В’язень отримав найпрестижнішу нагороду Австралії за книжку, написану у WhatsApp 

В’язень отримав найпрестижнішу нагороду Австралії за книжку, написану у WhatsApp 

Фото: agora-dialogue.com

Нагорода у розмірі 125 тисяч австралійських доларів (близько $ 90 000) вважається найпрестижнішою премією Австралії і вручається від 1985 року. 

Бехруз Бочані – письменник, журналіст, кінорежисер, який вже більше п’яти років утримується на острові Манус в Папуа-Новій Гвінеї, отримав головну премію Австралії – Victorian Prize for Literature – за книжку "Немає друзів, крім гір: записки з в'язниці Манус" (No Friend but the Mountains), повідомляє ipress.ua

Зазвичай, тільки австралійські громадяни або постійні мешканці країни мають право на отримання цієї нагороди, присудження Бочані цієї нагороди – виняток і журі та засновники премії вважають, що історія іранця – це сучасна історія Австралії.

Журналіст не зміг бути присутнім на церемонії та відповів через телефон: "Я щасливий, тому що це велике досягнення для мене і всіх біженців, і це перемога проти цієї системи", а також підкреслив, що його глибоко засмучують страждання, свідком яких він є на острові Манус: "Сотні людей були відокремлені від своїх сімей на довгі роки".

Фото: www.bluemountainsgazette.com.au

Його книжка розповідає про досвід утримання під вартою і написана протягом п’яти років за допомогою текстових повідомлень у WhatsApp, які Бочані відправляв своєму перекладачеві Оміду Тофігяну.

Бочані втік з Ірану після того, як поліція там заарештувала кількох його колег-журналістів і здійснила напад на його офіс, інформує Вікіпедія.

 2013 року австралійський флот перехопив його човен, на якому він намагався дістатися до країни та заарештували його і відправили на острів Манус. Окрім нього, У такій ситуації опинилося тисячі іранських біженців. 

Окрім цього, Бочані написав статті для численних місцевих та міжнародних ЗМІ та отримав низку міжнародних нагород – Amnesty International Australia, Index on Censorship (2017), нагорода імені Анни Політковської за журналістику (2018).

Нагадаємо, історія Бочані схожа до історії ув’язненого Олега Сенцова, який перебуває у неволі від 2014-го року. 
Український політв’язень Олег Сенцов написав із російської в’язниці про те, що не збирається занепадати духом чи припиняти творчу і суспільну діяльність.  

У новій резолюції Генасамблеї ООН щодо Криму поіменно згадано Сенцова, Балуха та Куку

У новій резолюції Генасамблеї ООН щодо Криму поіменно згадано Сенцова, Балуха та Куку

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація