30 кроків вперед: в 2000 році плівки Мельниченка змінили нашу історію, а Росія повертає СРСР

30 кроків вперед: в 2000 році плівки Мельниченка змінили нашу історію, а Росія повертає СРСР

Фото: УНІАН

На вустах світу не лише Україна і сусідня держава

2000 рік, коли в Баренцевому морі тоне човен "Курськ", Росія повертається до радянського гімну, а в Україні починається політична криза, яка робить нас відомими на весь світ.

Зупинка ЧАЕС

Зі сцени палацу "Україна" президент Кучма 15 грудня 2000 заглушити останній, третій енергоблок Чорнобильської АЕС, який ще працював після катастрофи. Закрити ЧАЕС вимагали країни Європи, які відверто боялися нового вибуху. Тож зупинку вцілілого реактора спеціально влаштували так урочисто, з трансляцією на весь світ. Іще й два мільярди кредитів під це закриття вибили. Останній реактор ЧАЕС – це 5% всієї української електроенергії. І цей дефіцит Україна змогла  відновити, лише побудувавши нові енергоблоки на АЕС у Рівному та Хмельницькому.

Політика в Україні

Міленіум піднімає економіку. В 2000 році простим українцям живеться краще. Середня зарплата зростає з 178 до 230 гривень і за ці гроші є що купувати, адже попередні кризові роки посилюють вітчизняну промисловість. Українське вперше стає якіснішим за закордонні аналоги. Оговтавшись після років виживання, українці ніби вперше помічають свою владу і їм не подобається те, що вони бачать.

Другий строк правління Леоніда Кучми  - це постійні  пошуки контрольованого наступника та підготовка до передачі йому керма держави. Але поки що набагато більшою проблемою є опонент.

Для нейтралізації популярнішого Віктора Ющенка в 2000 на Банковій витягають з рукава стару заготовку - всеукраїнський референдум. За допомогою опитування Кучма хоче зробити депутатів слабкими та підконтрольними як в Росії. Вирішувати повинна одна людина  і це, звісно, він сам.

Тим часом, перефарбовані комуністи, які вже не червоні, а скоріше рожеві агресивно захищають свій останній козир - спікера парламента Олександра Ткаченка.

Фізичне блокування  Верховної ради - їхній єдиний інструмент боротьби. У січні 2000 банкова дає дозвіл на радикальне рішення. І вперше в історії України у нас з'являється одразу два парламенти: один зі спікером в старій будівлі, а інший з більшістю депутатів у  колишньому музеї Леніна, тепер «Українському домі».

1 лютого 2000 року депутати більшості обирають нове керівництво парламенту. Головою Верховної ради стає Іван Плющ, його заступники - Віктор Медведчук та Степан Гавриш. Вже за 10 днів парламент об’єднається знову.

Далі все по накатаній. Парламент та суди працюють в руслі рішень, прийнятих в кабінетах Адміністрації президента. Телебачення активно пропагує референдум, всі місцеві чиновники розуміють, їх подальша кар’єра залежатиме від результатів цього голосування.

На референдум виносять збільшення повноважень президента, обмеження депутатської недоторканості та створення двопалатного парламенту.

В ту весняну неділю за офіційною інформацією, більше 80% українців на всі поставлені питання дадуть відповідь “так”. Утім через десятиліття стане відомо -  результати референдуму були банально сфальшовані, явка людей на дільниці не перевищувала 30%, решту бюлетенів заповнили самі члени комісій.

Утім на цьому все закінчується. Бо раптом ще вчора повністю керована  Верховна Рада після референдуму всіляко саботує свій саморозпуск і перетворення на аналог іграшкової російської Думи. Відмовляються  депутати і скасовувати свою недоторканість. Ба більше, нічого не виходить і зі збільшенням  повноважень президентської вертикалі. Схема  Кучми дає збій.

Трагедія в Броварах

Будинок номер 3 на бульварі Незалежності в Броварах був збудований в 1975 році. Тут давали квартири  працівникам заводу порошкової металургії. 20 квітня 2000 в 15.10 в другому під'їзді цього будинку лунає страшний вибух.

