"Майя та її мами". Чому інтернет скандалить через дитячу книжку

"Майя та її мами". Чому інтернет скандалить через дитячу книжку

"Майя та її мами". Чому інтернет скандалить через дитячу книжку

Фото: Видавництво "Видавництво"

Львів'ян із правими поглядами обурило, що в тексті молоді розповідають про "нетрадиційну сім'ю".

Нещодавно українське видавництво "Видавництво" заявило, що отримало низку погроз від осіб, які планували не допустити проведення презентації дитячої книжки "Майя та її мами" Лариси Денисенко на Форумі видавців у Львові.

Така ситуація із виданням для дітей в Україні сталася вперше. Видавці й авторка вирішили скасувати одну із презентацій - щоб не ризикувати малечею.

Невдоволені

Уже понад місяць Лариса Денисенко та видавництво заявляють про погрози, повідомляють організатори Форуму. Кілька громадських організацій надіслали листа на адресу начальника СБУ у Львівській області, міського голови Львова Андрія Садового та голови Львівської обласної адміністрації Олега Синютки і з копією на ГО "Форум видавців".

У ньому ГО "Екологічний клуб Поле", "Аратта Альянс", "Братство Аратти", "Центр безпеки міста" та інші підписанти зазначають, що книжка є "загрозливою", оскільки "пропагує нетрадиційні відносини".

Вже понад місяць деякі учасники 24-го Форуму видавців у Львові (організатор ГО "Форум видавців") повідомляють нам про...

Posted by Форум Видавців on Monday, September 11, 2017

Вони вимагали скасувати дві події в рамках львівського Форуму - власне презентацію книжки й дискусію на тему "Чи готова школа говорити з дітьми на складні теми?".

"У випадку Вашої бездіяльності ми будемо змушені самотужки вжити усіх можливих заходів, з метою недопущення проведення відверто провокативної презентації у Львові", - попередили у листі.

Чому книжка спровокувала скандал?

Українська письменниця і правозахисниця Лариса Денисенко написала близько 20 коротких історій про дітей із різних родин: хтось народжений від штучного запліднення, у когось тато і мама розлучені, а хтось живе в інтернаті. Галасу наробила історія Майї, у якої дві мами, оскільки не вписується в уявлення підписантів листа про "традиційну сім'ю", в якій у дітей має бути лише батько та мати.

Маша Фоя, Лілія Омельяненко та Лариса Денисенко / Фото: УНІАН

"Мені щонайменше прикро за цим спостерігати. Все своє професійне життя я протидію насильству і виступаю за толерантність. Саме така поведінка, на думку щонайменше 15 організацій ультраправого штибу та Церкви маркує мене як відьму ХХІ сторіччя", - прокоментувала ситуацію авторка.

Президент "Форуму видавців" Олександра Коваль заявила в ефірі "Сніданку з 1+1", що ситуація довколо книжки "Майя та її мами"  - нестандартна для події, яка щороку відбувається в місті. 

"Непокоїть те, що нам нав'язують у зовсім невластивий нам спосіб спілкування диктат - що робити, що говорити, як думати, які мати переконання. Це суперечить тій ідеї, яка є головною для "Форуму видавців" - це ідея свободи слова як основоположного фактора демократії", - вказала вона.

Водночас Юрій Дадак, президент ГО "Дух нації" та один із підписантів листа переконує, що силових методів обурені книжкою не застосовуватимуть.

"Я можу гарантувати, що всі заходи безпеки, які були анонсовані, вони є зайвими, ми діємо виключно в правовому полі, в жодному разі ми не планували та не плануємо жодних силових конфліктів і силових впливів", - зазначив він.

Президент Форуму видавців прокоментувала інцидент із дитячою книжкою "Майя та її мами"

Президент Форуму видавців прокоментувала інцидент із дитячою книжкою "Майя та її мами"

Реакція спільноти

Поведінка агресивно налаштованих щодо "Майї..." активістів обурила українську інтелігенцію - журналістів, письменників, перекладачів, а також політиків. Вони вирішили підтримати пані Денисенко, яка нещодавно, до слова, стала послом доброї волі ООН.

Отака-от історія. Висловлюю свою цілковиту моральну підтримку Ларисі Денисенко. Всі ці історії з залякуваннями і шантажем – абсурд не менший, аніж учорашня історія.

Posted by Andrij Bondar on Monday, September 11, 2017

Як і обіцяла дорогій Larysa Denysenko - ось експеримент на живих дітях. Кора, 1 штука, 7 років) На відео - кінцівка книжки, та сама, що так обурила хранителів духовних скрєп. (Чи то їх тільки назва обурила, до читання пацани й не дійшли, рот був ковбасою зайнятий, а очима не вміють))) Дитину дуже вперли питання про те, що вона любить, цікавили імена героїв і де на карті Луганськ. Жодних дивин вона не помітила, просто буває отак у житті дітей - і все. Тільки дуже засмутилася, що у Аксани померла мама. Дуже добра, глибока і проста книжка. І дуже потрібна. Дякую, Ларисо. І ми з дітьми, і собак наш тебе обіймаємо. Пс. Пластик на підлозі від собака, а не від крові високодуховного гомофобського контингенту, гггг. Хоча....;)

Posted by Karpa Irena on Tuesday, September 12, 2017

Larysa Denysenko написала книгу под названием "Майя та її мами", а видавництво "Видавництво" Стронговского её издало. И...

Posted by Vladimir Zavgorodny on Tuesday, September 12, 2017

Це Лариса. Вона вірна християнка римо-католицького обряду. Каждого року приїжджає на парафію на Форум видавців з тематич...

Posted by Ярина Боренько on Monday, September 11, 2017

Наконец-то закончился этот бесконечный рабочий день и я могу спокойно написать о важном. Этим постом я хочу поддержать з...

Posted by Marina Trattner on Tuesday, September 12, 2017

Реакція влади

У Міністерстві культури України заявили, що "з великим занепокоєнням" сприйняли заяву "Форуму видавців" щодо погроз із боку представників радикальних організацій і наголосили, що не можуть стояти осторонь, "коли на культурно-мистецьку і суспільну платформу національного значення [...] намагаються впливати сили, які, наполягаючи на своїх переконаннях, необачно (гірше, якщо цілеспрямовано) застосовують інструмент залякування".

Ілюстратор Марія Фоя з книжкою / Фото: УНІАН

"Ми чітко усвідомлюємо, що подібні заяви вносять розбрат у наше суспільство та яку "послугу" роблять зовнішньому ворогу, агресору, що веде проти України гібридну війну, ми усвідомлюємо, яких втрат це завдає іміджу України як європейській країні", - зазначили в міністерстві.

Також чиновники звернулися до органів правопорядку та безпеки з проханням вжити всіх заходів для недопущення під час Форуму інцидентів, що загрожуватимуть життю і безпеці його учасників та відвідувачів.

***

Тим часом у видавництві наголошують, що основною метою їхньої діяльності є захист прав людини - і через книжки вони її здійснюють. Їхньою реакцією на скандал було не лише скасування презентації, а викладення "Майї..." в Мережу. Тепер із текстом про дітей із різних родин можуть ознайомитися й ті люди, що не мають змоги придбати книжку, - безкоштовно.

Повʼязані теми:

Наступна публікація