Як стати письменником: із чого варто починати створення власного шедевру

Як стати письменником: із чого варто починати створення власного шедевру

Фото: freerangestock.com

Кілька книжкових рекомендацій для літераторів-початківців.

Універсальних правил написання текстів не існує. І саме тому, що кожній людині потрібен власний поштовх для створення роману чи маленького оповідання, поеми  чи вірша на три рядки - ми любимо літературу за її різноманітність та невичерпність. Однак існує кілька важливих моментів, які потрібно мати на увазі, щойно з'явиться бажання відчути себе деміургом і таки виліпити зі слів, мов з глини, окремий світ. 

Великі письменницькі амбіції - це добре, проте вони мають бути чимось підкріплені. Передусім - бездоганним знанням і відчуттям мови. Для цього потрібно, звісно, багато читати художніх текстів - не боятися різних стилів й епох. Також не варто забувати про таку річ як правопис: ніхто не захоче читати безграмотний текст. І часом навіть єдина помилка на триста сторінок може зіпсувати все враження: якийсь вислів на кшталт "приймати участь" чи "цікаве міроприємство". Повірте, робота коректора й редактора - це не вчительське виправлення помилок з червоною ручкою, це - корекція тексту, а не його трансформування. Тож, будьте ласкаві, займіться своєю мовою. Якщо правопис лякає своєю нудною сухістю, існують підручники, які в легкій формі або нагадають, або ж навчать вас основному. Серед них -"100 експрес-уроків української" Олександра Авраменка. Найпопулярніші кальки з російської, мовні пастки й складні правила - у доступній формі в кишеньковому посібнику. Не бійтеся нагадувати й оновлювати шкільні знання з мови: людському мозку властиво витісняти частину знань, це нормально, що деякі "прописні істини" можуть вилітати геть з голови.

"100 експрес-уроків української" Олександра Авраменка

Змусьте себе мислити інакше, ніж звикли, отримувати знання за допомогою нових джерел і методів: зробіть мозок гнучким, а разом з ним - і власний текст. Зробіть так, щоб читача дивував ваш спосіб мислення. Щоб він подумав: "я б ніколи так не подумав". Адже йому приємно не лише впізнавати себе в героях: до книжки він також приходить з бажанням відчути щось нове.

В цьому вам має допомогти книжка французького філософа Жака Рансьєра "Учитель-незнайко. П'ять уроків із розкріпачення розуму". Сподіваємося, після прочитання ви справді зможете "емансипувати" свій процес мислення і позбутися багатьох "заангажованостей" - принаймні для написання свого твору.

Зробіть свій мозок гнучким і відкритим до нових підходів / Фото: freerangestock.com

І нарешті третя книжка, яку варто прочитати перед тим, я взятися до власного тексту - це видання, що розповість про муки творчості наших улюблених письменників - тих, на кого ви, можливо, рівняєтеся.

"Як писали класики" Ростислава Семківа - це не посібник, а радше джерело натхнення. Поради від Агати Крісті, Джорджа Орвелла, Рея Бредбері, Курта Воннегута, Мілана Кундери, Маріо Варгаса Льйоси, Умберто Еко, можливо, будуть часто суперечити одна одній. Проте більшість з них сходиться в тому, що творчість - це тяжка праця, а автору потрібно шліфувати свійт текст.

"Як писали класики" Ростислава Семківа / Фото: Ukraine Is

Натхнення - дуже важлива річ для написання. Проте чи не найважливішими у створенні нового є постійне прагнення розвиватися і розширення своїх знань. Тож що більше читаєте - то краще у вас виходитиме!  

Повʼязані теми:

Наступна публікація