Бетон перекриттів під'їзду пробитий наскрізь від 1 до 9 поверху, вибиті шибки. Але не тільки - загинули троє людей. Міліція заявляє, або вибухнув газ, або все набагато гірше - стався теракт. 

Правда виринає випадково. Один з МНСників до цього служив в ракетних військах. Він впізнає в зелених уламках  рештки ракети. Нею виявляється «Точка У».

Саме в день трагедії на Гончаровському полігоні за 90 кілометрів від Броварів стріляли ракетники. І доповідали всім про успішне попадання в ціль. Команду, що здійснювала пуск ракет, встигли нагородити командирськими годинниками.

Військові визнають свою провину лише на четвертий день після ганебного пострілу. На щастя, з установок злітали «Точки» без вибухівки, попадання майже 500-кілограмової боєголовки в центр міста не залишило б нікого живого в радіусі 500 метрів. Розслідування покаже, що неналежне зберігання зіпсувало пальне ракети, тому її курс змінився. Але радянські армійські традиції - красти і брехати лишилися незмінні.

Понад 70 людей переселять зі зруйнованого під'їзду до готелю, а потім у нові квартири. Під’їзд номер 2 капітально відремонтують і заселять новими людьми.

Росія на вустах світу через підводний човен

В березні 2000 Росія вибирає собі Путіна. Поруч із ним в бюлетені  ще 10 кандидатів. Але єдина інтрига - переможе Путін вже першому турі, чи знадобиться другий. Напередодні голосування прем’єр летить в Чечню на бойовому винищувачі - це має переконати тих, хто досі сумнівається - Росія повертається до імперської політики. Виборці не підводять, Путін отримує майже 53% вже в першому турі. Його головний опонент - комуніст Зюганов говорить про масштабні порушення в ході виборів.

Після виборів в Росії повертають старий радянський гімн, переписавши його вдруге за 56 років. Це має сигналізувати, що сусіди мають намір відновити  СРСР.

Кількість навчань і маневрів збільшується в рази. Під час літніх навчань в Баренцевому морі командування втрачає зв’язок з атомним підводним човном "Курськ". Інші кораблі, які перебувають в той момент поблизу навчань, фіксують сильний вибух під водою. На борту "Курська" було 118 моряків, 24 крилаті ракети і 24 торпеди. 

Моряків найсучаснішого атомохода вбила іржа і халатність. Пальне торпеди роз’їло іржаві стінки і вибухнуло, розірвавши корпус.  Частина моряків ще 8 годин намагається вижити в одному з відсіків, але випадкова пожежа знищує там весь кисень, прирікши їх на страшну смерть. Коли про причини аварії питають в нового президента Росії, той народить черговий мем: «Вона потонула».

Смерть Гонгадзе

16 вересня талановитий і амбітний журналіст не повернеться з роботи до дому. Його звали Георгій Гонгадзе. Ще літом 2000 телеведучий та творець найавторитетнішого Інтернет-порталу «Українська Правда» офіційно скаржиться в прокуратуру, що за ним стежать. «Українська Правда» - найгучніше розповідає про політичну корупцію. Тому вже наступного дня після зникнення Гонгадзе починають шукати.

2 листопада в Таращанському лісі знаходять тіло, в якому опізнають Георгія. А 28 листопада Олександр Мороз за парламентської трибуни заявить, він має докази, що до вбивства журналіста може бути причетне керівництво держави.

Олександр Мороз та його соратник Юрій Луценко  поставлять на стіл магнітофон. І вставлять аудіокасету , але не з піснями.

Ця касета з розмовами людей, чиї голоси, як тоді кажуть, схожі на голоси Леоніда Кучми, міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та голови Адміністрації президента Володимира Литвина. Вони обговорюють можливу ліквідацію Гонгадзе, фальшування виборів, вплив на суддів. Касету передає Морозу  охоронець президента Микола Мельниченко, який, за власними словами, записував розмови в кабінеті Кучми протягом кількох років. Вже наступного дня сотні фрагментів так званих “плівок Мельниченка” з’являться в Інтернеті, а 15 грудня низка акцій, присвячених Георгію Гонгадзе, зільються в одну постійну - вона називатиметься “Україна Без Кучми” і на довгі роки визначить українську долю.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація