“30 років незалежності”: Прикарпаття — “ворота до Карпат”, легендарні скарби Довбуша та мальовничий каньйон Дністра

“30 років незалежності”: Прикарпаття — “ворота до Карпат”, легендарні скарби Довбуша та мальовничий каньйон Дністра

Скірншот

У ТСН триває спецпроєкт, присвячений 30-й річниці Незалежності України. Цього року до свята "1+1" підготував особливий, мультиформатний проєкт. Вперше на українському телебаченні служба новин на місяць вирушила у всеукраїнський тур, а 24 серпня у столиці відбудеться спецефір із яскравим перформенсом. Цього разу ТСН побувала на Прикарпатті.

Івано-Франківщина, яку ще називають Прикарпаттям, для більшості українців насамперед асоціюється з горами, а сам Івано-Франківськ називають "воротами до Карпат". Але насправді в обласному центрі можна затриматися на кілька днів, а мандрівні плани Івано-Франківською областю - поміняти буквально дорогою, спокусившись досі незвіданими локаціями, серед яких — унікальний мальовничий Дністровський каньйон. 

Про це йдеться 17 серпня в сюжеті ТСН.19:30 у межах спецпроєкту "30 років Незалежності".

  • Саме тут, на межі із Закарпаттям - найвища точка України - Говерла. Хто бодай раз туди піднявся, може пишатися - переміг сам себе. 
  • Неподалік Верховини - Писаний Камінь - давнє язичницьке капище, весь у петрогліфах.
  • У неймовірних тутешніх краєвидах не раз шукали натхнення Франко, Коцюбинський, Леся Українка.
  • Родом з Прикарпаття легендарний Довбуш. Як таборував зі своїми опришками - можна побачити у печерах скель біля села Бубнище, які тепер названі на його честь. До речі, десь у горах Довбуш заховав свої скарби. І вони досі не знайдені.
  • Тільки на Прикарпатті віриться, що машина часу існує. І володіють нею - гуцули. Цей гірський народ ревно береже свої традиційні ремесла, одяг, кухню.
  • Данина сучасності - туристичний курорт Буковель - найбільший у Східній Європі. Тут не сумно цілий рік: понад 70 км трас чекають на лижників та сноубордистів взимку, а влітку різноманіття активностей - від екстремальних атракціонів до пляжу на найбільшому штучному озері Карпат.
  • Поміж карпатських гір у Маняві причаївся давній скит, який має багатовікову історією, оповиту легендами про скарби, що зникли за одну ніч, коли монастир закривали, та Блажений Камінь з цілющою водою. 
  • Неподалік - Манявський водоспад - найвищий в Україні. 

Але Івано-Франківщина - це не тільки гори. Вздовж Дністра — мало відоме для туристів та надзвичайно цікаве Покуття, через яке проходить найбільший каньйон в Україні  - Дністровський. 

Від споглядання неймовірних краєвид аж дух перехоплює. А ще тут особливий мікроклімат, який вдало використовують селяни - вирощують фрукти-овочі, а оскільки вони ще й смачно куховарять, то розвивають гастротуризм 

У селі Чортовці гектари полів засаджені капустою на будь-який смак -  білокачання рання, середня, зимова, броколлі різних видів, капуста цвітна. Тільки тут готують особливу страву, яку більше ніде не зустрінеш — “капусту приймлену”, яку варять з пшоном, заправляють домашніми яйцями, сметаною та борошном. 

Неподалік — село Надорожна, в якому особливий мікроклімат сприяє сливовим врожаям. Тутешніх жителів навіть прозивають "слив'єнниками". Сливу тут сушать, маринують, коптять, консервують — вистачає і для себе, і на “експорт”, в сусідні області. Коронною тутешньою стравою є суп зі слив. Його готують із галушками з тіста, картоплею, морквою, додають трошки сметани і в самому кінці — порізану на дрібні шматки сливку.

Здебільшого туристи приїжджають сюди все ще не для того, щоб посмакувати особливими стравами, а для сплаву мальовничим Дністровським каньйоном. За будь-якої погоди у літній сезон рікою пливе все, що тримається на воді - байдарки, каное, каяки, катамарани, сап-дошки і навіть середньовічні лодії.

Тут пропонують одноденні маршрути, коли туристи за день долають 30 км вниз по Дністру. Але  є відчайдухи, які сплавлятися можуть кілька днів і навіть тижнів. Адже тільки Івано-Франківщиною каньйон тягнеться більш ніж на півтори сотні кілометрів.

“На цій ділянці Дністер утворює багато згинів, які називаються меандри. Тому інколи по карті ми бачимо, ніби відстань 2-4 км, а насправді рікою треба проплисти 25-30 км”, - пояснив директор “Дністровського регіонального ландшафтного парку” Михайло Ковтун.

Дністровський каньйон може стати справжньою туристичною меккою, а це дозволить місцевим мешканцям працювати вдома і не залишати сім’ї заради заробітків за кордоном.

Адміністрація заповідника уже виграла державний грант на будівництво глемпінгу - особливого готелю-кемпінгу з міні-будиночків, які не будуть завдавати шкоди  заповідній територій. Такі заклади уже існують за кордоном, на Івано-Франківщині може з’явитися перший в Україні. 

"30 років Незалежності" | Прикарпаття: Говерла, скелі Довбуша та Дністровський каньйон

"30 років Незалежності" | Прикарпаття: Говерла, скелі Довбуша та Дністровський каньйон

Повʼязані теми:

Наступна публікація