Поетична збірка Мар'яни Савки "Оптика Бога" отримала золото у престижному конкурсі European Design Awards

Поетична збірка Мар'яни Савки "Оптика Бога" отримала золото у престижному конкурсі European Design Awards

Фото: facebook.com/starlev/photos

Творча майстерня "Аґрафка" – творчий та сімейний тандем художників Романи Романишин та Андрія Лесіва.

Один з головних щорічних європейських конкурсів у галузі комунікаційного дизайну European Design Awards оголосив переможців, повідомляє пресслужба "Видавництво Старого Лева".

Вперше за останні дев'ять років високу нагороду вибороли українці у номінації "Книга і видавнича ілюстрація". Творча майстерня "Аґрафка" (Романа Романишин та Андрій Лесів) за дизайн поетичної книжки Мар'яни Савки "Оптика Бога", яка вийшла 2019 року у "Видавництві Старого Лева" й була вперше презентована під час Book Forum у Львові.

"Цього року ми подали на конкурс оформлену нами збірку поезій Мар’яни Савки "Оптика Бога", видану "Видавництвом Старого Лева". Ми неймовірно щасливі, бо книга отримала золото в категорії "Книга і видавнича ілюстрація" (15.1 Book & Editorial Illustration), найвищу нагороду в категорії. Згідно з критеріями оцінки ED-Awards, у кожній категорії золото присуджується лише в тому разі, якщо журі вважає, що конкретна робота демонструє високий стандарт і якість. Тому для нас золото на ED-Awards має таке важливе значення, і ми дякуємо журі за високу оцінку нашої роботи", – прокоментували перемогу Романа та Андрій. 

Основну концепцію дизайну Романі та Андрієві продиктувала сама назва збірки. "В книжці "Оптика Бога" є додатковий червоний фільтр, який проявляє певні приховані елементи ілюстрацій – цей елемент загального проєкту має не лише естетичну функцію, а й конкретно працює на загальну концептуальну ідею: він стає символічним інструментом "Божої оптики", який дає змогу подивитися ширше і глибше на звичні для нашого ока речі", – пояснили ілюстратори.

"Перед тим, як почати роботу над художнім оформленням, Романа та Андрій дуже глибоко пірнають в матеріал, шукають головні сенси як фундамент для побудови концепції, – розповіла поетеса, авторка "Оптики Бога" Мар'яна Савка. – Ми довго розмовляли про мою книжку. Символ оптики став магістральним для концепції, але як ця оптика втілиться в оформлення, я не зовсім уявляла. А Романа придумала ідею з кольоровим фільтром – і все. Це абсолютне новаторство у книжці поезії, і власне цей інструмент заводить читача у певну гру з асоціаціями та прихованими сенсами". 

"Окрім практичного боку дизайну, в книзі рівнозначно важливими є естетика і символізм, – додає Творча майстерня "Аґрафка". – В ілюстраціях до книги Мар’яни Савки ми працюємо з протиставленням ілюзії та правди – дві сторони однієї медалі, яку ми досліджуємо: мирне життя і насильство, щастя і самотність, любов і ненависть. Ми також розкриваємо біблійні сюжети і їх дуалізм – життя і смерть, добро і зло. І звісно ж, ми не залишаємося осторонь нашого сьогодення: в ілюстраціях, як і у віршах Мар’яни, в оптиці опиняється Майдан, війна і телебачення як символ того, що якраз формує оптику більшості людей. В символічному сенсі, оптика Бога – це і є здатність бачити реальність немовби в двох шарах водночас, лише вона дозволяє розшарувати цю дійсність на окремі кольори і зазирнути за рамки, побачити ширшу картину".

Пройти відбір конкурсу є справжнім викликом для митців. Журі ED-Awards складається з 11 представників провідних європейських медіа з комунікаційного дизайну. Згідно з вимогами, журі оцінює роботи за трьома головними критеріями: якість дизайну, креативність і відповідність твору визначеним цілям його створення. При оцінці дизайну беруться до уваги усі елементи проєкту: ілюстрації, типографіка, макет, якість поліграфії і те, як загалом усі ці елементи співіснують й наскільки вони працюють для загальної ідеї та концепції.

Конкурс European Design Awards (ED-Awards) – одна з головних щорічних європейських подій у галузі комунікаційного дизайну. Створення конкурсу було спільною ініціативою провідних європейських фахових видань про дизайн та Міжнародної ради дизайну ico-D (Icograda). ED-Awards заснований 2007 року, щороку церемонія нагородження і фестиваль дизайну відбувається в іншому європейському місті. У 2020 році фестиваль мав відбутися у іспанській Валенсії, проте через пандемію covid-19 захід скасовано, відбулося лише оголошення переможців на офіційній сторінці.

Творча майстерня "Аґрафка" – творчий та сімейний тандем художників Романи Романишин та Андрія Лесіва. Одні з найбільш популярних українських ілюстраторів за кордоном. 2012 року казка "Ріпка" у переказі Івана Франка та творчо-ілюстративному втіленні "Аґрафки" увійшла до світового каталогу кращих дитячих книжок "Білі круки".

2013 року зі збірки "П’ятикнижжя" Грицька Чубая почалася співпраця ілюстраторів із "Видавництвом Старого Лева". Дотепер у видавництві вийшло шість авторських книг Романи Романишин та Андрія Лесіва. Книга "Зірки і макові зернята" отримала відзнаку Міжнародного дитячого книжкового ярмарку в Болоньї. Книжка "Війна, що змінила Рондо" отримала відзнаку журі Міжнародного дитячого книжкового ярмарку в Болоньї та увійшла до каталогу "Білі круки". Обкладинка "Аґрафки" до книжки "Джордж і таємний ключ до Всесвіту" Люсі та Стівена Гокінґів увійшла до довгого списку призерів The Global Illustration Award" на Франкфуртському книжковому ярмарку.

Фото: artarsenal.in.ua

2017 році їхні книжка-картинка "Голосно, тихо, пошепки" та абетка-енциклопедія "Франко від А до Я", які вийшли у "Видавництві Старого Лева", удостоїлися нагороди BIB PLAQUE від Бієнале Ілюстрації у Братиславі. 2018 року Романа та Андрій стали переможцями Bologna Ragazzi Award 2018" у номінації Non Fiction за книжку "Голосно, тихо, пошепки" та "Я так бачу".

2020 року видання "Голосно, тихо, пошепки" увійшло до 50 найкращих ілюстрованих книжок 2020 року у Японії.

Нагадаємо, вийде нова книжка “Моцарт 2.0” Доржа Бату. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація