Бойовики стратегічно програли Зайцеве і змушені будуть відійти – військові

Бойовики стратегічно програли Зайцеве і змушені будуть відійти – військові

Фото: Reuters

Українські бійці підбираються до околиць Горлівки.

Метр за метром повертають донбаську землю під контроль держави бійці на сході України. Найбільш напружена нині ситуація на ділянці Авдіївка – шахта "Бутівка" – Опитне – Водяне – Піски, а також від Зайцевого до Майорська, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Передові позиції військових найчастіше знаходяться у кількох сотнях метрів від бойовиків. Інколи просто посеред хащ. "Ми тут трохи заховані. Але є безпілотники, вони все бачать", - кажуть бійці ЗСУ про своє маскування.

Сергій із позивним "Сєня" на війні лише два тижні. До нової домівки досі звикнути не може. Каже, найбільша проблема – підвал із пліснявою. "Сирість ця. Вже всі речі засмерділи. Але звикаєш до всього", - філософськи констатує він.

Українські бійці обіцяють відтіснити горлівських бойовиків із Зайцевого до кінця літа

Українські бійці обіцяють відтіснити горлівських бойовиків із Зайцевого до кінця літа

На передовій в зоні відповідальності його позиції останніми днями тихо. Бойовики, кажуть бійці, не звертають на них уваги, адже перестрілюються між собою. "Вони били зі східного боку по західному боку Горлівки", - каже командир 43 окремого батальйону "Кварцит". Тактика для горлівських бойовиків – не нова. Подібні обстріли забезпечують їм потрібний градус ненависті для жителів окупованого міста. "Соцмережі Горлівки зразу почали розповідати, що укри зовсім збожеволіли. Вони всі сидять у підвалах", - кажуть українські бійці.

У Зайцевому поблизу окупованої Горлівки й самі бойовики сидять по підвалах. У селищі, розповідають бійці, ті контролюють тепер лише дві вулиці. "Наша крайня точка. Далі метрів 150 – і починаються окопи сепаратистів", - провів екскурсію "Кварцит". Ближче і ближче до окопів бойовиків військові підходять чи не щодня. "Ось такі траншеї хлопці бесперестанку копають і копають. Кажуть, ще зовсім трішечки, якихось чотири кілометри – і вже Горлівка", - розповідає командир.

У бінокль видно не лише вогневі точки противника, а й усі найменші дрібниці їхніх укріплень. Попри дуже близький контакт з ворогом, втрат серед українських бійців тут вже два тижні немає. Чого не скажеш про сили противника. "ОБСЄ виходило на зв'язок. Просили не відкривати вогонь, вони ходили тут збирали", - розповідають оборонці України.

Близький бій — тут звичайна справа. Але стратегічно, кажуть військові, Зайцеве бойовики вже остаточно втратили. "Вчора був бій, чотири години підряд тривалістю. Вони не намагалися захопити. Вони окопалися, виходять малими групами, створють видимість великого підрозділу. Ми їх придушуємо", - кажуть українські бійці. Вони сподіваються, що мине не більше місяця, і вони остаточно виб'ють горлівських бойовиків із Зайцевого.

Днями півсотні бойовиків атакували українські позиції поблизу Красногорівки. З боку сепаратистів і російських найманців працювали танки, САУ та міномети. Снаряди прилітали у житлові квартали. Під вогонь потрапила школа, 5-поверховий будинок і фруктовий сад.

Кореспондент ТСН Мар'яна Бухан

Повʼязані теми:

Наступна публікація