У США помер поет Наум Коржавін

У США помер поет Наум Коржавін

У США помер поет Наум Коржавін

Фото: Вікіпедія

Він був уродженцем Києва.

22 червня помер поет, прозаїк, драматург, мемуарист, киянин за походженням Наум Коржавін, який емігрував в 1973 році за політичними мотивами в США.

Про це інформує Радіо Свобода.

Останні роки життя видатний поет мешкав разом з дочкою в університетському містечку Чапел-Хілл, в штаті Північна Кароліна.

Справжнє ім'я Коржавіна — Наум Мойсейович Мандель. Він народився у Києві в 1925 році. Мешкав в Україні до 1941 року. В армію не потрапив через сильну короткозорість. У 1945-му поступив в московський Літературний інститут, в 1947-му був заарештований в розпал антисемітської кампанії по боротьбі з космополітизмом. Близько семи років провів на засланні. Після реабілітації друкувався в московських журналах, випустив декілька поетичних збірок, виступав на захист письменників-дисидентів Андрія Синявського, Юлія Даніеля, правозахисників, через що КДБ в 1973 році змусило його емігрувати.

Коржавін тривалий час жив у Бостоні. З кінця 80-х кілька разів приїжджав до СРСР і пострадянських країн. У 2006 році був виданий його об'ємний двотомник спогадів «В спокусах кривавої епохи». У книзі Коржавін описав, що було в Україні, в Києві, у 1932-1933 роках, під час Голодомору.

Високопосадовці, колеги та учні прийшли до Володимирського собору попрощатись з Іваном Драчем

Високопосадовці, колеги та учні прийшли до Володимирського собору попрощатись з Іваном Драчем

Нагадаємо, що у вівторок, 19 червня помер український поет, перекладач, кіносценарист, драматург, державний і громадський діяч Іван Драч. Він лікувався у госпіталі "Феофанія". 

Повʼязані теми:

Наступна публікація