"30 років Незалежності": Кропивницький - скіфські діди, музей трамвая та унікальна етнолабораторія

"30 років Незалежності": Кропивницький - скіфські діди, музей трамвая та унікальна етнолабораторія

Фото: УНІАН

31 липня ТСН розпочала спецпроєкт, присвячений 30-й річниці Незалежності України. Цього року до свята 1+1 підготував особливий, мультиформатний проєкт. Вперше на українському телебаченні служба новин на місяць вирушить у всеукраїнський тур, а 24 серпня у столиці відбудеться спецефір із яскравим перформенсом.

Героїчне, красиве і несподіване місто Кропивницький - так зветься вже 5 років. Тутешні інколи називають його ще маленьким Парижем, а от приїжджі - дуже часто недооцінюють.

Про те, що може зацікавити мандрівника, розкаже місцева кореспондентка ТСН Олена Шворак, яка на зустріч - прийшла не сама. Про це 3 серпня йдеться в сюжеті ТСН.19:30  в рамках спецпроєкту "30 років Незалежності".

Ірландському вовкодаву Фунтіку 4 роки. Характер - товариський. Цей велетень тут місцева знаменитість. А його господарка - кореспондентка ТСН Олена Шворак. Разом вони готові показати місто.

За словами Олени, вважають, що Кропивницький - одне із найбільше з туристично непривабливих міст України, але чи багато міст можуть похизуватись тим, що музейні експонати, яким по дві з половиною тисяч років, зустрічають вас просто посеред вулиці?

Виявляється, що скіфські воїни - це не баби, а діди, а якщо крокувати Кропивницьким - то обов'язково вулицею Дворцовою, де кожна будівля - готова потрапити на листівку. Це результат запеклого протистояння двох архітекторів кінця 19-го століття - Лишневського та Паученка, які намагалися перевершити один одного.

Далі - памятник трамвая, якого в місті нема, і унікальна етнолабораторія.

Проєкту "Баба Єлька" - 3 роки. За цей час його засновниці - уже об'їхали понад 7 десятків сіл, записали із уст людей 6 сотень пісень, а ще - назбирали понад 800 - експонатів. Аби зберегти багату культуру регіону. 

Одна з учасниць проєкту Інна Тільнова розповідає, що грошей за це не отримують - лише задоволення.

А 3 роки тому, в одному з сіл області їм вдалось записати давній дохристиянський мотив. Ще до того, як він став популярним на весь світ, завдяки гурту "GoA".

Із часу свого заснування це місто було Єлисаветградом, Зінов'євськом, Кірово та Кіровоградом. І ось, від 2016-го - Кропивницький. 

Усе - на честь драматурга Марка Кропивницького. Його прізвищем названий і театр. Біля нього - героїня однієї з вистав - Наталка Полтавка, якій хулігани чомусь постійно ламають руку.

А ще тут неподалік, на місці давніх військових казарм, - базуються українські герої.

"30 років Незалежності" | Кропивницький - пам'ятник трамваю та музейні експонати посеред вулиці

"30 років Незалежності" | Кропивницький - пам'ятник трамваю та музейні експонати посеред вулиці

Це музей Кропивницького 3-го полку спеціального призначення. Біля входу - поле пам'яті. Тут позначено місця, де воїни виконували бойові завдання. Донецький аеропорт, Дебальцеве, Іловайськ. А соняхи засадили родичі загиблих. У самому музеї - бруківка з Майдану, прошиті кулями прапори із фронту, документи та зброя, відібрані у ворога. Та навіть ключ від Донецького аеропорту, що його кіборги захопили з собою.

Командир сказав, що ключ повернеться до летовища, можна сказати додому, коли над летовищем буде український прапор.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація