з купівлі авіаквитків і перевірте прайси ще там. Ви зможете порівняти та обрати найдешевший варіант. Скоріш за все, вам перепаде рейс зі зміною літака — тоді не беріть пересадку в 50 хвилин чи 15 годин. Вам потрібно логічно розподілити час, щоб і на літак не бігти, і не сидіти в аеропорту пів дня. Чим швидше отримаєте візу, тим швидше купите квиток і зекономите гроші.

Перед вильотом не ігноруйте семінар, який проводитиме агентство. Вам розкажуть, як діяти в надзвичайних ситуаціях, куди дзвонити та як реагувати. Після того залишається набрати українських сувенірів і подарунків для американців, скласти валізу, поцілувати батьків і полетіти пізнавати такі бажані Сполучені Штати.

Про те, як знайти додаткову роботу та дешеве житло в США на час Work and Travel — читайте у наступному блогу.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Блоги на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація