Батько "купив" інвалідність і вивіз сина за кордон: в Україні спалахує все більше скандалів через дітей

Батько "купив" інвалідність і вивіз сина за кордон: в Україні спалахує все більше скандалів через дітей

В Україні можна вивозити дітей без дозволу одного з батьків

Батьки сподіваються, що їм вдасться повернути дітей до України.

До України стали повертати деяких дітей, які виїхали за кордон з одним зі своїх батьків, коли почалася повномасштабна війна. Конфлікти в родинах на тлі такого виїзду активно виникали вже через пів року після російського вторгнення, кажуть юристи. І попри бажання тих батьків, що залишилися в Україні, повернути дітей додому, зробити це було неможливо аж дотепер.

Зараз українські консульства у співпраці з країнами, де перебувають діти з одним із батьків, активно досліджують звернення щодо повернення малюків.

Про це йдеться в сюжеті кореспондента ТСН Сергія Моргуна.

Мати без дозволу вивезла сина за кордон

Василь Максимів з Івано-Франківщини розповідає, що його сина забрала мама і посилаючись на небезпеки війни, виїхала до іншої країни, жодних кординат не залишила і ні про що не попереджала. Згодом лише написала коротку смс.

Пара розлучена півтора року тому. Син проводив по пів тижня у кожного з батьків. Останнього разу, коли хлопчк був у мами, вона його не повернула.

"На слова: "Коли ти збираєшся повернутися?" вона сказала: "Не знаю". І от я в такому підвішеному стані, бо коли я побачу дитину? Чи взагалі побачу? Бо я по відео бачив, там вивезли і його автокрісло, і дитяче ліжечко", – каже Василь.

Вже минуло кілька тижнів, весь час чоловік намагався отримати від колишньої пояснення і вмовити повернутися, проте результату це не дало.

Василь Максимів

"Я сьогодні хотів поговорити, а вона каже: "Я з тобою не хочу розмовляти, повертатися не планую", – каже він.

У Держприкордонній службі пояснили, чому батькам вдається вивозити дітей за кордон

Батько обіцяє за хлопчика боротися, бо хоче його і бачити, і виховувати. Тож тепер звертатиметься до поліції та соціальних служб. Каже, не знав і здивований, що на вивезення дитини за кордон не потрібен дозвіл обох батьків.

"Коли почалася повномасштабна війна, були внесені зміни до правил перетину кордону, і зараз згоди від іншого з батьків для мами чи тата, з ким дитина їде, на час воєнного стану не потрібно. Навіть якщо його вивозить старший брат чи сестра або дідусь-бабуся", – каже Андрій Демченко, речник Державної прикордонної служби України.

У Державній прикордонній службі кажуть, завадити цьому можна лише в одному разі.

"Якщо хтось вбачає якісь ризики, то їм варто звернутися до суду для того, щоб судовим рішенням обмежити право іншого з батьків вивозити дитину без згоди другого з батьків", – каже Андрій Демченко, речник Державної прикордонної служби України.

Чоловік купив інвалідність і викрав сина у матері

Звісно, судова тяганина може бути не швидкою, але юристи кажуть, що в більшості випадків конфлікт у родинах назріває тривалий час, і думки щодо практично викрадення дитини одним з батьків не є спонтанними. Так, скажімо, було в родині Світлани Лифиренко із Сумщини, яка нині проживає в Ужгороді.

"Ми жили багато років разом, все було добре, а потім почалися непорозуміння. І він залишив нас з дитиною та пішов до іншої жінки", – каже Світлана.

З чоловіком Олександром жінка жила в цивільному шлюбі. Коли почали жити окремо, то він час від часу брав сина на прогулянки. А торік взимку одного з таких днів зник з дитиною.

Світлана Лифиренко

"Коли почав час повертати дитину, то я телефонувала, а він не виходив на зв'язок. Я почала дзвонити адвокату А потім мені іноземною мовою відповідає, що абонент в іншій країні. Я зрозуміла, що дитина з батьком перетнула кордон. Дитина маленька, ще не було трьох років, Давид був на грудному вигодовуванні", – каже жінка.

На це 52-річний батько вирішив не зважати і подався спочатку до Словаччини, звідти літаком до Ізраїлю, а далі й до Арабських Еміратів, де законодавство на боці батька. І українським правоохоронцям складно довести потребу в поверненні хлопчика до матері.

"Він підробив документи, купив третю групу інвалідності, взяв дитину до авто і просто втік. Від 24 грудня я не бачила дитину, і він не дає мені можливості спілкуватися з моєю дитиною", – каже Світлана.

Натомість у фейсбуці безліч щасливих фото й відео нібито зразкового батька. Щоправда, лише з сином, трьох старших доньок від іншого шлюбу він не публікує.

Справою нині опікуються правоохоронці, але повернути хлопчика поки не вдалося. На запит ТСН у соцмережі чоловік не реагує. Не відповідає, до слова, і колишня дружина Василя з Калуша. Юристи кажуть – нині таких випадків сотні, якщо не тисячі.

Як батьки можуть повернути своїх дітей

Нотарка Вікторія Крістова каже, на початку повномасштабної війни про повернення дітей з-за кордону примусово не йшлося взагалі, а от зараз ситуація дещо змінилася. Якщо той з батьків, що в Україні, доведе, що не надавав згоди на виїзд, то шанси повернути дитину є.

Василь із Калуша також хоче вірити в повернення дитини, і Світлана з Ужгорода – обоє активно співпрацюють з Мін'юстом та органами опіки.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 7:00 9 жовтня. РАМШТАЙН ПІД ЗАГРОЗОЮ?! Угорщина заблокувала 50 мільярдів для України

Читайте також: 

Новини ТСН 11:00 9 жовтня. Ситуація на Курщині! "Бавовна" у Брянській області! Блокування кордону!

Новини ТСН 11:00 9 жовтня. Ситуація на Курщині! "Бавовна" у Брянській області! Блокування кордону!

Повʼязані теми:

Наступна публікація