Байден-Путін: в якій європейській столиці відбудеться зустріч із вбивцею

Байден-Путін: в якій європейській столиці відбудеться зустріч із вбивцею

Фото: ТСН.ua

Найімовірніше саміт США-РФ відбудеться у Відні, проте є й інші чотири претенденти.

До першої зустрічі Джо Байдена з Володимиром Путіним рівно місяць. Сумнівів немає - вона відбудеться. Вже навіть приблизно відомо коли - 15-16 червня. Саме ці дати оприлюднили російські медіа з посиланням на пропозицію Білого дому. І це недалеко від правди. У Великій Британії 11-13 червня Байден братиме участь у саміті G7, а 14 червня - у саміті НАТО в Брюсселі.

Зустрітися Путіну 13 квітня запропонував саме Байден. Тоді хазяїну Кремля подзвонив теж Байден на тлі найбільшої з 2014 року концентрації російських військ біля українських кордонів. Хоч багато хто порівнює відносини США-РФ із новою "холодною війною", тем до обговорення у Байдена з Путіним більш ніж вдосталь: контроль над ядерними озброєннями, угода щодо Ірану, Китай, Північна Корея, стабільність в Афганістані після виводу американських військ, кліматичні зміни та наступник Договору про відкрите небо. Ну а центральною темою, зрозуміло, стане Україна.

Готуватимуть зустріч Байдена з Путіним міністри закордонних справ США і РФ - Ентоні Блінкен і Сергій Лавров і зустрінуться 20 травня в Рейк'явіку. Місце більш ніж символічне. Саме тут 35 років тому відбулася перша зустріч Михайла Горбачова і Рональда Рейгана, яка фактично поклала край перегонам озброєнь. Питання про місце зустрічі Байдена з Путіним є не менш важливим і символічним. Західна преса вже гадає на кавовій гущі, яку ж з європейських столиць оберуть президенти США та РФ.

ТСН.ua вже писав, що найімовірніше це буде Відень. Однак не виключено, що перший саміт Джо Байдена з Володимиром Путіним може відбутися в іншій європейській столиці. Варіантів багато.

Рейк'явік

Ісландія могла б стати найбільш оптимальною країною для першої зустрічі Джо Байдена (у статусі президента США) з Володимиром Путіним. Вона не входить до Євросоюзу, хоча є членом НАТО, але не має власної армії.

У Рейк'явіку 1986 року зустрілися радянський генсек Михайло Горбачов і 40-й президент США Рональд Рейган. Причому запропонував зустрітися саме Горбачов. Тоді під час "залізної завіси" радянські люди по телебаченню вперше побачили таку країну, як Ісландія, з її вулканами та гейзерами. Це були останні роки "життя" СРСР. Горбачову було вкрай необхідне скорочення навантаження на ВПК, бо економіка "совка" стагнувала.

За рік після доленосної зустрічі між СРСР і США було підписано Договір про ліквідацію ракет малої та середньої дальності (ДРСМД), який втратив чинність кілька років тому.

Чи можливий зараз новий Рейк'явік, який 35 років тому заклав підвалини для розрядки? Цього дуже прагнуть у Москві. Ба більше, там воліли б бачити нове перезавантаження зразка 2009 року, коли б Кремлю пробачили всі його злодіяння. Але за адміністрації Байдена, яка вже обпеклася на цьому 12 років тому, це навряд чи станеться.

Відень

Австрія традиційно вважається нейтральною державою. Вона є членом ЄС, але не входить до НАТО. До того ж, сам Відень вважається європейським осередком шпигунів і діяльності різних спецслужб. Після Другої світової найбільше тут було саме агентів ЦРУ та КДБ. Офіційно Австрія проголосила нейтралітет 1955 року разом з Декларацією про суверенітет.

Відень також має досвід історичних російсько-американських зустрічей на найвищому рівні. Саме тут за рік до Карибської кризи та за кілька місяців до зведення Берлінської стіни, в червні 1962 року зустрілися 35-й президент США Джон Кеннеді та перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов. Хоча як місце зустрічі розглядався також Стокгольм. Зустріч стала абсолютно провальною, жодних документів підписано не було, як і не було досягнуто жодних зрушень. Але щось таки було. За кілька місяців потому Хрущов подарував Кеннеді цуценя на прізвисько Пушинка. Його мати Стрілка була однією з двох перших собак, які вирушили в космос.

