Як вивчити мову: 5 головних порад

Як вивчити мову: 5 головних порад

Фото: колаж ТСН.ua/Микита Печеник

Навіть якщо у вас три роботи, діти і взагалі все складно — опанувати іноземну мову цілком реально.

Як вчитися, коли на голові три роботи, переїзди, кіт, діти, вечеря пригоріла і, взагалі, хочеться закритись в шафі і вийти в іншому світі?

Я говоритиму про свій досвід — лінгвістки і учениці в одному флаконі, а не переказуватиму промови TEDx чи книжки, які ви й самі, без мене, можете послухати чи прочитати.

Перше. Визначтесь, навіщо ви це робите: для роботи, для задоволення, від Альцгеймера, щоб читати улюбленого автора в оригіналі і т.д. Це важливо, майже так само, як діагноз у лікаря, щоб не пити антибіотики від вірусів, ну, ви зрозуміли, від цього залежатиме вибір лексики для першочергового вивчення. Знати, як буде помідор і лопата китайською, не сильно вам допоможе, якщо ви хочете там купувати шовк у промислових масштабах.

Друге. Визначтесь, коли у вас є вільні півгодини часу і строго дотримуйтесь графіку. Можете замкнутися на той час хоч в туалеті, хоч в холодильнику, але не відволікайтесь і не переносьте цей час "на потім", бо потім ніколи не настане. Та ви це і так знаєте із занять спортом, правда ж?

Третє. Починайте з початку. Так, все просто. Ви ж не біжите марафон на третій день ранкових пробіжок, то чого б вам тут починати з герундія, якщо ви ще не освоїли форми дієслова бути?

Четверте. Дотримуйтесь плану. Хаотичне читання з різних книжок вибіркових текстів не дасть вам нічого, крім миттєвої зневіри в себе, коли з'ясується, що за півроку ви не можете сказати "це яблуко червоне і смачне".

П'яте. Мова — це система і тому вчити треба систему, а не фрази напам'ять. Повірте, нема безглуздішої штуки, ніж розмовник: ви впевненні, що на питання "що це?" вам скажуть "це стіл"? Скоріш за все, ні. Вам скажуть що завгодно, а не те, що пише в розмовнику чи тих ваших діалогах. Вчіть формули, в які потім можна вкласти свої думки, бо таки так, — ми говоримо шаблонами і чим більше ви їх знаєте, тим оригінальніше можете поєднувати у структури.

Я можу продовжувати, але зазвичай пунктів п'ять, то на тому й досить!

Повʼязані теми:

Наступна публікація