Оголосили короткий список лауреатів літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського

Оголосили короткий список лауреатів літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського

Фото: mitpress.mit.edu

Ім’я переможця оголосять 15 листопада.

Оголосили короткий список лауреатів літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Про це йдеться на сайті Польського інституту в Києві.

Цього року до фіналу премії потрапили: Катерина Бабкіна, Ірина Цілик та Артем Чех.

Лауреат премії отримає диплом та нагороду в розмірі 3000 євро від Польського Інституту у Києві, піврічне стажування у Польщі 2020 року в рамках стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща Gaude Polonia від партнера премії — Національного центру культури (Варшава).

Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського заснована 2007 року та вручається раз на два роки. Цього року премію вручать уже всьоме.

Премію присуджують українським письменникам віком до 40 років, незалежно від місця їхнього проживання, прижиттєво, за прозову україномовну творчість, що порушує актуальні теми, схиляє до рефлексії, розширює знання про інші культури. Журі оцінюватиме виключно прозову творчість кандидатів і не враховуватиме здобутки в поезії, драматургії та літературній критиці.

Джозеф Конрад, при народженні Юзеф Теодор Конрад Коженьовський - англійський письменник польського походження, уродженець України. Вважається одним із найвидатніших англійських прозаїків — при тому, що до 20 років не володів вільно англійською.

Його твори мали великий вплив на багатьох письменників, серед яких Ернест Гемінґвей, Ґрем Ґрін, Вільям Сьюард Берроуз, Джозеф Геллер та інші. Фільм Френсіса Форда Копполи "Апокаліпсис сьогодні" навіяний і значною мірою базується на романі Джозефа Конрада "Серце темряви" (Heart of Darkness). Пишучи в часи розквіту Британської Імперії і використовуючи власний досвід у британському торговому флоті, Конрад створював романи та короткі оповідання, що відзеркалювали приховані аспекти світового панування Британської Імперії, водночас поринаючи в глибини людської душі.

Нагадаємо, нещодавно оголосили довгий список лауреатів премії імені Юрія Шевельова

Повʼязані теми:

Наступна публікація