Канцлер Австрії Себастьян Курц вже офіційно запросив Джо Байдена та Володимира Путіна провести їхній саміт саме у Відні. Судячи з усього, саме столиця Австрії є найімовірнішим місцем зустрічі президентів США та Росії.

Гельсінкі

Фінляндія теж вважається нейтральною країною. Як і Австрія, вона є членом ЄС, але не входить до НАТО. Проте, межуючи з Росією, постійно замислюється над членством в Альянсі. У Москві ж постійно нагадують про підсумки радянсько-фінської війни 1939-1940 рр. А по факту - радянсько-німецької змови у вигляді таємних протоколів до Пакту Молотова-Ріббентропа.

Після Другої світової війни країна підписала з СРСР договір про співпрацю, що породило термін "фінляндизація". А після нападу Росії на Україну 2014 року, Фінляндія й Альянс підписали угоду про логістичну підтримку НАТО. Це наочно демонструє розуміння Гельсінкі хиткість їхнього нейтрального статусу і загроз з боку Москви.

Цікаво, що саме в столиці Фінляндії 1975 року в розпал «холодної війни» були підписані так звані Гельсінські угоди про закріплення політичних і територіальних підсумків Другої світової війни. Тоді ж під час зустрічі президент США Джеральд Форд і радянський генсек Леонід Брежнєв лише в присутності перекладача говорили про розрядку і підтримку Радянським союзом Форда на перевиборах. Тобто, йшла мова про фактичне втручання Москви у виборчий процес в Америці. Стенограму цих переговорів мали знищити. Принаймні, так здалося Брежнєву, який необачливо викинув папірець у попільничку. Але його знайшли і відновили буквально по шматочках.

Після цього у Гельсінкі зустрічалися Рональд Рейган і Михайло Горбачов, Джордж Буш і Горбачов, та Білл Клінтон з Борисом Єльциним. Востаннє 2018 року тут відбувся саміт Дональда Трампа та Володимира Путіна, який обернувся для США повним фіаско. Спочатку Трамп понад 2 години розмовляв з Путіним лише в присутності перекладача. Потім на спільній пресконференції він публічно поставив під сумнів дані розвідки США про втручання Росії в американські вибори, сказавши, що вірить Путіну. Тому навряд чи перша зустріч Байдена з Путіним відбудеться саме у Фінляндії. З іншого боку, це може дати Байдену шанс виправити помилку Трампа. 

Прага та Женева

14 квітня, наступного дня після дзвінка Байдена Путіну і пропозиції зустрітися особисто, свій майданчик запропонувала Чехія. Проте вже за кілька днів уряд Чехії офіційно звинуватив Москву в організації вибуху на двох складах боєприпасів у селі Врбетіце за 350 кілометрів від Праги 2014 року, внаслідок яких загинули двоє людей.

Прага та Москва вислали своїх дипломатів. Дипломатичні відносини між країнами зведені практично до нуля. Чеський уряд вимагає від Росії $48 млн компенсації за наслідки вибухів. Тому буде дуже дивно, якщо саміт Байдена з Путіним відбудеться саме в Празі.

Та є ще одна європейська нейтральна країна – Швейцарія. Нейтралітет держави було встановлено Конгресом у Відні 1815 року. Саме тут у Давосі проходить щорічний економічний форум, на який з’їжджаються більшість світових лідерів. На долю швейцарської Женеви припала зустріч Дуайта Ейзенхауера та Микити Хрущова в часи "холодної війни".

Метою тодішнього Женевського саміту 1955 року, в якому також брали участь Велика Британія та Франція, зниження міжнародної напруженості. Там, як не дивно, Хрущов заявляв про вступ в НАТО СРСР, а за рік до цього був готовий допустити об’єднання Німеччини за умови її подальшої нейтральності. Але ФРН вже вступила до Альянсу. Проте уряди США, Великобританії та Франції відмовили Москві.

Новини України: Єрмак заявив, що під час візиту Блінкена обговорювали можливу зустріч з Байденом

Новини України: Єрмак заявив, що під час візиту Блінкена обговорювали можливу зустріч з Байденом

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч Путіна і Байдена
Наступна публікація