Як долати будь-які негаразди у бестселері "Усе замахало. Але надія є" Марка Менсона. Уривок

Як долати будь-які негаразди у бестселері "Усе замахало. Але надія є" Марка Менсона. Уривок

Автор книжки "Витончене мистецтво забивати на все".

Цьогоріч українською вийшов бестселер "Усе замахало. Але надія є"  Марка Менсона видавництва "Наш формат". 

Відомий американський блогер у книжці радить cпoкiйнo cпpиймaти вci нeгapaзди, вчить вiднaйти нaдiю нa найкpaщe життя у світі сучасних технологій.

Марк Менсон —  сучасний письменник, блогер, підприємець. Автор книжки "Витончене мистецтво забивати на все". Він також є виконавчим директором і засновником Infinity Squared Media LLC. 

***

Уривок

Як бути дорослим

Якщо забити в пошук "як бути дорослим", результати будуть про те, як готуватися до співбесіди на роботу, керувати своїми фінансами, прибирати за собою і не бути повним придурком. Усе це, звісно, класно, і всі ці речі справді має вміти робити дорослий. Але, як на мене, самі по собі ці вміння не роблять людину дорослою. Вони тільки не дають їй бути дитиною, а це зовсім не те саме.

Адже люди роблять ці речі лише через те, що досі шукають вигідних угод і намагаються не порушувати правила. Ці речі — тільки драбинка, якою можна дістатися якогось штучного задоволення. Людина готується до співбесіди, бо хоче отримати хорошу роботу. Учиться прибирати в хаті, бо від чистоти її помешкання залежить думка інших людей про її хазяйновитість. Керує своїми фінансами, бо якщо цього не робитиме, то одного дня дістане епохального копняка під зад від жорстокої реальності. Домовляючись із правилами й соціальним порядком, можна стати гарним людським гвинтиком у прекрасному світі.

Але з віком людина розуміє, що про найважливіше в житті домовитися неможливо. Виторговувати в батька любов, у друзів — підтримку, у начальника — повагу якось навіть і не хочеться. Купувати любов і повагу бридко. Бо тоді все трісне по швах. Якщо когось доводиться переконувати любити вас, значить, та людина вас не любить. Якщо когось треба підкуповувати, щоб він вас поважав, значить, справжньої поваги від нього ви не дочекаєтеся. Якщо когось ви мусите улещувати, аби він вам довіряв, довіри так ніколи й не буде.

Найчудовіші й найважливіші речі в житті — за визначенням купити й дістати неможливо. Намагатися торгуватися за них означає негайно їх убити. Неможливо домовитися про щастя. Але саме це намагаються зробити люди, особливо коли читають літературу із саморозвитку в пошуках дієвих порад — по суті, тим вони кажуть: "Покажіть мені правила гри, і я в неї зіграю". І не розуміють, що саме ці правила щастя якраз і не дають їм бути щасливими.

Люди, які, торгуючись і діючи за правилами, уміють далеко зайти в матеріальному світі, кульгають і лишаються самотніми у світі почуттів. Тому що на цінностях "ти-мені-я-тобі" будуються стосунки виключно маніпулятивні.

Бути дорослим означає розуміти, що іноді якийсь абстрактний принцип просто правильний і добрий сам по собі: якщо навіть сьогодні правда завдає болю — не тільки вам, а й іншим — бути чесним треба все одно. Так само, як підліток починає розуміти, що світ більший за дитячу дихотомію задоволення/біль, дорослий розуміє, що світ більший за постійні підліткові торги за похвалу, самоствердження й задоволення. Бути дорослим означає вміти вчиняти правильно просто тому, що це правильно.

Підліток скаже, що цінує чесність, бо знає: за ці слова його похвалять. Але у складній ситуації він легко збреше, перебільшить правду і стане пасивно-агресивним. Дорослий же залишиться чесним заради самої чесності — бо вона важливіша за його особисте задоволення чи біль. Чесність важливіша за досягнення цілі, важливіша за отримання бажаного. Чесність — це просто добро і цінність, сама по собі. Отже, чесність — це, власне, кінцева мета, а не засіб.

Підліток може сказати, що любить, але, за його уявленням, він має отримати щось за свою любов. Вона для підлітка — не більше ніж товар на торжку, куди всі приносять щось своє, щоб вигідно обміняти на чуже. А дорослий любитиме вільно й безумовно, не очікуючи нічого навзамін, бо розуміє: тільки це і є справжня любов. Дорослий зможе давати, не чекаючи за це нічого, адже в цьому і є сенс дару.

Головні цінності для дорослого безумовні — тобто їх неможливо виторгувати. Вони — самі собі ціль.

На світі повно великих, товстопузих і бородатих дітей. І ще вагон підстаркуватих підлітків. Утім є й кілька юних дорослих. Тому що в якийсь момент зрілість перестає залежати від віку. Значення мають лише наміри людини. Різниця між дитиною, підлітком і дорослим не в тому, що вони роблять, а чому. Дитина бере без дозволу морозиво, бо воно смачне, і до наслідків їй байдуже. Підліток не бере без дозволу морозива, бо знає: за таке можна отримати по руках; але його рішення — по суті, угода з собою майбутнім: я відмовлюся від задоволення тепер, щоб не мати болю в майбутньому.

І тільки дорослий не братиме без дозволу чужого морозива тому, що красти — погано. Бо коли він таки вкраде, то навіть якщо кара омине його, він почуватиметься паскудно.

Нагадаємо, визначено найкращі українські книжки 2019 року за верcією PEN Ukraine. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація