“Мить піднесення”: розширення прав і привілеїв жінок, що здатне змінити світ у дебютній книжці Мелінди Ґейтс. Уривок

“Мить піднесення”: розширення прав і привілеїв жінок, що здатне змінити світ у дебютній книжці Мелінди Ґейтс. Уривок

Фото: www.washingtonpost.com

Мелінда Ґейтс — американський бізнесмен і філантроп, дружина відомого підприємця Білла Ґейтса.

У квітні 2019 року вийшла книжка Мелінди Ґейтс “Мить піднесення” (The Moment of Lift. How Empowering Women Changes the World).

Український переклад з англійської здійснила Ірина Павленко. Книжка вийде друком у липні 2019 року у видавництві BookChef

ЇЇ дебютна книжка "Мить піднесення" — це терміновий заклик до сміливості й рішучості, заклик до дії з розширення прав і можливостей жінок.

Протягом останніх двадцяти років Мелінда Ґейтс виконувала важливу місію — скрізь відшукувала людей із невідкладними потребами. На цьому шляху для неї стало очевидним одне: якщо хочеш піднесення суспільства, потрібно припинити принижувати жінок.

Фото: bookchef.com.ua

***

Уривок 

Один із найяскравіших спогадів мого дитинства — запуск космічних кораблів. Я виросла в Далласі, що в штаті Техас, у сім’ї католиків, де крім мене було ще троє дітей. Моя мама була домогосподаркою, а тато — інженером у аерокосмічній галузі. Він працював над програмою "Аполлон".

У день чергового запуску ми застрибували до машини й усією родиною вирушали додому до татового товариша, теж інженера програми "Аполлон", і всі разом спостерігали за неймовірним видовищем. Коли починався зворотний відлік, я вся тремтіла від хвилювання, і це відчуття пам’ятаю як сьогодні. "Двадцять секунд до старту, зворотний відлік, п’ятнадцять секунд, перехід на внутрішнє управління, дванадцять, одинадцять, десять, дев’ять, запуск послідовного запалювання, шість, п’ять, чотири, три, два, один, нуль. Усі двигуни запущено. Старт! Ми стартували!!!".

Від тих спогадів я ще й досі в неймовірному захваті — особливо від тієї миті піднесення, коли запалюються двигуни, коли здригається земля й ракета починає підійматися. Нещодавно в книжці Марка Непо, одного з моїх улюблених авторів і духовних наставників, я натрапила на вислів "мить піднесення", яким він описував граційність одного явища: автор писав, що його смуток "здійняв вітерець, наче легеньку хустину в повітря", і він знову відчув себе цілісним.

Те, як Марк описував мить піднесення, здалося мені дивовижним, а все дивовижне для мене має дві сторони медалі: воно може породити або побожний страх, або пробуджувати цікавість. Обидві емоції я відчуваю практично однаково, проте понад усе хочу зрозуміти, як саме відбувається піднесення!

Згадайте, коли ви сидите в літаку й нетерпляче чекаєте на мить злету. Пам’ятаю, як ми ще малими кудись літали всією сім’єю, і за мить до злету я кричала: "Колеса, колеса, колеса!", та як тільки літак відривався від землі, я вигукувала: "Крила!". Коли мої молодші брати підросли, вони теж взялися повторювати за мною, і цей ритуал тривав у нас довгі роки. Та щоразу, коли повторювати "колеса" нам доводиться трохи довше, ніж зазвичай, переді мною постає одне й те саме запитання: чому відірватися від землі іноді буває набагато складніше?!

Чому зліт інколи триває так довго, а в інших ситуаціях відбувається за якусь мить? Завдяки чому нам вдається швидше подолати сили, які тягнуть нас униз, відірватися від землі й вирушити в політ?

Разом із моїм чоловіком Біллом ми заснували фонд, яким я опікувалася впродовж 20 років, подорожуючи світом, і всі ці роки мене не полишало одне-єдине запитання: чи можемо ми, люди — а особливо жінки, — пережити цю мить злету? Адже вивищуючи жінок, ми вивищуємо людство загалом. Як створити цю мить злету в людських серцях, щоб допомогти жінкам піднестися? Бо іноді все, що ми маємо зробити, аби дозволити жінці піднестися, — це припинити тягнути її вниз.

Подорожуючи країнами світу, я зустрілася з сотнями жінок, які бажали самі вирішувати, скільки дітей народити, та чи хотіли вони цього загалом, одначе не мали права вибору. Ті жінки просто не мали доступу до протизаплідних пігулок. Багатьох жінок і дівчат позбавлено й інших прав і привілеїв: права вирішувати, за кого виходити заміж та чи виходити загалом. Права навчатися в школі. Права заробляти гроші. Права виходити на вулицю. Витрачати власні гроші. Складати власний бюджет. Започатковувати свою справу. Отримати кредит. Придбати майно. Розлучитися з чоловіком. Відвідати лікаря. Працювати в офісі. Їздити на велосипеді. Кермувати машиною. Вступити до коледжу. Опановувати комп’ютерну грамоту. Знайти інвесторів. У тих чи інших країнах світу жінок позбавили всіх тих прав. Іноді це заборонено їм на законодавчому рівні, в інших випадках — через культурне упередження щодо жінок.

Уперше я замислилася над розширенням прав жінок, коли зацікавилася плануванням сім’ї. Згодом коло моїх інтересів збагатилося, але я швидко усвідомила, що недостатньо лише боротися за права жінок у плануванні сім’ї — або й за всі ті права, що я згадала вище. Я мала виступити на захист жінок загалом. Адже для того, щоб не боротися за кожен окремий привілей, а досягти глобального зрушення, треба, щоб права жінок і чоловіків нарешті урівнялися.

Ось таку науку я засвоїла від надзвичайних людей, з якими познайомлю й вас. Історії деяких з них рватимуть вам серце. Інші ж надихнуть на великі звершення. Я розповім про героїв, які побудували школи, врятували життя, припинили війни, боролися за права дівчат і змінили світ. Переконана, що, прочитавши ці історії, ви відчуєте піднесення, адже мене вони вразили до глибини душі.

Ці люди показали мені, що відбувається, коли дати жінкам право голосу, і хочу всім про це розповісти. Завдяки їм я дізналася, що треба зробити, аби змінити світ, і цим я теж хочу з вами поділитися. Книжку "Мить піднесення. Розширення прав і привілеїв жінок, що здатне змінити світ" я написала, аби розповісти про людей, які наповнили моє життя сенсом і визначили напрям. Ми всі маємо усвідомити, що можемо допомогти одне одному досягти величезних висот. Двигуни запалюються, земля здригається, і ми злітаємо. Сьогодні запаси нашої енергії й глибочінь знання як ніколи величезні, аби зрушити з мертвого місця. Нам потрібна всебічна допомога — допомога як жінок, так і чоловіків. У цій боротьбі ми маємо триматися разом, маємо показати витримку. Наша мета — дати жінкам змогу піднестися, але досягти цього ми зможемо, лише об’єднавши зусилля.

Повʼязані теми:

Наступна публікація