В Україні оголосили переможців премії "Книга року ВВС-2018"

В Україні оголосили переможців премії "Книга року ВВС-2018"

Фото: BBC

Премію отримали книги Юрія Андруховича, Сашка Дерманського та Андрія Бондара.

ВВС Україна в партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) оголосила переможців премії "Книга року ВВС-2018"

Книгою року-2018 став роман Юрія Андруховича "Коханці юстиції", переможцем у номінації Дитяча книга року ВВС-2018 журі обрало книгу Сашка Дерманського "Мері", у новій номінації Книга року ВВС - Есеїстика-2018  перемогла збірка Андрія Бондаря "Церебро".

Говорячи про книгу-переможця в номінації Книга року ВВС-2018, головний редактор видання Ніна Кур’ята зазначила: "Роман Юрія Андруховича – про людей у неймовірно складних, часто трагічних ситуаціях.  Ці бунтівники та ідеалісти хочуть по-своєму усправедливити недосконалий світ. Особлива принадність тексту в поєднанні історичного антуражу, навіть документальних свідчень – з містикою й легендою. Історія й сучасність нагадують про відносність істини, але й про необхідність її шукати".

Цього року було оголошено нову номінацію у щорічному конкурсі Книга року ВВС - Есеїстика. Випусковий редактор BBC News Україна та координатор конкурсу Марта Шокало прокоментувала книгу-переможця "Церебро" Андрія Бондаря: "Цей письменник пише про речі звичайні, щоденні, побутові. Втім, у його словах вони набувають зовсім інших значень. І важко зрозуміти, де та межа – між реальністю і його вигадкою. Оповідач часто потрапляє в ситуації курйозні, трагікомічні. Виручає завжди філософська іронія. І навіть безнадійна пригода в руках Бондаря може стати чудовим літературним сюжетом".

З 2012 року, коли з'явилася номінація Дитяча книга року ВВС, премія проводиться у партнерстві з Культурною програмою ЄБРР.

Керуючий директор ЄБРР із внутрішніх і зовнішніх зв'язків Джонатан Чарльз зазначив: "Ми раді, що цьогорічна дитяча книга-переможець - про командну роботу, любов і надію. Сучасна казка "Марія" Сашка Дерманського розповідає нам, як справжня дружба - навіть з конем чи водяним демоном - і справжня мужність можуть допомогти нам стати тим, ким ми завжди мали бути, і відновити наш вкрадений голос".

Кожен із переможців отримає винагороду 1000 фунтів у гривневому еквіваленті.

Премії "Читач року-2018" отримали Ольга Крамарь за рецензію на роман Юрія Андруховича "Коханці юстиції" та Марина Марченко за рецензію на роман Андрія Куркова "Сірі бджоли". Обидві переможниці отримають у подарунок від ВВС Україна електронні книги.

Видавництва, де вийшли друком книги переможців, отримають право використовувати логотип конкурсу "Книга року ВВС" у своїх наступних виданнях.

Нагадаємо, що минулого року переможцями Книга року ВВС-2017 стали: роман "Земля загублених, або маленькі страшні казки" Катерини Калитко та "Комп і компанія" Анни Коршунової (Дитяча книга року ВВС).

В Івано-Франківську презентували "Книгу Добра", до якої увійшли сто історій про добрі вчинки

В Івано-Франківську презентували "Книгу Добра", до якої увійшли сто історій про добрі вчинки

Повʼязані теми:

Наступна публікація