Негайної допомоги потребує 2-річний Сашко, хворий на рідкісну генетичну недугу

Негайної допомоги потребує 2-річний Сашко, хворий на рідкісну генетичну недугу

Сашко Мазурик

Малюк фактично не має імунітету і страждає від крововиливів.

Батьки борються за життя свого 2-річного сина Сашка Мазурика, який має дуже рідкісну генетичну недугу - синдром Віскотта-Олдрича. Про це йдеться в сюжеті ТСН:19.30.

Фактично, це -  імунодефіцит, який може супроводжуватися сильними кровотечами через найменшу подряпину. Врятувати хлопчика може тільки трансплантація кісткового мозку. Операція запланована в одній з італійських клінік, однак рахунок за неї - 158 тисяч євро. Зібрати такі гроші самотужки батьки Сашка не можуть, тому просять допомги у глядачів ТСН.

Про те, що хлопчик народився зі страшним недугом, Мазурики спершу навіть не підозрювали - енергійний, рухливий, як всі діти. Але з піврічного віку почав часто хворіти: спершу на звичайні застуди, згодом тіло вкрили чисельні крововиливи та синці, що довго не сходили. Аналізи показували: рівень тромобоцитів у крові катастрофічно низький.

"Знаєте, як діти вчаться ходити.  Якась цяточка і тече кров, не спиняється. Потім просто з вуха почала текти кров, припинялася , потім починала знову - і так 5 днів", - розповідає мама хлопчика Світлана Мазурик.

З місцевої лікарні Сашка направили до львівських медиків. У Західноукраїнському Центрі дитячої імунології встановили, що у малюка рідкісна генетична хвороба, що передається по материнській лінії тільки синам.

 "Можливі інфекції, які можуть призвести навіть до загибелі дитини. Можливі крововиливи. Крововилив у мозок також загрожує життю. Найменша травма може потягти за собою важкі наслідки", - пояснила керівник Західноукраїнського Центру дитячої імунології Лариса Костюченко.

Аби триматися, малий щодня приймає антибіотики, раз на місяць робить капельницю імуноглобуліну. Батьки не пускають його гратися з іншими дітьми, а гуляє він тільки у масці.

"Я вже зрозуміла, що нас чекає. Такі діти довго не живуть. Від 6,5 до 12 років", - каже його мама.

Але врятувати Сашка таки можна, кажуть медики. Треба якнайшвидше зробити трансплантацію кісткового мозку.

"Це єдиний радикальний метод лікування цього захворювання. У цього хлопчика родинного донора не знайшлося. Відтак, операція можлива тільки за кордоном", - пояснює лікар.

Прооперувати дитину погодилася одна з італійських клінік. Однак 158 тисяч євро -  саме стільки коштує операція  - у родини немає. Відтак глядачі ТСН тепер - їхня остання надія.

Реквізити для допомоги:

Картка ПриватБанку:  5168 7573 7577 5188

Батько Сашка: Василь Мазурик

Повʼязані теми:

Наступна публікація