Переможці Нобелівської премії з літератури Ольга Токарчук і Петер Гандке отримають нагороду у Стокгольмі

Переможці Нобелівської премії з літератури Ольга Токарчук і Петер Гандке отримають нагороду у Стокгольмі

Фото: en.armradio.am

Офіційне нагородження лауреатів Нобелівської премії відбудеться 10 грудня 2019 року у Стокгольмі, де переможцям вручать Нобелівські медалі, дипломи та грошову винагороду.

Сьогодні, 10 жовтня 2019 року, Шведська королівська академія наук оголосила імена двох лауреатів Нобелівської премії з літератури. Про це йдеться на офіційному сайті премії. 

Ольгу Токарчук названо провідним польським романістом свого покоління, вона отримала премію за "описову уяву, що з енциклопедичною пристрастю показує перетин меж як форми життя". Петер Гандке здобув Нобелівську премію "за впливову роботу, яка з мовною винахідливістю досліджуває периферію та специфіку людського досвіду", - йдеться у рішенні нобелівського комітету.

Фото: facebook.com/OlgaTokarczukProfil/

Ольга Токарчук (Olga Tokarczuk, 29 січня 1962, Сулехув, Польща) — польська письменниця, есеїстка, автор сценаріїв, поетеса, психологиня. Письменниця народилася в місті Сулехуві на заході Польщі в родині вихідців з України.

Під час навчання опікувалася психічно хворими особами як волонтер. Після університету працювала психотерапевтом. Коли її перші твори набули популярності, звільнилася з роботи і присвятила себе літературній праці.

Нагороджена численними преміями, зокрема премією Польського товариства книговидавців, премією фундації ім. Костельських, "Паспортом" журналу "Політика", а також кількома номінаціями до літературної премії "Ніке". Чотирикратна лауреатка "Читачів Ніке", 2008 року вперше нагороджена цією премією рішенням журі.

2018 року Ольга Токарчук отримала міжнародну Букерівську премію за роман "Бігуни" (Flights).

Фото: www.nspm.rs

Петер Гандке (Peter Handke, нар. 6 грудня 1942, Альтенмаркт, Ґріффен, Каринтія) — австрійський письменник і перекладач, нагороджений багатьма преміями. Один із найвідоміших у світі сучасних австрійських літераторів. Критикуючи рутинне красне письменство й шаблонне мислення, він наголошував на протиставленні індивідуума й навколишнього світу.

Став відомим наприкінці завдяки творам у 1966 року вийшов перший роман "Шершні" та  прем'єра п'єси Гандке "Наруга над публікою" і "Страх воротаря перед пенальті". Співавтор сценарію до фільму Віма Вендерса "Небо над Берліном".

Що відомо про лауретку Нобелівської премії Ольгу Токарчук

Лауреатом Нобелівської премії з літератури за 2019 рік стала Ольга Токарчук – польська письменниця з українським корінням. Що відомо про авторку – дивіться далі у відео ТСН.ua.

Опубликовано ТСН Четверг, 10 октября 2019 г.

Нагадаємо, оголошено короткий список номінантів Букерівської премії 2019. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Нобелівський тиждень
Наступна публікація